BibTex RIS Kaynak Göster

Commercial Mass Propagation of Plants Via Biotechnological Tools: Current Situation and Future Investment

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 2, 11 - 28, 01.06.2012

Öz

The aim of this study is to implement awareness about the biotechnological tools for in vitro mass propagation of plants, and to bring to the agenda what kind of function they may have in the future. Rapid increase in the world population necessitate more nutrition and medicine for humankind and this makes life hard for plant scientist. There is an increasing trend for the application of biotechnological tools because it plays an important role for the production of cheap nutrition, medicine and other needs as time goes on. However, plant biotechnology including various tissue culture and genetic engineering techniques have important tools to improve the plants at the molecular level. Plant tissue culture is the most important technique for commercial production and it consist of several propagation techniques. In this review, the following will be discussed after describing what is/are genetic engineering, transgenic plants, biotechnology: What are global areas of commercial biotech crops? Why do farmers grow transgenic crops? How has the adoption of plant biotechnology impacted the environment? What is the plant biotech’s impact in developed and in developing countries? In addition to these, techniques available for in vitro propagation, tissue culture requirements, as well as establishments and personel needs for such programs are outlined. Factors need consideration for establishing a large scale production of in vitro plants is also discussed. A survey of commercial companies that utilizes the tissue culture technology around the world, as well as Turkey is presented. The economic feasibility of investment in mass propagation of plants through tissue culture, in addition to cost-benefit analysis of such project is also discussed.

BİTKİLERİN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLERLE TİCARİ ÇOĞALTIMI; MEVCUT VE GELECEKTEKİ DURUM

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 2, 11 - 28, 01.06.2012

Öz

Bu çalışma ile özellikle ticari biyoteknolojik çoğaltım yöntemlerinin bugün ve gelecekte hangi istikamette faaliyet gösterebileceklerini gündeme getirerek konu ile ilgili farkındalık oluşturmak istenmiştir. Dünya nüfusunun hızla artmasıyla üzerinde yaşayan insanların besin ve ilaç gereksinimi arttırdığından dolayı bitki bilimcilerinin işi her geçen gün biraz daha güçleşmektedir. İnsanlığın gereksinim duydukları besin, ilaç ve bitkisel ihtiyaçların giderilmesinde önemli bir rol oynamasından dolayı bitki biyoteknolojisi uygulamaları her geçen gün artış göstermektedir. Bitki biyoteknolojisi; çeşitli doku kültürü ve genetik mühendisliği tekniklerini kullanarak bitkilerin moleküler seviyede iyileştirilmesinde kullanılan önemli araçlara sahiptir. Bitki hücre, doku ve organ kültürleri bitki biyoteknolojisinin en önemli ticari çoğaltım araçlarıdır ve birçok çoğaltma tekniğini içermektedir. Bu bağlamda öncelikle gen mühendisliği ve transgenik bitki kavramları açıklanmış; daha sonra bitkilerin biyoteknolojik yöntemlerle ticari olarak hangi ülkelerde ve nasıl üretildiği ile çiftçilerin transgenik bitkileri niçin ürettikleri irdelenmiştir. Ayrıca, son zamanlarda gündemde olan biyoteknolojik ürünlerin çevreye herhangi bir etkisinin olup olmadığı ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bitki biyoteknolojisinin etkilerinin neler olduğuna da değinilmiştir. Bitki biyoteknolojisinin bitki ıslahı ve ziraatına nasıl uyum sağladığı; in vitro çoğaltım için kullanılan teknikler, personel ihtiyacı gibi programların ana hatları şemalarla gösterilmiştir. Çalışmada son olarak ekonomik öneme sahip bitkilerin kitlesel üretimi için gerekli hususlar tartışılarak; Türkiye ve Dünya’da biyoteknolojik ürünlerin üretildiği önemli ticari firmalar sunulmuştur. Biyoteknolojik yöntemlerle çoğaltmanın ekonomik uygunluğu da tartışılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA33BE56DC
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Onay Bu kişi benim

Hakan Yıldırım Bu kişi benim

Vedat Pirinç Bu kişi benim

Engin Tilkat Bu kişi benim

Yelda Özden Çiftçi Bu kişi benim

Hülya Akdemir Bu kişi benim

Veysel Süzerer Bu kişi benim

Nazan Çalar Bu kişi benim

Mahir Binici

Ömer Faruk Akdemir Bu kişi benim

Fatih M. Kılınç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Onay, A., Yıldırım, H., Pirinç, V., Tilkat, E., vd. (2012). BİTKİLERİN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLERLE TİCARİ ÇOĞALTIMI; MEVCUT VE GELECEKTEKİ DURUM. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1(2), 11-28.