BibTex RIS Kaynak Göster

Erzurum’s Cultural Heritage “Ehram”

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 87 - 103, 01.01.2012

Öz

The cradle of various civilizations and cultures, and the parade route is rich in handicrafts, as well as our country has a long history that is obvious. Dress oneself up the history of mankind began with the problems of people. A home to shelter, food and clothing needs of the people constitute the most natural. These needs are in the clothing, the body is a tool that protects against external aggressors. Besides clothing, beautiful appearance, self-realization, which includes features such as expression of personality and fulfilling these desires, is an art. Women’s clothing along with Islam, has taken shape in accordance with their beliefs. Erzurum of Ehram, made entirely from sheep’s wool, the women used as outer clothing, street dress of covered women in one piece. Even if only to reflect the character of the outer clothing as well as being dressed up until the person is central. Even if there is a separate language used Ehrams’ embroidery. Taken as an analogy with nature is a part where some of these old rugs, carpets and socks textiles to fit are copies. Others are the result of imaginary things, and again named in analogy with any object in nature. In this report, which is the cultural heritage of Erzurum Ehram weaving past and present, examining composition of motifs used Ehrams mentioned.

ERZURUM’UN KÜLTÜREL MİRASI “EHRAM”

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 87 - 103, 01.01.2012

Öz

Çeşitli uygarlık ve kültürlerin beşiği ve geçit yolu olan yurdumuzda el sanatlarımızın çok zengin olmasının yanı sıra uzun bir geçmişe sahip olduğu açıkça ortadadır. İnsanların giyinip kuşanma sorunları insanlık tarihi ile başlamıştır. Barınacak bir yuva, besin ve giyim insanların en doğal ihtiyaçlarını teşkil etmektedir. Bu ihtiyaçlar içerisinde giysi, vücudu dış etkenlere karşı koruyan bir araç olmaktadır. Bunun yanı sıra giyim; güzel görünme, kendini gösterme, kişiliğini ifade etme gibi özellikleri içinde barındıran ve bu arzuları yerine getiren bir sanattır. İslamiyet’le birlikte kadınların giysileri, inançları doğrultusunda şekil almıştır. Erzurum’da Ehram, tamamıyla koyunyününden yapılmış, kadınların dış giysi olarak kullandıkları, tek parça halinde örtündükleri sokak giysisidir. Sadece dış giysi olmasının yanı sıra giyinen kişinin karakterini dahi yansıtabilecek kadarda büyük bir öneme sahiptir. Ehramlarda kullanılan nakışların bile ayrı bir dili vardır. Bunların bir kısmı tabiattan benzetilerek alındığı gibi bir kısmı da eski kilim, halı ve çoraplardan dokumaya uyacak şekilde kopya edilmişlerdir. Diğerleri ise hayali şeyler sonucunda ortaya çıkmış ve yine tabiattaki herhangi bir objeye benzetilerek isimlendirilmiştir. Bu bildiride Erzurum’un kültürel mirası olan Ehram dokumacılığının dünü ve bugünü incelenmiş, Ehramlarda kullanılan motiflerin kompozisyon özelliklerinden bahsedilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA55VK32UK
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşegül Karakelle Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karakelle, A. (2012). ERZURUM’UN KÜLTÜREL MİRASI “EHRAM”. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1(1), 87-103.