BibTex RIS Kaynak Göster

The Art of Sculpture and Its Role in Turkish Culture and Yervant Oskan

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 279 - 291, 01.01.2012

Öz

In Islam, who do not know the full facts, the issue of whether he fine arts of sin, or families, the surroundings are handled in accordance with decency, or hear. The Arab world adore idols before Islam . This is a fact. Accepted in the sight of Islam, the worship of idols, and it tries to be told by ignorance and it is forbidden in this direction are not idols. To be precise, the Qur’an, “The worship of idols, which forbids”. There is certainly, “ Muhammad, you are to them (the pagans) say that the worship Fortunately, someone else will do? Things that you worship (idols) are not able to give you the benefits and mazarrat “. Real sense, “is a picture or sculpture,” although not forbidden to do, rumored to be a fact that influenced the art of the hadiths in Islamic countries. However, in spite of everything, a three-dimensional art such as statues or reliefs are witnessing the early ageswasdone. Turkey in the art of sculpture, and a true inevitably influenced by the wrong understanding sculpture training, but has been able in the late 19th century. To do this, “The School of Fine Arts,” the establishment, and the beginning of the opening of the sculpture section of the “Yervant Oskan “ will be expected to pass.

HEYKEL SANATININ TÜRK KÜLTÜRÜ İÇİNDEKİ YERİ VE YERVANT OSKAN EFENDİ

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 279 - 291, 01.01.2012

Öz

İslam dininde gerçekleri tam olarak bilmeyenler, güzel sanatların günah olup olmadığı konusunu etraftan yada ailelerden aldığı terbiye veya işittikleri doğrultusunda ele alırlar. Evet gerçek olan şudur ki, İslamiyetten önce Arap dünyası putlara tapınmaktadır. İslamiyet kabul görünce de, bu putlara tapınmanın cahillik ve yasak olduğu anlatılmaya çalışılır ve bu doğrultuda putlar yok edilirler. Kesin olarak Kur’an’da “putlara tapınmayı” yasaklayan ayetler vardır ; “Ya Muhammed, sen onlara (putperestlere) söyle ki, Allahtan başkasına mı ibadet edersiniz? Sizin ibadet ettiğiniz şeyler (putlar) size menfaat ve mazarrat vermeye muktedir değillerdir”. Bu bağlamda, resim veya heykel sanatları insanları putperestliğe götürür inancında olanlar çoğalmıştır. Gerçek manada “resim yada heykel” yapmak yasak olmamakla birlikte, söylenilen hadislerin İslam ülkelerinde sanatı etkilediği bir gerçektir. Ancak her şeye rağmen, heykel gibi üç boyutlu bir sanatın yada kabartmaların erken devirlerde yapıldığına da tanıklık edilmektedir. Türk heykel sanatı da, ister istemez bu yanlış anlaşımlardan etkilenmiş ve gerçek anlamda bir heykel eğitimi ancak 19.yüzyıl sonlarında başlayabilmiştir. Bunun için “Sanayi-i Nefise Mektebi”nin kurulması, heykel bölümünün açılması ve başına da “Yervant Oskan Efendi”nin geçmesi beklenecektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA66GF73AY
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Derya Uzun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uzun, D. (2012). HEYKEL SANATININ TÜRK KÜLTÜRÜ İÇİNDEKİ YERİ VE YERVANT OSKAN EFENDİ. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1(1), 279-291.