BibTex RIS Kaynak Göster

Transcultural Nursing

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 293 - 300, 01.01.2012

Öz

Health was defined as “a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity” by World Health Organization (WHO) in 1974. Disease was defined as imbalance in the spiritual, physical and social condition of human organism due to various reasons. Disease can not be regarded as a biological process alone since it is both a social and a cultural phenomenon. A situation considered as a disease in one society can not be considere as a disease in another society. In different cultures acceptance of an individual as a patient is evaluated according to some measures. These measures can be seen when we look at the definition of culture. Culture is defined as values, beliefs, attitudes and behaviors, customs and traditions that is learned, shared, passed down over generations by a group of people. When we look at health care professionals nurses turn out to be most interfering with health service users. Nurses work at places with very different culture than the culture they grew up and serve people with different beliefs and attitudes. Nurses have to adhere to the ethical guidelines declared by International Council of Nurses ( ICN ) while serving. ICN Code of Ethics indicates that the need for nursing is universal and there is value and respect regardless of nation, language, religion, sex, creed, age, political affiliation and social status to human life and human rights in the essence of nursing. Nursing is basically a cultural phenomenon and the patient’s cultural values, beliefs and practices is an important part of holistic nursing care. Because of this, concept of culture-sensitive nursing care emerged. Transcultural care is a nursing care that is sensitive to needs of individuals and families from different cultures groups of society. Humanistic approach has been effective in the progress of transcultural nursing approach. The aim of transcultural nursing care is to improve transcultural nursing knowledge, use this knowledge in the nursing practices and integrate trunscultural concepts, theories and practices to nursing education, research and clinical practices. Transcultural nursing is crucial since the disease and health has emotional, social, behavioral and spiritual aspects. Disease and health status differs for different cultural groups.

TRANSKÜLTÜREL HEMŞİRELİK

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 293 - 300, 01.01.2012

Öz

Dünya Sağlık Örgütü sağlığı (1974); “Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; fiziksel, mental ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir” şeklinde tanımlamıştır. Hastalık ise insan organizmasının çeşitli nedenlerden dolayı ruhsal, bedensel ve sosyal dengesinin bozulması durumudur. Hastalık yalnız biyolojik bir süreç olarak kabul edilemez. Çünkü aynı zamanda sosyal ve kültürel bir olgudur. Bir toplumda hastalık sayılan bir durum, diğer bir toplumda hastalık sayılmayabilir. Değişik kültürlerde bireyin hasta olarak kabul edilmesi, bazı ölçülere göre değerlendirilir. Kültürün tanımına baktığımızda bu ölçülerin neler olduğunu görebiliriz. Kültür, bir grup insan tarafından öğrenilen, paylaşılan, nesilden nesile aktarılan değerler, inançlar, tutum ve davranışlar, örf ve adetler olarak tanımlanmaktadır. Sağlık hizmeti veren profesyonellere baktığımızda hizmet alanlarla en çok karşılaşan ve en fazla paylaşımı olan grup olarak hemşireler karşımıza çıkmaktadır. Hemşireler yetiştikleri kültürün dışında çok değişik kültürü olan yerlerde çalışmakta ya da değişik inanç ve tutumları olan kişilere hizmet vermektedirler. Bu hizmeti verirken ICN’in yayınlamış olduğu etik kurallara bağlı kalmalıdırlar. Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN) Etik Kodu’ da, hemşireliğe gereksinimin evrensel olduğunu, hemşireliğin özünde; insan yaşamına ve insane haklarına ulus, dil, din, cins, inanç, yaş, politik görüş ve sosyal statü farkı gözetmeksizin değer ve saygı olduğunu belirtir. Hemşirelik temelde kültürel bir olgudur. Hastanın kültürel değerleri, inançları ve uygulamaları bütüncül hemşirelik bakımının önemli bir parçasıdır. Bu nedenle kültüre duyarlı hemşirelik bakımı kavramı ortaya çıkmıştır. Kültürlerarası bakım; bir toplumda farklı kültür gruplarından bireylerin ve ailelerin gereksinimlerine duyarlı biçimde sağlanan hemşirelik bakımıdır. Kültürlerarası hemşirelik yaklaşımının gelişiminde insani (humanistik) yaklaşım etkili olmuştur. Kültürlerarası hemşirelik bakımın amacı; kültürlerarası hemşirelik bilgisi geliştirmek, bu bilgiyi hemşirelik uygulamalarına katmak, kültürlerarası kavram, kuram ve uygulamaları hemşirelik eğitimi, araştırma ve klinik uygulamalarla bütünleştirmektir. Kültürlerarası hemşirelik bakımı önemlidir; çünkü, hastalığın ve sağlığın duyuşsal, sosyal, davranışsal ve manevi boyutları vardır. Hastalık ve sağlık durumu, kültür grupları açısından farklılıklar gösterir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA44HK84TC
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ebru Öztürk Bu kişi benim

Duygu Öztaş

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztürk, E., & Öztaş, D. (2012). TRANSKÜLTÜREL HEMŞİRELİK. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1(1), 293-300.