BibTex RIS Kaynak Göster

Rugs of Warp-Faced Beritan Tribe

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 301 - 309, 01.01.2012

Öz

Nomadic Beritan tribe who came from Middle Asia and now settled in the Eastern and South Eastern Anatolia and more than half of their population is still nomadic tribe. Tribe spends Urfa, Diyarbakır ve Mardin in winter and plateaus of Bingol Serafettin in summer. Generally Beritans breed sheep for living. They have a great tradition of weaving carpets and rugs. Wool threads which produced from Karaman sheep are only material of this weavings. Dyeing, spinning and washing processes are made by female member of the tribe. Ground loom are used in this weaving. Even today they still preserve their old mother language and their traditional dress, customs and way of live. Red, black, brown, claret red, green, orange, yellow, gray, white, dark blue are used colors in this weaving. The Beritan weavings are geometrical in design. Female weavers weaved for household ornament and wedding gift until twenty years ago, but now no one follow this tradition because it is a hard and time consuming process.

BERİTAN AŞİRETİ ÇÖZGÜ YÜZLÜ CİCİMLERİ

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 301 - 309, 01.01.2012

Öz

Orta Asya’dan gelen ve Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde belli bir yörede yerleşen Beritan Aşiretinin, nüfusunun yarısından fazlası halen göçer bir aşirettir. Aşiret, kışları Urfa, Diyarbakır ve Mardin, yazları Bingöl’ün Şerafettin yaylalarında geçirmektedir. Küçükbaş hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Beritanlılar, aynı zamanda aşiret hayatında önemli bir yeri olan geleneksel dokuma türlerini de günümüze kazandırmışlardır. Dokumada kullanılan iplikler yündür ve karaman koyunundan elde edilmiştir. Boyama, eğirme ve yıkama gibi hammadde işlemleri aşiretin kadınları tarafından yapılmaktadır. Tezgâh olarak yer tezgâhı kullanılmıştır. Bugün bile Beritanlılar hala ana dillerini yaşam şekillerini ve geleneksel kıyafetlerini korumaktadırlar. Dokumalarda kullanılan renkler kırmızı, turuncu, sarı, lacivert, kahverengi, gri, siyah, krem, bordo, yeşildir. Beritan çözgü yüzlü cicimleri geometrik motiflerden oluşmaktadır. Dokumayla uğraşan Beritan kadınları yaklaşık yirmi yıl öncesine kadar evlerini süslemek ve gençlerine çeyiz vermek amacı ile dokumaya devam etmekteydi. Fakat günümüzde, dokuma işleminin yorucu bir iş olmasından ve geçimlerini sürdürebilmek için hayvancılıkla uğraşmalarından dolayı yöre halkı arasında dokuma yapan kimse kalmamıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA25PV63AH
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Elif Aksoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aksoy, E. (2012). BERİTAN AŞİRETİ ÇÖZGÜ YÜZLÜ CİCİMLERİ. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1(1), 301-309.