BibTex RIS Kaynak Göster

COOPERATION OF STATE, INDUSTRY AND UNIVERSITY

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 765 - 774, 01.01.2012

Öz

Any industrial company can not fully resolve industrial problems by using their own research and development facilities. All industrial companies should be in a strong communications with the all scientific world. This is true for small to medium sized companies and large industrial organizations. Companies with large R&D groups, can carry out new research projects to improve production methods and for modification of the product without deviating from their target. By this way, it becomes possible to produce a new model features with high-quality products which allows company ultimately increase the diversity of products and of market share. The science and technology evolves rapidly and covers wide variation. Therefore, most of the companies can not reserve their own research facilities even, for attractive appropriate and promising research. Because it may be not cost-effective and sustainable. Companies who want to be the leader of business must support the other companies which have the knowledge and experience, to serve and support the their purposes. Also leader companies must support and coorporate with the state’s institutions related to their sector, educational institutions and R&D centers. Sarting from 1993, governments have provided technical support for science teaching at universities and R & D institutions. This was necessary for to catch the basic sciences and technical education level of European norms. Governments is also gradually increased funding of university-industry coorperation and supported by laws. Technopark practices are established in many universities, efforts to better educate engineers (ITU, METU, KTU etc.), which are good examples for university-industry cooperation. State must participating actively and financially support to university and industry collaboration to integrate, for equipped with technological knowledge to create skilled manpower to ensure the state-university-industry cooperation can be motivated to continuerising.

KAMU SANAYİ VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 765 - 774, 01.01.2012

Öz

Hiçbir endüstriyel sorunu, endüstride çalışanlar tek başlarına kendi Ar-Ge kuruluşlarını kullanarak tam anlamıyla çözemezler. Hepsi bilimsel dünyayla kuvvetli bir haberleşme ve iletişim içinde olmalıdır. Bu durum, küçük orta ölçekli firmalar ve büyük endüstriyel kuruluşlar için de geçerlidir. Büyük Ar-Ge grupları olan şirketler, şirketin ilgi alanlarından ve hedeflerinden sapmaksızın yeni araştırma projeleri yürüterek üretimdeki ürünlerinin modifikasyonlarını ve iyileştirme yöntemlerini bulabilirler. Bu da daha büyük kar amaçlı buluşların, yeni ve daha önemli özellikler içeren kaliteli üst model ürünlerin üretilmesini, ürün çeşitliliğinin artmasını ve nihayetinde ürünlerin pazar payının artmasını sağlar. Hızla çeşitlenerek gelişen bilim ve teknolojinin kapsadığı alanlar çok geniş farklılıklar içermektedir. Bu nedenle hiçbir şirket elindeki araştırma imkanlarını, çekici ve uygun, ümit vaat eden bir özel alana bile etkili ve sürekli bir şekilde maliyet kaygısı nedeniyle ayıramaz. İşlerinde lider veya önder olmak isteyen şirketler yedek bilgi ve tecrübeye sahip, amaçlarına da hizmet verebilecek, çabucak gelişmelerini ve sektördeki fırsatları hissedecek kuruluşları da desteklemelidirler. Örneğin, kendi sektörleriyle ilgili devletin diğer kuruluşları, eğitim kurumları, Ar-Ge merkezleriyle işbirliği yapmalıdırlar. Takip eden yıllarda hükümetler örgün öğretim ve AR-GE kurumlarında teknik bilimlere özel ağırlık ve destek vermişlerdir. Hatta, hükümetler temel bilimler ve teknik eğitim seviyesinin Avrupa normlarını yakalaması için Milli Eğitim Bakanlığının bütçelerini sürekli arttırarak katkıda bulunmuş, burs tahsislerini de giderek artırmıştır. Devlet, ayrıca yasa ve yönetmeliklerle, fonlarla üniversite sanayi işbirliğini desteklemiştir. Birçok üniversitede kurulan teknoparklardaki uygulamalar, iyi mühendis yetiştirme çabaları (İTÜ, ODTÜ, KTÜ vs) üniversite-sanayi işbirliğinin iyi örnekleridir. Aktif ve mali açıdan destekleyen katılımcı bir devlet, üniversite ve sanayi işbirliğini entegre ederek, teknolojik bilgilerle donatılmış yetenekli insan gücü oluşmasını garanti ederek, devlet-üniversite-sanayi işbirliğinin doğmasını ve sürdürülmesini güdüleyebilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA53DU44CH
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mahmut Aydınol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aydınol, M. (2012). KAMU SANAYİ VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1(1), 765-774.