EN
TR
Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme
Öz
Bilgi ve teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler, toplumsal yapıları ve bireysel yaşam biçimlerini köklü bir şekilde değiştirmiştir. Teknolojik yenilikler, özellikle bilgiye erişim hızını önemli ölçüde artırarak küresel etkileşim dinamiklerini ve üretim süreçlerini köklü bir biçimde yeniden şekillendirmiştir. Bunun sonucunda bireyler uzun süre ekranlara maruz kalmaya başlamış ve bu durum doğal olarak ekran bağımlılığı riskiyle birlikte çeşitli psikolojik ve fizyolojik etkileri de beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada Türkiye’de ekran bağımlılığı ile ilgili yayımlanan makalelerin eğilimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yaklaşımlarından doküman taraması yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Çalışmanın sonunda, son yıllarda ekran bağımlılığı ile ilgili çalışma sayısında bir artış olduğu, çalışmalarda en çok nicel araştırma yaklaşımı benimsendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Yok
Etik Beyan
Bu çalışmada, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde belirtilen tüm kurallara uyulmuştur. Yönergede Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler başlığı altında açıklanan eylemlerden hiçbiri gerçekleştirilmemiştir.
Kaynakça
- Ağgül, E., & Yalçın, P. (2024). Teknoloji bağımlılığı ile ilgili yapılmış akademik çalışmalara yönelik doküman analizi. Bağımlılık Dergisi, 25(4), 354-367.
- Aksaçlıoğlu, A. G., & Yılmaz, B. (2007). Öğrencilerin televizyon izlemeleri ve bilgisayar kullanmalarının okuma alışkanlıkları üzerine etkisi. Türk Kütüphaneciliği, 21(1), 3-28.
- American Academy of Pediatrics. (2016). AAP announces new recommendations for children’s media use. Published. 2016. https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/American-Academy-of-Pediatrics-Announces-New-Recommendations-for-Childrens-Media-Use.aspx .
- Arslan, A. (2006). Medyanın birey, toplum ve kültür üzerine etkileri. International Journal of Human Sciences, 1(1),1-12.
- Arslan, K. T., Altıok, S., & Başgül, Ş. S. (2025). 4-11 Yaş arası çocukların ekran bağımlılığı ile sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, (18), 1-17.
- Austin, E. W., & Pinkleton, B. E. (2016). The viability of media literacy in reducing the influence of misleading media messages on young people’s decision-making concerning alcohol, tobacco, and other substances. Current Addiction Reports, 3(2), 175-181.
- Avcı, A., & Kayıran, D. (2023). Çocuk gelişimi ön lisans öğrencilerinin ekran bağımlılığı ve çevrimiçi mahremiyet farkındalıklarının incelenmesi. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dergisi, 11(3), 1802-1815. https://doi.org/10.33715/inonusaglik.1288292
- Aydın, G., & Öztürk, R. (2022). Ebeveynlerde Ekran Bağımlılığı. [Online]. Erişim adresi:https://r.search.yahoo.com/_ylt=Awr.pJC.hHJo7QEAjLsDjgx.;_ylu=Y29sbwNpcjIEcG9zAzEEdnRpZAMEc2VjA3Ny/RV=2/RE=1753545150/RO=10/RU=https%3a%2f%2fwww.nudgenetwork.net%2fwp-content%2fuploads%2f2022%2f05%2fEbeveynlerde-Ekran-Bagimliligi.pdf/RK=2/RS=iFM8qvO__jw78tTui8OlK2bS3Zo-
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
23 Eylül 2025
Kabul Tarihi
30 Kasım 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 2
APA
Kardoğan, M., & Kardaş, N. (2025). Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(2), 1-12. https://izlik.org/JA68ND27PX
AMA
1.Kardoğan M, Kardaş N. Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;22(2):1-12. https://izlik.org/JA68ND27PX
Chicago
Kardoğan, Mehmet, ve Naif Kardaş. 2025. “Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme”. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 (2): 1-12. https://izlik.org/JA68ND27PX.
EndNote
Kardoğan M, Kardaş N (01 Aralık 2025) Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 2 1–12.
IEEE
[1]M. Kardoğan ve N. Kardaş, “Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme”, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 2, ss. 1–12, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68ND27PX
ISNAD
Kardoğan, Mehmet - Kardaş, Naif. “Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme”. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22/2 (01 Aralık 2025): 1-12. https://izlik.org/JA68ND27PX.
JAMA
1.Kardoğan M, Kardaş N. Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;22:1–12.
MLA
Kardoğan, Mehmet, ve Naif Kardaş. “Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme”. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 2, Aralık 2025, ss. 1-12, https://izlik.org/JA68ND27PX.
Vancouver
1.Mehmet Kardoğan, Naif Kardaş. Türkiye’de Ekran Bağımlılığı ile İlgili Yayımlanan Makalelerin Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2025;22(2):1-12. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68ND27PX