Araştırma Makalesi

KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama

Cilt: 17 Sayı: 2 28 Aralık 2020
PDF İndir

KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama

Öz

Konaklama sektöründe rekabet yoğunlaştığından işletmeler işgörenlerin iş tatminini arttırarak, hizmetin kalitesini iyileştirmeye çalışmaktadır. Hizmet kalitesinin belirleyen çalışanların iş tatmin düzeyini ölçmek amacıyla yapılan bu çalışmada, yüz yüze anket tekniği ile bu sektörde çalışan 450 işgörenle görüşülmüştür. Bu araştırmada, ülkemizde de sıkça kullanılan Minnesota İş Tatmin Ölçeği (MSQ, 1967)’den yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular iş tatminine ilişkin içsel, dışsal ve genel faktör algılarının uyruk, cinsiyet, kıdem, medeni durum, öğrenim düzeyi ve turizm eğitimi gibi değişkenler bakımından farklılıkları incelenmektedir. Sonuçta, göze çarpan en önemli bulgunun işgörenlerin dışsal ve genel iş tatmin düzeylerinin “uyruk” değişkenine göre istatistiki açıdan anlamlı bir fark gösterdiği, içsel iş tatmin düzeyinin uyruk değişkenine göre fark göstermediğidir. Bu sebeple, gruplar arasında bu farklılığa sebep olanın hangisi olduğunu anlamak için ilgili verilere Post Hoc Testi uygulanmıştır. Test sonucu incelendiğinde T.C. ve KKTC uyruklu katılımcıların iş tatmini bakımından önemli ölçüde benzeştiği belirlenmiştir. Bu durum, bu iki ülke uyruklularının iş koşullarını algılama karakteristikleri bakımından bir farklılık göstermediği anlamına gelebilir. Öte yandan, T.C. ve KKTC uyruklular ile yabancı uyruklu çalışanlar arasında iş tatmini bakımından bazı önemsiz farklara rastlanmıştır. Diğer bulgulardan işgörenlerin içsel, dışsal ve genel iş tatmin düzeyleri bakımından cinsiyet, medeni durum, kıdem, eğitim durumu ve turizm eğitimi değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbudak, N. (2013). Konaklama İşletmelerinde Çalışanların İş Tatmini, Motivasyonları ve Demografik Faktörleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi: Bir Oteller Grubu Bünyesindeki 5 Yıldızlı Zincir Otel İşletmelerine Yönelik Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Antalya.
  2. Akıncı, Z. (2002). Turizm Sektöründe İş gören İş Tatminini Etkileyen Faktörler: Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, (4), 1- 25.
  3. Aksu, N. (2012). İş Tatmininin Bazı Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi. Polis Bilimleri Dergisi,14 (1), 59-79.
  4. Alsat, O. Ç. (2016). “Çalışan Motivasyonunu Etkileyen Faktörlerin İş Tatminine Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama”, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, Konya.
  5. Baycan, F.A. (1985), Farklı Gruplarda Çalışan Gruplarda İş Doyumunun Bazı Yönlerinin Analizi, Bilim Uzmanlığı Tezi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul.
  6. Bilgiç, R. (1998). The Relationship Between Job Satisfaction and Personal Characteristics of Turkish Workers. Journal of Psychology, 132(5), 549-558.
  7. Blegen, M. A. (1993). Nurses' Job Satisfaction: A Meta-Analysis of Related Variables. Nursing Research ,42(1), 36-41.
  8. Brush, D.H., Moch, M.K. and Pooyan, A., (1987). Individual Demographic Difference and Job Satisfaction. Journal of Occupational Behaviour, 8(2), 139-156.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Bulent Ozer
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

28 Temmuz 2020

Kabul Tarihi

18 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ozer, B., & Öner, L. (2020). KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(2), 29-51. https://izlik.org/JA72HW77KA
AMA
1.Ozer B, Öner L. KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;17(2):29-51. https://izlik.org/JA72HW77KA
Chicago
Ozer, Bulent, ve Leyla Öner. 2020. “KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama”. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17 (2): 29-51. https://izlik.org/JA72HW77KA.
EndNote
Ozer B, Öner L (01 Aralık 2020) KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17 2 29–51.
IEEE
[1]B. Ozer ve L. Öner, “KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama”, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 17, sy 2, ss. 29–51, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72HW77KA
ISNAD
Ozer, Bulent - Öner, Leyla. “KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama”. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17/2 (01 Aralık 2020): 29-51. https://izlik.org/JA72HW77KA.
JAMA
1.Ozer B, Öner L. KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;17:29–51.
MLA
Ozer, Bulent, ve Leyla Öner. “KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama”. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 17, sy 2, Aralık 2020, ss. 29-51, https://izlik.org/JA72HW77KA.
Vancouver
1.Bulent Ozer, Leyla Öner. KKTC Konaklama Sektöründe Çalışan Türk ve Yabancı Uyruklu İş Görenlerin İş Tatmini Bakımından Farkları: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2020;17(2):29-51. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72HW77KA