TR
EN
AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA
Öz
Farklı kültürler arasındaki benzerlik ve farklılıkları merak eden turistler için önemli bir referans noktası haline gelen gastronomi, insanların merakını gidermesi ile farklı toplumların mutfak kültürleri ve yeme-içme ritüelleri hakkında bilgi sahibi olmasına olanak vermesi itibariyle çokça tercih edilen bir turizm faaliyeti halini almıştır. Son yıllarda gastronomi turizmi, alternatif bir turizm çeşidi olarak turizm endüstrisinde ciddi bir yer edinmeye başlamıştır. Hemen hemen her bölge veya her şehir neredeyse yarış edercesine kendilerine özgü gastronomik değerlerini ön planı çıkararak turizm açısından cazibe oluşturma çabasına girmektedir. Amasya ili de bu gelişmeye paralel olarak mutfağını tanıtıp gastronomi turizminden pay alma çabasındadır. Bu anlamda gastronomide markalaşma amacıyla ilde üretilen yiyecek içeceklere ilişkin coğrafi işaretlere başvurarak menşei ya da mahreç işareti almış ve almaya devam etmektedir. Bununla birlikte il bazında yapılan bir takım etkinlik ve faaliyetler ile gerçekleştirilen akademik çalışmalar da kentin gastronomide markalaşma hedefine yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada; Amasya ilinin gastronomi turizm potansiyelinin ortaya konulması, bu anlamda nelerin yapıldığının ve gastronomi turizminden hak ettiği payı alabilmesi için nelerin yapılması gerektiği ortaya konmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akbaba A, Kendirci P (2016) Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretlemeli Ürünler. İçinde O N Özdoğan (Ed.), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler 2. (Detay Yayıncılık, Ankara).
- Akgöl Y (2012) Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
- Aksoy M, Sezgi G (2015) Gastronomi Turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3(3): 79-89.
- Altınel H (2014) Menü Yönetimi ve Menü Planlama ( Detay Yayıncılık, Ankara).
- Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2021) Amasya Turizmi. https://amasya.ktb.gov.tr/.
- Aslan H (2010) Gastronomi turizminin turizm eğitimi programlarındaki yeri ve önemi-bir uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çocuk Gelişimi ve Ev Ekonomisi Anabilim Dalı, Konya.
- Aslan Z, Güneren E, Çoban G (2014) Destinasyon Markalaşma Sürecinde Yöresel Mutfağın Rolü: Nevşehir Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2(4): 3-13.
- Aydoğdu A, Duman S (2017) Destinasyon Çekicilik Unsuru Olarak Gastronomi Turizmi: Kastamonu Örneği. Turizm ve Araştırma Dergisi 6(1): 4-23.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
30 Haziran 2022
Kabul Tarihi
24 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 1
APA
Ünsalan, E., & Pala, K. (2022). AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA. Kapadokya Akademik Bakış, 6(1), 24-41. https://izlik.org/JA77AW84BF
AMA
1.Ünsalan E, Pala K. AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA. CAR. 2022;6(1):24-41. https://izlik.org/JA77AW84BF
Chicago
Ünsalan, Erdal, ve Kenan Pala. 2022. “AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA”. Kapadokya Akademik Bakış 6 (1): 24-41. https://izlik.org/JA77AW84BF.
EndNote
Ünsalan E, Pala K (01 Aralık 2022) AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA. Kapadokya Akademik Bakış 6 1 24–41.
IEEE
[1]E. Ünsalan ve K. Pala, “AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA”, CAR, c. 6, sy 1, ss. 24–41, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77AW84BF
ISNAD
Ünsalan, Erdal - Pala, Kenan. “AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA”. Kapadokya Akademik Bakış 6/1 (01 Aralık 2022): 24-41. https://izlik.org/JA77AW84BF.
JAMA
1.Ünsalan E, Pala K. AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA. CAR. 2022;6:24–41.
MLA
Ünsalan, Erdal, ve Kenan Pala. “AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA”. Kapadokya Akademik Bakış, c. 6, sy 1, Aralık 2022, ss. 24-41, https://izlik.org/JA77AW84BF.
Vancouver
1.Erdal Ünsalan, Kenan Pala. AMASYA İLİNİN GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA. CAR [Internet]. 01 Aralık 2022;6(1):24-41. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77AW84BF