Araştırma Makalesi

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma

Cilt: 1 Sayı: 1 30 Haziran 2017
  • Mustafa Zerenler
  • Mustafa Atsan
PDF İndir
TR EN

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma

Öz

Bu araştırmanın amacı, kurumsal sosyal sorumluluk algılamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın örneklemini Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 435 personel oluşturmaktadır. Çoklu Regresyon analizi sonuçlarına göre; kurumsal sosyal sorumluluğun ekonomik, yasal ve hayırseverlik odaklı sorumluluk boyutlarının duygusal bağlılık üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak, etik sorumluluk algılamalarının duygusal bağlılık üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı da araştırma bulguları arasında yer almaktadır. Diğer yandan kurumsal sosyal sorumluluğun ekonomik, yasal ve etik sorumluluk boyutlarının normatif bağlılık üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak, hayırseverlik odaklı sorumluluk boyutunun normatif bağlılık üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Benzer şekilde kurumsal sosyal sorumluluğun ekonomik, yasal ve etik sorumluluk boyutlarının devam bağlılığı üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak, hayırseverlik odaklı sorumluluk boyutunun devam bağlılığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı ortaya konulmuştur. Bu araştırmada son olarak, çalışmanın kısıtları ve gelecek araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Balı, S.;Cinel, M. O. (2011). Bir Rekabet Aracı Olarak Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2(2), Aralık, ss: 45-60.
  2. Bayraktaroğlu, S.; Yılmaz, S. E.; Can, M. (2014). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, Siyaset, Ekonomi Ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, Yıl: 2, 2(3), ss: 99-122.
  3. Brown, B. B. (2003). Employees’ OrganizationalCommitmentandTheirPerception of Supervisors’ Relations-OrientedandTask-OrientedLeadershipBehaviors, Faculty of the Virginia PolytechnicInstituteandStateUniversity, March 25, 2003, FallsChurch, Virginia, USA.
  4. Bozkurt, Ö. ve Yurt, İ.(2015). Kurumsal İtibar Yönetimi Algısının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Akademik Personel Üzerine Bir Araştırma, Uluslararası İktisadi Ve İdari İncelemeler Dergisi, Yıl: 8, No: 15, Yaz, ss: 59-75.
  5. Boylu, Y. Pelit, E. ve Güçer, E. (2007). Akademisyenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma, Finans Politik Ve Ekonomik Yorumlar Dergisi, 44(511), ss: 55-74.
  6. Carroll, A. B. (1979). A Three-DimensionalConceptual Model of CorporatePerformance, The Academy of Management Review, 4(4), October, pp: 497-505.
  7. Churchill Jr. Gilbert A. (1996). Basic Marketing Research (Third Edition). USA: TheDrydenPress.
  8. Çalışkan, O. ve Ünüsan, Ç. (2011). Otel Çalışanlarının Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının İş Tatmini ve İşte Kalma Niyetine Etkisi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 22(2), Güz, ss: 154-166.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Siyaset Bilimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mustafa Zerenler Bu kişi benim

Mustafa Atsan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

27 Ekim 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Zerenler, M., & Atsan, M. (2017). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma. Kapadokya Akademik Bakış, 1(1), 1-16. https://izlik.org/JA64YB22RL
AMA
1.Zerenler M, Atsan M. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma. CAR. 2017;1(1):1-16. https://izlik.org/JA64YB22RL
Chicago
Zerenler, Mustafa, ve Mustafa Atsan. 2017. “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma”. Kapadokya Akademik Bakış 1 (1): 1-16. https://izlik.org/JA64YB22RL.
EndNote
Zerenler M, Atsan M (01 Haziran 2017) Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma. Kapadokya Akademik Bakış 1 1 1–16.
IEEE
[1]M. Zerenler ve M. Atsan, “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma”, CAR, c. 1, sy 1, ss. 1–16, Haz. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64YB22RL
ISNAD
Zerenler, Mustafa - Atsan, Mustafa. “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma”. Kapadokya Akademik Bakış 1/1 (01 Haziran 2017): 1-16. https://izlik.org/JA64YB22RL.
JAMA
1.Zerenler M, Atsan M. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma. CAR. 2017;1:1–16.
MLA
Zerenler, Mustafa, ve Mustafa Atsan. “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma”. Kapadokya Akademik Bakış, c. 1, sy 1, Haziran 2017, ss. 1-16, https://izlik.org/JA64YB22RL.
Vancouver
1.Mustafa Zerenler, Mustafa Atsan. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Konya Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma. CAR [Internet]. 01 Haziran 2017;1(1):1-16. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64YB22RL