Araştırma Makalesi

Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Cilt: 22 Sayı: 4 29 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öz

Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin örgütsel dedikodu ve örgütsel sessizlik algı düzeylerini, bu düzeylerin demografik değişkenlere göre durumunu belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Araştırmanın örneklemi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş’ın merkez ilçelerinden basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen 188 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında, “Örgütsel Dedikodu Ölçeği” ve “Örgütsel Sessizlik Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma ilişkisel araştırma modelindedir. Araştırma sonucunda; sınıf öğretmenlerinin örgütsel dedikodu algılarının genel toplamda orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin örgütsel dedikodu algı düzeylerine ilişkin en yüksek ortalamanın örgütsel zarar boyutunda, en düşük ortalamanın ilişkileri geliştirme boyutunda olduğu saptanmıştır. Örgütsel sessizlik algılarının ise genel toplamda orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel sessizlik algı düzeylerine ilişkin en yüksek ortalamanın yönetici boyutunda, en düşük ortalamanın da okul ortamı boyutunda olduğu belirlenmiştir. Korelasyona göre sınıf öğretmenlerinin örgütsel dedikoduyu algılama düzeyleri ile örgütsel sessizliği algılama düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre örgütsel dedikodu boyutunda en yüksek ortalamanın örgütsel zarar boyutunda, örgütsel sessizlik boyutunda ise yönetici boyutunda olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgulara göre örgütsel sessizliğe yönelik okul yöneticilerinin, sınıf öğretmenlerinin duygu ve düşüncelerini ifade edebilmeleri için güven ortamları oluşturabilmesi, örgütsel dedikoduya yönelik örgütsel zararlarını azaltabilmek için önlemler alabilmesi gerektiği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Karasu, Y. & Cömert, M. (2022). İlköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin örgütsel dedikodu ve örgütsel güven algıları arasındaki ilişki. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 12 (3), 2723-2748. Kengil, R.(2023).Okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki (Yüksek lisans tezi).Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiLisansüstü Eğitim Enstitüsü, Çanakkale. Kıranlı, Güngör, S. & Potuk, A. (2018). Öğretmenlerin mobbing, örgütsel adalet ve örgütsel sessizlik algıları ve aralarındaki ilişki. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33(3), 723-742.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

25 Ocak 2024

Kabul Tarihi

14 Ekim 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 22 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Kelepçe, O., Güzelgörür, F., İlhan, M., Çevik Sever, R., & Arabacı, İ. B. (2024). Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(4), 19-39. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.1425835
AMA
1.Kelepçe O, Güzelgörür F, İlhan M, Çevik Sever R, Arabacı İB. Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2024;22(4):19-39. doi:10.18026/cbayarsos.1425835
Chicago
Kelepçe, Osman, Fatma Güzelgörür, Muzaffer İlhan, Rukiye Çevik Sever, ve İmam Bakır Arabacı. 2024. “Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 (4): 19-39. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.1425835.
EndNote
Kelepçe O, Güzelgörür F, İlhan M, Çevik Sever R, Arabacı İB (01 Aralık 2024) Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 4 19–39.
IEEE
[1]O. Kelepçe, F. Güzelgörür, M. İlhan, R. Çevik Sever, ve İ. B. Arabacı, “Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 4, ss. 19–39, Ara. 2024, doi: 10.18026/cbayarsos.1425835.
ISNAD
Kelepçe, Osman - Güzelgörür, Fatma - İlhan, Muzaffer - Çevik Sever, Rukiye - Arabacı, İmam Bakır. “Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22/4 (01 Aralık 2024): 19-39. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.1425835.
JAMA
1.Kelepçe O, Güzelgörür F, İlhan M, Çevik Sever R, Arabacı İB. Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2024;22:19–39.
MLA
Kelepçe, Osman, vd. “Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 4, Aralık 2024, ss. 19-39, doi:10.18026/cbayarsos.1425835.
Vancouver
1.Osman Kelepçe, Fatma Güzelgörür, Muzaffer İlhan, Rukiye Çevik Sever, İmam Bakır Arabacı. Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel Sessizlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Aralık 2024;22(4):19-3. doi:10.18026/cbayarsos.1425835