Araştırma Makalesi

Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri

Cilt: 24 Sayı: 1 27 Mart 2026
PDF İndir
TR EN

Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri

Öz

Fırsat ve imkân eşitliği kapsamında yatılı eğitim kurumları açılmaya başlanmıştır. Bu araştırmanın amacı, yatılı okullarda yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümü için neler yapılması gerektiği konusunda belletmen öğretmenlerin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ile fenomenolojik araştırma deseni kullanılmıştır. Katılımcılar, amaçlı örnekleme yöntemi ve maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği ile belirlenen farklı yatılı okullarda çalışan 19 belletmen öğretmenle yürütülmüştür. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen 6 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Toplanan veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre belletmen öğretmenlerin yatılı okullarda karşılaştıkları sorunlar; veli, okul yönetimi, öğrenci, ekonomik ve psikolojik, mesleki sorumluluklar ve öğretmenle ilgilidir. Yatılı okullarda karşılaşılan sorunların üstesinden gelebilmek için; öğretmen, öğrenci, MEM/Milli Eğitim/Mevzuat/Eğitim politikaları, okul yönetimi ve veli açısından yapılabilecekler sıralanmıştır. Yatılı okulları daha etkili hale getirmenin en büyük sorumluluğu okul yönetimi, öğretmen, Millî Eğitim Bakanlığı, veliler, öğrenciler ve personele düşmektedir. Araştırma, yatılı okullarda farklı etkenlerden kaynaklanan sorunlar olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma, bu kurumların daha etkili olabilmesi için eğitmen öğretmenlerin görüşlerinin dikkate alınarak düzenlemeler yapılmasının ve tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesinin önemli olduğu sonucuna varmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arı, A. (2002). İlköğretim uygulamalarının değerlendirilmesi (normal, taşımalı ve yatılı ilköğretim okullarının karşılaştırılması). Milli Eğitim Dergisi, 153- 154. http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/153-154/ari.htm sayfasından erişilmiştir.
  2. Baltacı, A. (2018). Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 231– 274.
  3. Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır?. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388.
  4. Çokamay, G., Çavdar, D., & Çok, F. (2014). Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) öğrencilerinin gelişim gereksinimleri ve yaşam koşulları: Öğretmen görüşlerine dayalı bir inceleme. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1, 19-42.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe Eğitimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Mart 2026

Gönderilme Tarihi

7 Temmuz 2025

Kabul Tarihi

1 Eylül 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Bayar, A., & Alkan, G. (2026). Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 24(1), 336-357. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.1737141
AMA
1.Bayar A, Alkan G. Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;24(1):336-357. doi:10.18026/cbayarsos.1737141
Chicago
Bayar, Adem, ve Gülçimen Alkan. 2026. “Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24 (1): 336-57. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.1737141.
EndNote
Bayar A, Alkan G (01 Mart 2026) Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24 1 336–357.
IEEE
[1]A. Bayar ve G. Alkan, “Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 24, sy 1, ss. 336–357, Mar. 2026, doi: 10.18026/cbayarsos.1737141.
ISNAD
Bayar, Adem - Alkan, Gülçimen. “Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24/1 (01 Mart 2026): 336-357. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.1737141.
JAMA
1.Bayar A, Alkan G. Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;24:336–357.
MLA
Bayar, Adem, ve Gülçimen Alkan. “Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 24, sy 1, Mart 2026, ss. 336-57, doi:10.18026/cbayarsos.1737141.
Vancouver
1.Adem Bayar, Gülçimen Alkan. Pansiyonlu Okullarda Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunların Çözümüne İlişkin Belletmen Öğretmen Görüşleri. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Mart 2026;24(1):336-57. doi:10.18026/cbayarsos.1737141