FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ

Cilt: 14 Sayı: 2 25 Ekim 2016
Seyfettin Ünal , Fatih Akbey
PDF İndir

FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ

Öz

Bu çalışmada 31 Aralık 1995 ile 31 Aralık 2014 arasındaki 19 yıllık dönem için, Borsa İstanbul’da firma büyüklüğü ve piyasa değeri/defter değeri anomalilerinin varlığı ve bu iki anomalinin öngördüğü işlem stratejisine göre en yüksek getiriyi sağlaması beklenen portföylerin birleştirilmesi ile, ayrı ayrı sağlayacakları anormal getiriden daha yüksek bir anormal getiri sağlanıp sağlanamayacağı test edilmiştir.

Araştırma sonucuna göre, incelenen örneklem dönemi sonunda firma büyüklüğü anomalisi işlem stratejisi ile %10.7; PD/DD anomalisi işlem stratejisi ile %13.5; anomalilerin birleştirilmesi şeklinde oluşturulan işlem stratejisi ile  %12.1 ortalama kümülatif anormal getiri sağlanmıştır. Borsa İstanbul’da önceki çalışmalara paralel olarak firma büyüklüğü ve PD/DD oranı anomalisinin varlığını sürdürdüğü tespit edilirken; bu iki anomalinin öngördüğü işlem stratejisine göre en yüksek getiriyi sağlaması beklenen portföylerin birleştirilmesinden, ayrı ayrı sağlayacağı getiriden daha yüksek bir getiri sağlanamayacağı sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  1. Kaynakça Bulunmuyor

Kaynak Göster

APA
Ünal, S., & Akbey, F. (2016). FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2). https://doi.org/10.18026/cbusos.99166
AMA
1.Ünal S, Akbey F. FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;14(2). doi:10.18026/cbusos.99166
Chicago
Ünal, Seyfettin, ve Fatih Akbey. 2016. “FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14 (2). https://doi.org/10.18026/cbusos.99166.
EndNote
Ünal S, Akbey F (01 Temmuz 2016) FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14 2
IEEE
[1]S. Ünal ve F. Akbey, “FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 14, sy 2, Tem. 2016, doi: 10.18026/cbusos.99166.
ISNAD
Ünal, Seyfettin - Akbey, Fatih. “FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14/2 (01 Temmuz 2016). https://doi.org/10.18026/cbusos.99166.
JAMA
1.Ünal S, Akbey F. FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;14. doi:10.18026/cbusos.99166.
MLA
Ünal, Seyfettin, ve Fatih Akbey. “FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 14, sy 2, Temmuz 2016, doi:10.18026/cbusos.99166.
Vancouver
1.Seyfettin Ünal, Fatih Akbey. FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE PİYASA DEĞERİ / DEFTER DEĞERİ ANOMALİLERİNİN BİRLİKTE İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Temmuz 2016;14(2). doi:10.18026/cbusos.99166