Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma

Cilt: 13 Sayı: 2 6 Temmuz 2015
PDF İndir
EN TR

Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma

Öz

Perakende mağazaların müşteri memnuniyeti sağlayarak uzun dönemli müşteri ve marka sadakati oluşturmak için rekabet etmelerindeki en etkili yol hizmet kalitesi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi (MİY)’nden geçmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle tercihleri konusunda duyarlı olan ve seçim yapmayı öğrenen müşteriyi elde tutmak günümüzün rekabetçi koşullarında perakende mağazalar için hayati önem kazanmıştır. Bu rekabet ortamında bahse konu mağazalar hem sürdürülebilirliği, hem de müşteri sadakatini sağlayabilmek için birbirlerine benzer yollarla hizmet sunmaktadırlar. Bu kapsamda perakende işletmeler müşterilerine taşıma servisleri sunmakta, müşterilere çeşitli kampanyalar yapmakta, müşteri hizmetleri biriminde müşteri sorunlarını çözmeye uğraşmaktadır. Maliyet, bu faaliyetler gerçekleştirilirken ise baskılayıcı bir rol oynamaktadır. Ancak bu maliyetlerden kaçınmanın da müşteri kaybına yol açacağı gerçeği de perakende işletmelerini MİY’nde hizmet kalitesini incelemeye yöneltmektedir.
Bu çalışmada, hizmet kalitesi ve marka sadakati kavramları bir arada değerlendirilmiştir. Perakende mağaza örneği olarak Başakşehir/İstanbul Migros mağazasının müşteri hizmetleri biriminin hizmet kalitesi, müşterilere uygulanan bir memnuniyet anketi ile ölçülmüştür. Anket sonuçları yapısal eşitlik modeli ile analiz edilerek hizmet kalitesi boyutlarının marka sadakati üzerine etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak Migros örneği bazında, hizmet kalitesinin marka sadakati yarattığı gözlenmiş ve Migros’un müşteri ilişkileri yönetimine önem verdiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ACUNER, Şebnem Akın (2004), Bir Hizmet Kalitesi Ölçüm Metodu Olarak SERVQUAL Açısından Rusya Pazar, Karahan Kitabevi, Ankara.
  2. ALTUNIŞIK, Remzi, COŞKUN, Recai, BAYRAKTAROĞLU, Serkan, & YILDIRIM, Engin (2007), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Sakarya.
  3. ALTUNTAŞ, Murat Hakan (2000), Tüketici Davranışları, Müşteri Tatmininden Müşteri Değerine, Alfa Yayınları, İstanbul.
  4. ÇOROĞLU, Çağlar (2002), Yeni Ekonomide Yönetim ve Pazarlama, Alfa Yayınları, İstanbul.
  5. DOĞAN, Selen ve KILIÇ Selçuk (2008), “İlişki Yönetiminde İç ve Dış Müşteri Memnuniyetinin Sağlanması”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Sayı:14, s.60-87
  6. ESİN, Alp (2004), ISO 9001:2000’in Işığında Hizmette Toplam Kalite, (İkinci Basım), ODTÜ Yayıncılık, Ankara.
  7. FLAVIAN, Carlos, MARTINEZ Eva ve POLO Yolanda. (2001), “Loyalty To Grocery Stores In The Spanish Market Of The 1990s,” Journal of Retailing and Consumer Services, Sayı:8, s.86-89.
  8. GEGEZ, Ercan (2007), Pazarlama Araştırmaları, 2.Baskı, Beta Yayınları, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

6 Temmuz 2015

Gönderilme Tarihi

6 Temmuz 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Karadeniz, D. M., & Demirkan, G. (2015). Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 245-262. https://doi.org/10.18026/cbusos.46202
AMA
1.Karadeniz DM, Demirkan G. Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;13(2):245-262. doi:10.18026/cbusos.46202
Chicago
Karadeniz, Dr. Mustafa, ve Gökhan Demirkan. 2015. “Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13 (2): 245-62. https://doi.org/10.18026/cbusos.46202.
EndNote
Karadeniz DM, Demirkan G (01 Temmuz 2015) Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13 2 245–262.
IEEE
[1]D. M. Karadeniz ve G. Demirkan, “Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 13, sy 2, ss. 245–262, Tem. 2015, doi: 10.18026/cbusos.46202.
ISNAD
Karadeniz, Dr. Mustafa - Demirkan, Gökhan. “Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13/2 (01 Temmuz 2015): 245-262. https://doi.org/10.18026/cbusos.46202.
JAMA
1.Karadeniz DM, Demirkan G. Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;13:245–262.
MLA
Karadeniz, Dr. Mustafa, ve Gökhan Demirkan. “Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 13, sy 2, Temmuz 2015, ss. 245-62, doi:10.18026/cbusos.46202.
Vancouver
1.Dr. Mustafa Karadeniz, Gökhan Demirkan. Perakende Mağazacılık Sektöründe Hizmet Kalitesinin Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Araştırma. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Temmuz 2015;13(2):245-62. doi:10.18026/cbusos.46202

Cited By