Araştırma Makalesi

Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

Cilt: 19 Sayı: 2 28 Haziran 2021
Burcu Keser *, Levan Pachulia
PDF İndir
TR EN

Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

Öz

Bireyler arasındaki ilişkilerin ne olduğunu belirtmek ve kelimelere farklı değerler katmak için ifade edilebilen hitaplar, hemen hemen herkesin gündelik yaşamda kullandığı kelimelerdendir. Hitap, cümlelerden ve dil bilgisi ögelerinden bağımsız, konuşmaya yön verebilen daha çok kişiye atıfta bulunan söz öbeğidir. Gürcücede ismin hallerine dâhil edilen hitaplar, Türkçede edat, ünlem vb. konular içinde incelenmiştir. Türkçe ve Gürcücede kullanım sıklığına göre isimler, zamirler, sıfatlar ve fiiller hitap biçimleri sisteminde kullanılan sözcük türlerinden olduğu görülmüştür. Kişinin ya da ülkenin yozlaşması, dilin yozlaşmasıyla doğru orantılıdır ve bu mantıkla düşünüldüğü zaman hitap ve nezaket arasında önemli bir bağ olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada araştırma metodu olarak doküman analizi kullanılmıştır. Gerekli alan yazın taraması yapılarak ortaya çıkan bilgiler doğrultusunda çalışmaya örneklerle destek verilmiştir. Gürcüce ve Türkçede kullanılan nezaket ve hitap biçimlerinin benzerliklerinin ve farklılıklarının ortaya çıkarılması çalışmanın amacını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Nezaket, Hitap, Türkçe, Gürcüce

Kaynakça

  1. Aksan, D. (2004). Dilbilim Ve Türkçe Yazıları. İstanbul: Multilingual.
  2. Alkan Ataman, H. (2018). Türkiye Türkçesinde Hitaplar. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi).
  3. Ayverdi, İ. (2010). Misalli Büyük Türkçe Sözlük. İstanbul: Kubbealtı İktisadi İşletmesi.
  4. Dragolovcanin, C. (1997). Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Kadar Basılı Metinlerde Geçen Hitaplar, Unvanlar ve Akrabalık Adları. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimle Enstitüsü. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
  5. Karadoğan Doruk, E. (2010). Etkili İletişim Becerileri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi.
  6. Karahan, L. (2010). Türkçede Söz Dzimi. Ankara: Akçağ Basım Yayın.
  7. Kocaman, A. (2009). Söylem Üzerine. Ankara: ODTÜ Yayıncılık.
  8. Korkmaz, Z. (2009). Türkiye Türkçesi Grameri Şekil Bilgisi. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  9. Longman Dictionary of Language Teaching And Applied Linguistics. (2010). Great Britain: Pearson Education Limited.
  10. Oğuz, B. B. (2011). Orhun Yazıtlarında Hitap Biçimlerinin Toplumsal Dilbilim Açısından Bir Analizi. Icanas, Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi Bildirileri Kitabı (s. 1203-1226). Ankara: Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Keser, B., & Pachulia, L. (2021). Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(2), 155-170. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.872333
AMA
1.Keser B, Pachulia L. Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021;19(2):155-170. doi:10.18026/cbayarsos.872333
Chicago
Keser, Burcu, ve Levan Pachulia. 2021. “Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 (2): 155-70. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.872333.
EndNote
Keser B, Pachulia L (01 Haziran 2021) Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 2 155–170.
IEEE
[1]B. Keser ve L. Pachulia, “Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 19, sy 2, ss. 155–170, Haz. 2021, doi: 10.18026/cbayarsos.872333.
ISNAD
Keser, Burcu - Pachulia, Levan. “Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19/2 (01 Haziran 2021): 155-170. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.872333.
JAMA
1.Keser B, Pachulia L. Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021;19:155–170.
MLA
Keser, Burcu, ve Levan Pachulia. “Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 19, sy 2, Haziran 2021, ss. 155-70, doi:10.18026/cbayarsos.872333.
Vancouver
1.Burcu Keser, Levan Pachulia. Gürcüce-Türkçe Nezaket ve Hitap Kullanımındaki Benzerlikler ve Farklılıklar. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Haziran 2021;19(2):155-70. doi:10.18026/cbayarsos.872333