One Hundred Shades of White (2003) written by Preethi Nair presents the story narrated by Nalini and Maya from their own perspectives. The novel, which tells the events occurring before and after their immigration from India to England, frequently includes food-related representations that play crucial roles in the development of the story. As a female author, Preethi Nair reveals the transmission process of knowledge about the Indian food culture enriched with spices from grandmother to mother and from mother to daughter. In contrast to the traditional considerations regarding the role of culinary deeds in the lives of females, Ammu, the grandmother character in the novel, guides Nalini and Maya in the processes of attaining and sustaining personal, social, financial, and emotional progress by means of foods, spices, and cooking. This study aims to investigate Preethi Nair’s novel with a gynocritical perspective focusing on the role and importance of foods and cooking in the lives of female characters.
Preethi Nair tarafından yazılan One Hundred Shades of White (2003) isimli roman Nalini ve Maya’nın kendi bakış açılarıyla anlattığı hikayeyi sunmaktadır. Nalini ve Maya’nın Hindistan’dan İngiltere’ye göç etmelerinin öncesinde ve sonrasında gerçekleşen olayları anlatan bu roman olayların gelişiminde önemli rol oynayan yemek ile ilgili tasvirleri sıklıkla içermektedir. Preethi Nair bir kadın yazar olarak baharatlarla zenginleşen Hint yemek kültürü ile ilgili bilginin anneanneden anneye ve anneden kızına aktarılma sürecini ortaya koymaktadır. Mutfakla ilgili işlerin kadınların hayatındaki rolüne ilişkin geleneksel değerlendirmelerin aksine romanda anneanne karakteri olan Ammu, yiyecekler, baharatlar ve yemek yapma yoluyla elde ettikleri ve sürdürdükleri kişisel, sosyal, ekonomik ve duygusal gelişim süreçlerinde Nalini ve Maya’ya rehberlik etmektedir. Bu çalışma, Preethi Nair’in romanını jino-eleştirel bir bakış açısıyla kadın karakterlerin hayatlarında yiyeceklerin ve yemek pişirmenin rolü ve önemine odaklanarak inclemeyi amaçlamaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 30. Yıl Özel Sayısı |