Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Notion of Religion in Jacques Lacan’s Psychoanalysis: A Critique of Freud

Yıl 2025, Cilt: 23 Sayı: 3, 1 - 14, 30.09.2025

Öz

In modern psychoanalysis, religion is considered by Freud as a by product of civilization and is presented as a phenomenon that influences the human subconscious. In Lacan’s discourse, religion, combined with culture, can give rise to different forms of memory. The aim of this study is to examine Freud’s perspective on religion within the framework of Lacan. Jacques Lacan’s work, 'The Triumph of Religion, addresses the ‘Freudian theory’ and the debates that have developed around this theory, containing information about human psychology. Some of these discussions are aimed at understanding the relationship between religion and human psychology. Indeed, in the main text considered in the study, Lacan’s analyses of these discussions are present. In this work, Lacan criticizing Freud’s psychoanalytic method.

Kaynakça

  • Althusser, L. (2016). Filozof Olmayanlar İçin Felsefeye Giriş. (çev. İ. Birkan). İstanbul: Can Yayınları.
  • Bergson, H. (2013). Ahlâkın ve Dinin İki Kaynağı, (çev. M. Yakupoğlu). Ankara: DOĞUBATI Yayınları,
  • Bruhl, L. (2016). İlkel Toplumlarda Mistik Deneyim ve Simgeler, (çev. O. Adanır). Ankara: DOĞUBATI Yayınları
  • Freud, S. (1941). Totem ve Tabu (çev. N. Berkes). Ankara: Cumhuriyet Dünya Klasikleri Dizisi.

Jacques Lacan’ın Psikanalizinde Din Mefhumu: Bir Freud Eleştirisi

Yıl 2025, Cilt: 23 Sayı: 3, 1 - 14, 30.09.2025

Öz

Modern psikanalizde din, Freud tarafından uygarlığın bir getirisi olarak ele alınır ve insanın bilinçdışına etki eden bir olgu biçiminde sunulur. Lacan’ın söyleminde din, kültürle birleşerek farklı hafıza biçimleri ortaya çıkarabilir. Bu çalışmadaki amaç ise Freud’un dine bakışını Lacan çerçevesinde incelemektir. Çalışmanın konusu din ve psikanalizin ilişkisidir. Jacques Lacan’ın Dinin Zaferi adlı seminerinde ele aldığı “Freudyen teori” ve bu teori etrafında gelişen tartışmalar, insan psikolojisine dair bilgiler içerir. Bu tartışmaların bir kısmı, dinin insan psikolojisiyle ilişkisini anlamaya yöneliktir. Nitekim çalışmada ana metin olarak ele alınan eserde, Lacan’ın söz konusu tartışmalara yönelik çözümlemeleri mevcuttur. Bu eserde Lacan, dini, insan arzusunun sonucunda belirmiş içsel bir yapı olarak tanımlamakla birlikte Freud’un psikanaliz yöntemine yönelik eleştirilerde bulunur. Lacan’ın Freud eleştirisi, bilincin zorunlu olarak ortaya çıkardığı konuların, psikanaliz kuramı dahilinde incelenmesine dairdir.

Kaynakça

  • Althusser, L. (2016). Filozof Olmayanlar İçin Felsefeye Giriş. (çev. İ. Birkan). İstanbul: Can Yayınları.
  • Bergson, H. (2013). Ahlâkın ve Dinin İki Kaynağı, (çev. M. Yakupoğlu). Ankara: DOĞUBATI Yayınları,
  • Bruhl, L. (2016). İlkel Toplumlarda Mistik Deneyim ve Simgeler, (çev. O. Adanır). Ankara: DOĞUBATI Yayınları
  • Freud, S. (1941). Totem ve Tabu (çev. N. Berkes). Ankara: Cumhuriyet Dünya Klasikleri Dizisi.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular 20. Yüzyıl Felsefesi, Çağdaş Felsefe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Bayam 0009-0006-2355-0277

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2025
Gönderilme Tarihi 3 Ekim 2024
Kabul Tarihi 27 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 23 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Bayam, H. (2025). Jacques Lacan’ın Psikanalizinde Din Mefhumu: Bir Freud Eleştirisi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(3), 1-14. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.1560641