Araştırma Makalesi

Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi

Cilt: 12 Sayı: 1 30 Haziran 2017
PDF İndir
EN TR

Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi

Öz

Amaç: Bu araştırmanın amacı üniversite takım ve kulüplerinde basketbol oynayan sporcuların öğrenme biçem / biçimlerini belirlemek, cinsiyet ve yaşın öğrenme biçemine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya 18-25 yaş aralığındaki 135 basketbolcu katılmıştır. Katılımcılardan 76’sı kadın (yaş ortalaması 21,37±1,85 yıl) ve 59’u erkektir. (yaş ortalaması: 22.39 ±1,78 yıl). Mevcut araştırmada basketbolcuların öğrenme biçimleri Şimşek (2002) tarafından geliştirilen “Öğrenme Biçemleri Envanteri (BİG) 16” ile değerlendirilmiştir. Envanter bedensel, işitsel ve görsel olmak üzere üç öğrenme biçimini ölçmektedir. Bulgular: Araştırmada basketbolcuların tercih ettikleri baskın öğrenme biçimlerinin görsel öğrenme (%38,5) biçimi olduğu, bunu sırasıyla karma öğrenme (%24,4) biçimi işitsel öğrenme (%22.2) ve bedensel (% 14,8) biçimi olduğunu göstermiştir. Cinsiyet açısından karşılaştırma yapıldığında ise, kadın ve erkek basketbolcuların en fazla görsel biçimini tercih ettikleri belirlenmiştir fakat tercih edilen öğrenme biçimi açısından aralarında istatistiksel farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Benzer şekilde, basketbolcularda yaş grupları açısından farklılık incelendiğinde 18-21 yaş grubu ve 22-25 yaş grubundaki basketbolcuların en fazla görsel biçimini tercih ettikleri fakat gruplar arasında istatistiksel açıdan farklılık olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Sonuç: Araştırmanın sonuçları üniversite takım ve kulüplerinde oynayan basketbolcuların en fazla tercih ettikleri öğrenme biçiminin görsel öğrenme biçimi olduğu, yaş ve cinsiyetin öğrenme biçimi tercihlerini etkilemediğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ames, P.C. (2003). Gender and learning style interactions in students’ computer attitudes, Journal of Educational Computing Research, 28(3), 231-244.
  2. Bilasa, P. (2012). ODÜ Üniversite öğrencilerinin öğrenme stillerinin belirlenmesi (Gazı Üniversitesi Örneği), Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3(6), Aralık.
  3. Boydak, H. A. (2006). Öğrenme Stilleri, (7.Basım). İstanbul: Beyaz Yayınları.
  4. Çağlayan, H. (2007). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin öğrenme Biçemleri ile Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  5. Çağlayan, S.H. ve Şirin, F.E., (2009). Spor yapan lise öğrencilerinin öğrenme biçemlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, (BESBD); 4(1), 22-30.
  6. Çağlayan, S.H. ve Taşğın, Ö. (2008). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu sınavına başvuran aday öğrencilerin öğrenme biçemlerinin incelenmesi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 200-212.
  7. Demir, R. (2010). Dokuzuncu sınıf öğrencilerinin öğrenme stilleri ve çoklu zekâ alanlarının incelenmesi: T.C. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  8. Demir, M.K. (2006). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğrenme Stilleri ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, Eurasian Journal of Educational Research (EJER),(23),10,28-37.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Beden Eğitimi ve Spor Pedagojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2016

Kabul Tarihi

11 Şubat 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Aslan, Ş. (2017). Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 12(1), 66-76. https://izlik.org/JA67GJ93ZP
AMA
1.Aslan Ş. Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi. CBÜ BESBD. 2017;12(1):66-76. https://izlik.org/JA67GJ93ZP
Chicago
Aslan, Şehmus. 2017. “Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 12 (1): 66-76. https://izlik.org/JA67GJ93ZP.
EndNote
Aslan Ş (01 Haziran 2017) Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 12 1 66–76.
IEEE
[1]Ş. Aslan, “Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi”, CBÜ BESBD, c. 12, sy 1, ss. 66–76, Haz. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67GJ93ZP
ISNAD
Aslan, Şehmus. “Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 12/1 (01 Haziran 2017): 66-76. https://izlik.org/JA67GJ93ZP.
JAMA
1.Aslan Ş. Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi. CBÜ BESBD. 2017;12:66–76.
MLA
Aslan, Şehmus. “Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 12, sy 1, Haziran 2017, ss. 66-76, https://izlik.org/JA67GJ93ZP.
Vancouver
1.Şehmus Aslan. Basketbolcuların Öğrenme Biçimlerinin İncelenmesi. CBÜ BESBD [Internet]. 01 Haziran 2017;12(1):66-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67GJ93ZP