BibTex RIS Kaynak Göster

Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 1 - 9, 01.09.2016

Öz

Bu araştırma bir ekstrem spor olarak uçurtma sörfünün sosyotropi ve otonomi düzeyi üzerindeki etkisi araştırmak amacıyla yapılmıştır.Araştırma, 2014 yılı Ağustos ayında aileleri tarafından Muğla - Akyaka Uçurtma Sörfü (Kiteboard) merkezine, bu sporu öğrenmeleri için 21 günlük yaz kampına gönderilen 14- 18 yaş aralığındaki 30 katılımcıyı kapsamaktadır. Araştırmada, 7 sorudan oluşan bir kişisel bilgi formu ile Beck ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve özgün adı Sociotropy-Autonomy Scale (SAS) olan Sosyotropi-Otonomi Ölçeğinin Savaşır ve Şahin tarafından uyarlanan Türkçe formu kullanılmıştır. Bununla birlikte kamp dönemi sonrasında, ailelerden çocuklarının davranışlarını takip etmeleri ve kısa bir rapor hazırlamaları istenmiştir.21 gün devam eden kamp boyunca, katılımcılara her sabah 60 dakikalık crossfit/ fitness antrenmanı ve gün içinde 90 dakikadan oluşan 2 seans ( toplam 3 saat) uçurtma sörfü dersi verilmiştir. Sabah antrenmanı ile ilk uçurtma sörfü seansı arasında geçen süre 4 saat, iki uçurtma sörfü seansı arasındaki süre ise 60 dakikadır. Crossfit/ fitness eğitimleri 3, uçurtma sörfü eğitimleri ise 10 eğitmen tarafından gerçekleştirilmiştir. Uçurtma sörfü eğitimleri 3’er kişilik gruplardan oluşturulmuş ve gruplar 2 günde bir değiştirilmiştir. Bunlara ek olarak her akşam 1 saat boyunca, uçurtma sörfüyle ilgili teorik bilgilerin yanında profesyonel sporcular tarafından yarışmalarda, antrenmanlarda ve serbest sürüş yaptıkları zamanlarda kaydedilen fotoğraf ve videoların gösterimleri yapılmıştır. Verilerin İstatistiksel analizi IBM SPSS 20.0 (Statistical PackageforSocialSciences) İstatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan İstatistiksel analiz sonucunda p

As an Extreme Sport the Effect of Kiteboarding in Sociotropy and Autonomy Level

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 1 - 9, 01.09.2016

Öz

This research was conducted to investigate the impact of kiteboarding as an extreme sports in sociotropy and autonomy level. Research involved 30 participants who sent by their family to 21 day summer camp to learn Kiteboarding. In the study, a personal information form which contained of 7 questions and Sociotropy-Autonomy Scale was used which in the Turkish version adapted by Sahin. The original Sociotropy-Autonomy Scale was developed by Beck at all. At the same time, after the camp session, researchers have been asked to families about to tracking the behavior of children and prepare a short report.Throughout 21 days of the camp, CrossFit / fitness training and kitesurfing lessons was given to participants everyday. In addition to training sessions, theoretical knowledge was given over 1 hour every evening. Also display images and videos recorded by professional athletes when they were made training, free riding and at competing.Statistical analysis of data IBM SPSS 20.0 (Statistical package for social sciences) was performed using statistical package program. As a result of statistical analysis showed that p

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA28FD44JV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Merve Ceylan Bu kişi benim

Fahri Akçakoyun Bu kişi benim

Hatice Dilhun Sukan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ceylan, M., Akçakoyun, F., & Sukan, H. D. (2016). Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(2), 1-9.
AMA Ceylan M, Akçakoyun F, Sukan HD. Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi. CBÜ BESBD. Eylül 2016;11(2):1-9.
Chicago Ceylan, Merve, Fahri Akçakoyun, ve Hatice Dilhun Sukan. “Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi Ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 11, sy. 2 (Eylül 2016): 1-9.
EndNote Ceylan M, Akçakoyun F, Sukan HD (01 Eylül 2016) Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 11 2 1–9.
IEEE M. Ceylan, F. Akçakoyun, ve H. D. Sukan, “Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi”, CBÜ BESBD, c. 11, sy. 2, ss. 1–9, 2016.
ISNAD Ceylan, Merve vd. “Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi Ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 11/2 (Eylül 2016), 1-9.
JAMA Ceylan M, Akçakoyun F, Sukan HD. Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi. CBÜ BESBD. 2016;11:1–9.
MLA Ceylan, Merve vd. “Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi Ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 2, 2016, ss. 1-9.
Vancouver Ceylan M, Akçakoyun F, Sukan HD. Bir Ekstrem Spor Olarak Uçurtma Sörfünün Sosyotropi ve Otonomi Düzeyi Üzerindeki Etkisi. CBÜ BESBD. 2016;11(2):1-9.