The study aims to investigate the effect of
nutrition knowledge levels of Gümüşhane Türk Telekom Science High School
students on their nutritional and exercising habits. Student volunteers from
the above-mentioned school were included in the study. A questionnaire was used
to measure overall characteristics, body weights and lengths, nutritional
information levels, nutritional and exercise behaviors of them. Of the
students, 38.6% was male and 61.4% was female. Overweight and obesity rates
were 8.6% and 9.7% in males, and 11.5% and 8.8% in females. Of them,
approximately 45% was living in the dormitory and more than half was living
with their parents. The majority of mothers (49.4%) was primary-secondary
school graduate, while the majority of fathers (45.2%) was college graduate. A
positive relationship was found between nutritional knowledge of the students
and educational levels of their mothers. In terms of nutritional knowledge,
69.3% of the students had good, 26.1% had adequate, and 4.6% had inadequate level.
Meal scheme behavior score, consumption of milk and dairy products daily,
consumption of meat and derivatives at least 3 days per week were significantly
higher in those with good and adequate nutritional knowledge (p<0.05).
Healthy diet and exercise behavior score and meal scheme was better in males
(p<0.05). Students' psychological eating behavior scores were found to
decrease and tendency to be physically active was found to increase as their
nutritional knowledge level increases. In
conclusion, nutritional knowledge level, housing status and parental education
levels of the students affect their nutritional behavior and exercise
tendencies
Çalışmanın amacı,
Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi öğrencilerinin beslenme bilgi düzeylerinin
beslenme alışkanlıklarına ve egzersiz düzeylerine etkisinin belirlenmesidir.
Çalışmaya Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi’nde öğrenim gören gönüllü
öğrenciler dâhil edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin genel özellikleri, vücut
ağırlıkları ve boy uzunluklarının yanı sıra beslenme bilgi düzeyleri, beslenme
ve egzersiz davranışlarını ölçmeye yönelik sorular içeren anket formu kullanılmıştır.
Çalışmaya katılan öğrencilerin %38.6’sı erkek, %61.4’ü ise kızdır. Öğrencilerde
fazla kilolu ve obez oranları sırasıyla erkek öğrencilerde %8.6 ve %9.7,
kızlarda %11.5 ve %8.8’dir. Öğrencilerin yaklaşık %45’i yurtta, yarısından
fazlası ise ailesi ile birlikte yaşamaktadır. Annelerin çoğunluğu (%49.4’ü)
ilkokul-ortaokul mezunu, babaların çoğunluğu (%45.2’si) üniversite mezunudur.
Öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri ile annelerinin eğitim seviyeleri
arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Beslenme bilgi düzeyleri
açısından; öğrencilerin %69.3’ü iyi, %26.1’i yeterli, %4.6’sı da yetersizdir.
Öğün düzeni davranış puanı, süt ve süt grubu besinleri her gün tüketme, haftada
en az 3 gün et ve türevi besinler tüketimi, beslenme bilgi düzeyi iyi ve
yeterli olanlarda yetersiz olanlara göre anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur
(p<0.05). Sağlıklı beslenme ve egzersiz davranışı puanı ile öğün düzeninin
erkeklerde daha iyi olduğu görülmüştür (p<0.05). Beslenme bilgi
düzeyi arttıkça öğrencilerin psikolojik yeme davranış puanlarının azaldığı ve
fiziksel olarak aktif olmaya eğilimin arttığı saptanmıştır. Sonuç olarak
öğrencilerin beslenme bilgi düzeyinin, barınma durumunun ve ebeveynlerinin
eğitim seviyelerinin beslenme davranışlarını ve egzersiz eğilimlerini
etkilediği söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 11 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 2 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 2 |