Elit kış sporcuları, aşırı soğuk havalarda, değişen kar koşulları ve yükselti gibi performansı etkileyebilecek çevresel zorluklarla karşılaşırlar. Kış sporlarındaki değişken fiziksel şartlar, sporcuların enerji ihtiyaçları, antrenman ve yarışma koşulları nedeniyle beslenme gereksinimlerinde büyük farklılıklar görülmektedir. Kronik yüksek irtifa maruziyeti ile önemli kilo kaybı arasındaki ilişki bu sporcular için beslenme kaygısına yol açmaktadır. Yükseltinin akut ve kronik etkileri, performans sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Kaslara giden oksijen miktarındaki düşüş, maksimum oksijen alımını azaltarak kayaklı koşu ve biatlon gibi dayanıklılık yarışlarındaki performansı olumsuz etkiler. Zorlu çevresel şartlarda antrenman yapan ve yarışan bu sporcuların antrenmandan önce, antrenman sırasında ve sonrasında yeterli yiyecek ve sıvı almaları gerekir. Yüksek irtifada ve soğuk havada hızla azalan kas glikojen depolarını doldurmak için daha fazla enerji ve besin almaları gerekir. Yarışma sırasında enerji takviyesi en çok uzun yarışma süresi içeren kros kayakçıları ve tekrarlanan eleme turları ve elemelere maruz kalan kış sporcuları için gereklidir. Bu sporcuların yarışma boyunca karbonhidrat mevcudiyetini sağlamaları gerekir. Bu çalışmanın amacı yüksek irtifada ve soğuk havada yarışan ve antrenman yapan sporcuların karşılaştıkları beslenme zorluklarını incelemek ve bu zorlukları alp disiplini ve kayaklı koşu sporcuları açısından değerlendirmektir.
Elite winter sports athletes face environmental challenges that can affect their performance, such as extreme cold weather, changing snow conditions, and altitude. The variable physical conditions in winter sports lead to significant differences in nutrition requirements for athletes due to their energy needs, training, and competition conditions. The relationship between chronic high-altitude exposure and significant weight loss creates nutrition concerns for these athletes. The acute and chronic effects of altitude can have a significant impact on performance outcomes. The decrease in the amount of oxygen going to the muscles can negatively affect performance in endurance races such as cross-country skiing and biathlon by reducing maximum oxygen intake. Athletes who train and compete in harsh environmental conditions need to consume adequate food and fluids before, during, and after training. They require more energy and nutrients to replenish quickly depleting muscle glycogen stores at high altitude and in cold weather. Energy supplementation is necessary during competitions, especially for cross-country skiers with long race durations and winter sports athletes exposed to repeated elimination rounds and qualifiers. These athletes need to ensure the availability of carbohydrates during the competition. The aim of this study is to examine the nutritional difficulties faced by athletes competing and training at high altitudes and cold weather and to evaluate these difficulties in terms of alpine and ski running athletes
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Kasım 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mayıs 2023 |
Kabul Tarihi | 5 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 18 Sayı: 2 |