PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI

Cilt: 1 1 Haziran 2013
PDF İndir
EN TR

PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI

Öz

Burada sunulan makale, M.Ö. IV. yüzyıl Ati­nası’nda gerek yaşamı, gerekse çalışmaları ile geniş bir yer edinmiş ve pek çok kaynak tarafından atıf almış bir entelektüel olan Phaselis’li Theodektes’i tanıtmayı amaçlamaktadır. İlk olarak Theodektes’in hayatı ve ailesi hakkında bilgi verilmiştir. Aristandros’un oğlu olarak kaydedilen Theodektes’in kendisiyle aynı ismi taşıyan bir oğlu bulunmaktadır. Antik kaynaklarda verilen bilgiler yazarın doğum yılının tam olarak tespit edilmesine olanak vermese de bunun için M.Ö. IV. yüzyılın ilk çeyreği kabul edilebilir. Çalışmanın de­vamın­da Theodektes’in aldığı eğitim üzerinde du­rul­muş ve retorik öğretisi hakkında bilgi verilmiştir. Iso­krates’in yanında eğitim gören Theodektes’in hi­tabet alanında oldukça etkili olduğu ve bu konuda eserler verdiği bilinmektedir. Bu bölümde yazarın yetenek­lerine atıfta bulunan eserler incelenmiş ve Theo­dek­tes’in özellikle bulmaca yaratma ve çöz­mede­ki başarısı ortaya konulmuştur. Aynı bö­lümde yazarın katıldığı yarışmalar ele alınmış ve aldığı başa­rılar tespit edil­miş­tir. Çalışmanın devam eden kısmında The­odektes’in tragedya çalışmaları üzerinde durulmuş ve bilinen trag­edya oyunları hakkında bilgi verilmiştir. Tragedya alanında öncülleri olan Aiskhy­los, Sophok­les ve Euripides’in etkisinde kaldığı görülen Theo­dektes’in on on iki? tragedyasının adı bilin­mekte­dir: Aias, Alkmaion, Helene, Lynkeus, Oi­dipus, Orestes, Philokte­tes, Tydeus, Thyestes ve Maussollos ile olasılıkla The­seus ve Bellerophontes. Theodektes’in farklı kay­nak­larda adları anılan söz ko­nusu eserlerinin ele alın­ma­sının ardından, hangi es­erine ait oldukları tespit edile­meyen pasajlar da çalışma­ya dâhil edilerek oku­yu­cu­nun bilgisine sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ael. Nat. Anim. (= Claudius Aelianus, De natura animalium) Kullanılan Metin: De natura animalium. Ed. R. Hercher, Claudii Aeliani de natura animalium libri xvii, varia historia, epistolae, fragmenta, vol. 1. Leipzig 1864 (repr. Graz 1971).
  2. Aeschy. Orest. (= Aeschylus, Oresteia) Kullanılan Metin ve Çeviri: Die Orestie des Aischylos. K. Vollmoeller – S. Fischer. Berlin 1911.
  3. Anecd. Garec. (= Anecdota Graeca) Kullanılan Metin: Anecdota Graeca. Ed. J. B. G. D’Ansse de Villoison, vol. 2. Venedik 1781.
  4. Anonym. Seguer. (= Anonymus Seguerianus, Ars Rhetorica) Kullanılan Metin: Ars Rhetorica. Ed. C. Hammer, Rhetores Graeci, vol. 1. Leipzig 1894.
  5. Anth. Pal. (=Anthalogia Palatina) Kullanılan Metin: Anthalogia Palatina. Ed. H. Beckby, Anthologia Graeca, vol.1 (2nd ed.) Munich 1965.
  6. Arist. Epist. (= Aristeae epistula) Kullanılan Metin: Aristeae epistula ad Philocratem. Ed. A. Pelletier, Lettre d’Aristée a Philocrate. Paris 1962.
  7. Arist. Pol. (= Aristoteles, Politica) Kullanılan Metin ve Çeviriler: Politics. Ed. H. Rackham. London, New York 1967.
  8. Aristoteles, Politika. Çev. : M. Tuncay. İstanbul 19934 .Arist. Poet. (= Aristoteles, Poetica) Kullanılan Metin ve Çeviriler: Aristotelis de arte poetica liber. Ed. R. Kassel. Oxford 1965 (repr. 1968) .

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 1

Kaynak Göster

APA
Önen, N. T. (2013). PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI. Cedrus, 1, 125-150. https://doi.org/10.13113/CEDRUS/20131682
AMA
1.Önen NT. PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI. Cedrus. 2013;1:125-150. doi:10.13113/CEDRUS/20131682
Chicago
Önen, Nihal Tüner. 2013. “PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI”. Cedrus 1 (Haziran): 125-50. https://doi.org/10.13113/CEDRUS/20131682.
EndNote
Önen NT (01 Haziran 2013) PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI. Cedrus 1 125–150.
IEEE
[1]N. T. Önen, “PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI”, Cedrus, c. 1, ss. 125–150, Haz. 2013, doi: 10.13113/CEDRUS/20131682.
ISNAD
Önen, Nihal Tüner. “PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI”. Cedrus 1 (01 Haziran 2013): 125-150. https://doi.org/10.13113/CEDRUS/20131682.
JAMA
1.Önen NT. PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI. Cedrus. 2013;1:125–150.
MLA
Önen, Nihal Tüner. “PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI”. Cedrus, c. 1, Haziran 2013, ss. 125-50, doi:10.13113/CEDRUS/20131682.
Vancouver
1.Nihal Tüner Önen. PHASELIS’Lİ ENTELEKTÜELLER I:THEODEKTES RHETOR, TRAGEDYA YAZARI VE BİR BİLMECE USTASI. Cedrus. 01 Haziran 2013;1:125-50. doi:10.13113/CEDRUS/20131682

Dergimiz 01.01.2026  tarihi itibariyle yayın hayatına Sürekli Yayın Modeli ile devam edecektir.  İlgili yılın sayısında en fazla 15 makale yayımlanacak olup  2024 yılı Ekim ayı itibariyle Cedrus sadece yabancı dilde makale kabul edecektir.