Araştırma Makalesi

Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti

Cilt: 3 Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir
TR EN

Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti

Öz

Tanınmış bir âlimin hocaları ile onlardan okuduğu kitapların isimlerini zikrettiği eser türü Endülüs ve Mağrib’te fehrese olarak adlandırılırken Doğu İslâm dünyasında bu tür eserlere sebet, muʻcem, meşîha gibi isimler verilmiştir. Bu eserlerin müellifleri hangi hocalardan hangi kitapları ne zaman ve nerede okudukları hakkındaki bilgileri kıraat silsilesiyle birlikte vererek kendi hayatlarının önemli bir kesitine ışık tutarlar. Bu esnada kendi benliklerine dair ipuçları da verirler. Bu ipuçları müelliflerin yoğunlaştıkları ilmî alanda hangi hocaları niçin tercih ettiklerini, ne tür eserleri hangi amaçla okuduklarını, yetiştikleri entelektüel ağ içindeki yönelimlerini, vb. ortaya çıkartmakta ciddi katkı sağlarlar. İşte bu çalışmada, yukarıda işaret edilen özellikler göz önünde bulundurularak, 18. yüzyıl âlimlerinden Bandırmalı Küçük Hamid Efendi’nin sebet geleneğinin en iyi örneklerinden biri olan Câmi‘u rivâyâti’l-fehâris ve lâmi‘u icâzâti ehli’l-fevâris adlı eserinden hareketle müellifinin ‘entelektüel-ben’i ortaya çıkarılacak ve kendi dönemindeki entelektüel ağ içindeki yeri değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdulkadir, Muvaffak Abdullah. İlmu’l-esbât ve meâcimu’ş-şuyûh ve’l-meşyehât ve fennü kitâbeti’t-terâcim. Mekke: Câmiatü ümmi’l-kurâ, 1421.
  2. Adıgüzel, Cumhur Ersin. “Endülüslü bir Muhaddisin İlim Dünyası: İbn Hayr el-İşbili ve Fehrese’si.” Mille ve Nihal 12, no.1 (Nisan 2016): 35-54.
  3. Akpınar, Cemil. “İcâzet.” Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 21/ 393. İstanbul: TDV Yayınları, 2000.
  4. el-Âmâsî, Âkifzâde. Kitâbü’l-mecmûʻ fî’l-meşhûd ve’l-mesmûʻ. Çev. Hikmet Özdemir. İstanbul: Türkiye İlmi İctimai Hizmetler Vakfı, 1998.
  5. Ayaz, Kadir. “Bandırmalı Küçük Hamid Efendi’nin Hadis İcazetleri ve Câmi‘u rivâyâ- ti’l-fehâris ve lâmi‘u icâzâti ehli’l-fevâris Adlı Eserindeki Rivayet Birikimi.” Osmanlı’da İlm-i Hadis, ed. Zekeriya Güler vd. (İstanbul: İSAR Yayınları, 2021), 387- 428.
  6. Aydınlı, Abdullah. “es-Seyyid Hâmid el-Bandırmavî (1111-1172/1699-1758 veya 1759) ve ‘Ukûdü’d-dürer fî ‘ilmi’l-eser Adlı Eseri.” Hadis Tetkikleri Dergisi 1, no.12 (Aralık 2013): 67-112.
  7. —, “Osmanlı Hadis Alimlerinden Küçük Hamid Efendi’nin (1111-1172/1699-1758 VE- YA 1759) Hayatı ve Eserleri.” Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 8 (2003): 1-11.
  8. Bağdatlı İsmail Paşa, Hediyyetü’l-ârifîn. Haz. Kilisli Rıfat Bilge. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi, 1951.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Biyografi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

23 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

16 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Fazlıoğlu, Ş. (2025). Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti. Ceride: Ben-Anlatıları Araştırmaları Dergisi, 3(1), 21-49. https://izlik.org/JA57ZG79YC
AMA
1.Fazlıoğlu Ş. Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti. Ceride. 2025;3(1):21-49. https://izlik.org/JA57ZG79YC
Chicago
Fazlıoğlu, Şükran. 2025. “Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti”. Ceride: Ben-Anlatıları Araştırmaları Dergisi 3 (1): 21-49. https://izlik.org/JA57ZG79YC.
EndNote
Fazlıoğlu Ş (01 Haziran 2025) Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti. Ceride: Ben-Anlatıları Araştırmaları Dergisi 3 1 21–49.
IEEE
[1]Ş. Fazlıoğlu, “Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti”, Ceride, c. 3, sy 1, ss. 21–49, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57ZG79YC
ISNAD
Fazlıoğlu, Şükran. “Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti”. Ceride: Ben-Anlatıları Araştırmaları Dergisi 3/1 (01 Haziran 2025): 21-49. https://izlik.org/JA57ZG79YC.
JAMA
1.Fazlıoğlu Ş. Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti. Ceride. 2025;3:21–49.
MLA
Fazlıoğlu, Şükran. “Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti”. Ceride: Ben-Anlatıları Araştırmaları Dergisi, c. 3, sy 1, Haziran 2025, ss. 21-49, https://izlik.org/JA57ZG79YC.
Vancouver
1.Şükran Fazlıoğlu. Bir Osmanlı Âliminin ‘Entelektüel-Ben’ Anlatısı: Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin Sebeti. Ceride [Internet]. 01 Haziran 2025;3(1):21-49. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57ZG79YC