Cilt: 1 Sayı: 1, 30.07.2023

Yıl: 2023

Editör'den

Araştırma Makalesi

Çeviri

Araştırma Notları

Kitabiyat

Konferans Raporu

Arşivden Bir Ben-Anlatısı

Ceride: Ben-Anlatıları Araştırmaları Dergisi dünyanın ben-anlatıları çalışmalarına adanmış ilk dergisidir. Dergi, uluslararası yayın standartlarına uygun, özgün, alanında öncü ve üstün kalitede çalışmalar yayınlayarak bilim camiasına katkı sunmayı amaçlar. Ceride, temel olarak bir tarih araştırmaları dergisidir ve öncelikli olarak tarihsel perspektiften yazılan makaleleri değerlendirir; bununla beraber disiplinlerarası bir yaklaşım benimser ve ben-anlatılarına sosyal ve beşeri bilimler dallarından getirilecek perspektifleri teşvik eder.
Dergide, tarihsel aralık veya coğrafi sınırlar gözetilmeden ben-anlatıları üzerine Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış özgün makalelere yer verilir. Ceride, orijinal araştırma makaleleri ve çeviri makalelerin yanısıra belge neşri, araştırma notları, kitap tanıtımları ve toplantı raporları da yayınlayan uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı yayınlanır.
Ceride, etik bir prensip olarak açık erişim politikasını benimseyerek toplumun bilimsel ve entelektüel birikiminin geliştirilmesine katkı sunmayı hedefler.
Ceride, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından S-KDT-2023-1844 nolu proje kapsamında desteklenmektedir.

Ceride, tarihin her devrinde ve dünyanın her kültürel/coğrafi bölgesinde üretilmiş ben-anlatılarına adanmış bir dergidir. Derginin kapsamı, dilimizde “ben-anlatıları”, “özyaşamsal öyküler” ve “birinci ağızdan anlatılar” (İngilizcede, “ego-documents” ve “self-narratives”) kavramları ile karşılanan günlük, hatırat, otobiyografi, özel mektup türünden eserlerin oluşturduğu kaynak bütünüdür. Ben-anlatıları üzerine yazılmış orijinal araştırma makaleleri, çeviri makaleler, belge neşirleri, araştırma notları, kitap tanıtımları ve toplantı raporları uluslararası yayın standartlarına bağlı kalarak değerlendirilir ve yayımlanır.

Yazım yanlışlarının fazlalığı, bilimsellik şartını sağlamadığına işaret olarak görülür ve makalenin reddedilmesi için yeterlidir. Türkçe yazım kuralları için güncel Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu esas kabul edilir.
Referanslar için Chicago Manual of Style esas kabul edilir.
Yazarların makalelerini, 1.5 satır aralığı ile 12 punto Times New Roman yazı stilinde yazması ve .doc uzantılı Word belgesi olarak göndermesi beklenir.
Her makalenin başında her biri 200-250 kelime arası bir Türkçe ve bir İngilizce özet (öz ve abstract) bulunması gerekir. Her bir Türkçe ve İngilizce özet için, 5-7 arası anahtar kelime/keyword belirtilmesi gerekir.
Araştırma makalelerin, notlar ve kaynakça hariç tutularak,10.000 kelimeyi geçmemesi beklenir. Aksi durumlarda editörün bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Kitabiyat ve makale değerlendirmelerinin, notlar hariç tutularak, 4.000 kelimeyi geçmemesi beklenir.

Etik İlkeler


Ceride, yayın etiğinde en yüksek uluslararası standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser. Ceride, yayınlanma sürecindeki etik sorumluluklarını kabul eder, yayın etiği standartlarını uygulamayı taahhüt eder ve yayınlama sürecine dahil olan tüm tarafların da bu standartlara uygun davranmasını bekler. İlgili etik yayıncılık ilkeleri için; https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing
Yazarlar, makalelerinin bilimsel ve etik kurallara uygunluğundan sorumludur. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayım, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen standartlara uygun olmadığı tespit edilen tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna, yayınlandıktan sonra tespit edilen kuraldışı makaleler de dahildir.


Yazarların Sorumlulukları


Dergiye gönderilen bütün makaleler özgün olmalıdır. Yazarlar, dergiye gönderdikleri çalışmanın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olduğunu ve eş zamanlı olarak başka bir dergide değerlendirme sürecinde bulunmadığını taahhüt eder. Bilimsel toplantılarda sunulmuş bildiriler, daha önce yayınlanmamış olmaları koşuluyla ve ilgili toplantıda sunulduğuna ilişkin gerekli açıklama ile kabul edilir.
Yazarlar, makalelerinin bilimsel ve etik kurallarına uygunluğundan sorumludur.
Yazar, uygulamada bulunan telif kanunları ve anlaşmalarını gözetmekle sorumludur. Telife bağlı materyalleri gerekli izin ve teşekkürle kullanmalıdır.
Makalede yararlanılan tüm kaynaklara derginin atıf sistemine uygun biçimde atıf yapılmalı, metin içinde atıf yapılan bütün kaynaklar da kaynakça bölümünde eksiksiz olarak bulunmalıdır.
Birden fazla yazarlı çalışmalarda, tüm yazarların makaleye doğrudan akademik ve bilimsel katkısı bulunması gereklidir. Birden fazla yazarlı makalelerde, yazarların isimleri ortak kararlarına uygun biçimde sıralanır. Tüm yazarların bu sıraya uygun biçimde imzalayacağı Telif Hakkı Devir Formu dergi sistemine yüklenmelidir. Yazarlık için yeterli akademik ve bilimsel katkı ölçütünü yerine getirmeyen, çalışmaya bu ölçüt dışında katkısı bulunan –örneğin, sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan- tüm kişiler “teşekkür” kısmında sıralanmalıdır.
Yazarlar, makalelerini derginin yazım kurallarına uygun olarak sunmak, bu bağlamda hakem ve editörlerden tarafından istenen değişiklikleri yapmakla sorumludur. Yazarlara, hakemler tarafından makale ile ilgili yapılması istenen değişiklikleri yerine getirmek ve dergi editörünün isteyebileceği bilgi ve belgeleri iletmek için 15 gün süre tanınır. Söz konusu isteklerin 15 gün içinde yerine getirilmemesi, makalenin reddedilmesi için sebep teşkil eder.
Yazarlar, araştırma sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilecek finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve rekabetleri editöre beyan etmelidir.
Yazar, değerlendirme sürecinde bulunan veya yayınlanmış yazısında bir hata veya yanlışlık tespit ettiğinde, bu yanlışlıkla ilgili düzeltme veya çalışmayı geri çekme işlemleri için editör ile iletişime geçme ve süreçte editör ile işbirliği yapma sorumluluğu taşır.

Hakemlerin Sorumlulukları

Ceride Dergisi hakemlik sürecinin adil olmasını, korunmasını ve iyileştirilmesini taahhüt eder.
Hakem değerlendirmelerinin tarafsız ve eleştirel olması gerekmektedir.
Hakem, değerlendirilmek üzere kendisine sunulan çalışma alanında ilgisi/bilgisi bulunmuyorsa, eleştirmekte kendisini yetersiz hissediyorsa veya değerlendirmesini zamanında sunamayacağını düşünüyorsa editörü durumdan bilgilendirerek görevden çekilmelidir.
Hakem, yalnızca kendisine sunulan metin üzerinden akademik ve bilimsel bir değerlendirme yapmalıdır. Yazarların şahsiyetleri, beceri ve yeterlilikleri değerlendirme konusu değildir.
Hakemler değerlendirmelerini detaylandırmalı, kararlarını gerekçelendirmelidir.
Değerlendirilmesi için ulaştırılan metinler gizli belge niteliğindedir, editör ve tarafından yetkilendirilmiş kişiler dışında kimse ile paylaşılmaz ve makaleler hakkında tartışılmaz. Hakemlik süresince elde edilen ayrıcalıklı bilgi ve fikirler gizli tutulmalı, kişisel çıkar için kullanılmamalıdır.
Hakem, yazar tarafından belirtilmemiş, ilgili yayınlar bulunuyorsa bunları tanımlamalıdır. Hakem, değerlendirilen çalışma ile bilgisi dahilinde bulunan başka bir çalışma arasında önemli bir benzerlik veya örtüşme tespit ettiğinde durumu editörün dikkatine sunmalıdır.
Hakemler, yazarı ile aralarında rekabet, iş birliği veya başka türlü bağlantılar sebebiyle ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının varlığında editöre haber vererek ilgili görevden çekilmelidir. Hakemlerin, yazarlar, editörler gibi diğer taraflarla bir menfaat çatışması bulunmamalıdır.
Hakemler, metinlerin iyileştirilmesinde yazarlarla, makaleye ilişkin karar verme aşamasında editörlerle iş birliği içinde ve yardımcı olmalıdır.
Hakemlik görevi, yazarların daha önce ortak çalışma yürüttüğü, ilgili makalenin ön okumasında yardımcı olmuş, yazarların daha önce çatışma içinde olduğu bilinen, çalışmanın yayınlanmasından maddi fayda sağlaması ihtimali bulunan ve/veya yazarlar ile aynı kurumda çalışan kişilere verilmez.


Editörün Sorumlulukları

Editor içerik ve yayının kalitesinden sorumludur.
Bir makaleyi kabul etmek veya reddetmek yetkisine sahiptir. Bunu yaparken, çalışmanın özgünlüğü, önemi, açıklığı, geçerliliği ve dergi konu alanına uygunluğunu gibi esaslara göre hareket eder. Dergide yayınlanacak makaleler ile ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür. Bunu, yazarına ilişkin herhangi bir önyargı olmaksızın açık, şeffaf, bilimsel ve objektif kriterler doğrultusunda yapmalıdır. Editör, çalışmaları yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen her makale için, adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesini temin eder. Gerektiğinde düzeltme, açıklama, geri çekme ve özür yayınlama yetki ve sorumluluğuna sahiptir.
Editor, kabul veya reddedilen makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalı, yazarlar ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermemelidir.
Editor, hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve hakemlerin ismini saklı tutma sorumluluğunu taşır. Gönderilen makalelere ilişkin her türlü bilginin de makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder.
Editor, okuyucuları araştırmaların kim tarafından finanse edildiği, fon sahiplerinin araştırma ve yayın sürecinde bir rolü olup olmadığı konularında bilgilendirmekle yükümlüdür.

Yayın Politikası

Dergi, açık erişim politikasını benimsemektedir.
Ceride’ye gönderilen tüm makaleler orijinal, daha önce yayınlanmamış ve eş zamanlı olarak başka bir dergide değerlendirme sürecinde bulunmayan çalışmalar olmalıdır. Bilimsel toplantılarda sunulmuş bildiriler, daha önce yayınlanmamış olmaları koşuluyla ve ilgili toplantıda sunulduğuna ilişkin gerekli açıklama ile kabul edilir. Sunulan her bir makale, en az bir dergi editörü ve en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçirilir. İki hakemden olumsuz rapor gelmesi halinde makale reddedilir. İki olumlu rapor alan makaleler yayınlanmak üzere kabul edilir. Ceride, gönderilen makalelere ilişkin her türlü bilginin makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder.
Her makalenin başında her biri 200-250 kelime arası bir Türkçe ve bir İngilizce özet (öz ve abstract) bulunması gerekir. Her bir Türkçe ve İngilizce özet için, 5-7 arası anahtar kelime/keyword belirtilmesi gerekir.
Araştırma makalelerin, notlar ve kaynakça hariç tutularak,10.000 kelimeyi geçmemesi beklenir. Aksi durumlarda editörün bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Kitabiyat ve makale değerlendirmelerinin, notlar hariç tutularak, 4.000 kelimeyi geçmemesi beklenir.
Dergiye yayınlanmak üzere makale gönderen yazarlardan hiçbir ad altında ücret alınmaz. Makaleleri için yazarlara telif hakkı ödenmez. Yazarlara ve editörlere yayına ilişkin ödeme yapılmaz. Makaleler kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Tüm hakları saklıdır.
Yazarlar Ceride’de yayınlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler ve çalışmaları Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr olarak lisanslıdır. CC BY-NC 4.0 lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil adapte edilmesine izin verir.
Burada belirtilmeyen her hususta karar yetkisi Editör Kurulu’na aittir.

Dergi İntihal Politikası

Gönderilen makaleler, "iThenticate" veya "Turnitin" gibi online denetleyici programlarda benzerlik testlerine tabi tutulur. İntihal oranı, kaynakça hariç olmak üzere, %15’in üstünde olan bütün çalışmalar değerlendirmeye alınmadan yazarına iade edilir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.