Araştırma Makalesi

HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ

Cilt: 8 Sayı: 2 27 Aralık 2021
PDF İndir

HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ

Öz

Son yıllarda dünya edebiyatına duyulan ilgiden dolayı kültürel çalışmaların da etkisiyle karşılaştırmalı edebiyat popüler bir disiplin haline gelmiştir. İki veya daha fazla eserin ortak konu ve motif bağlamında benzer ve farklı hususlarıyla mukayese edilmesi anlamına gelen ″Karşılaştırmalı edebiyat″ terimi, 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başlarında akademik bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Türk edebiyatında Tanzimat’tan bu yana Batı edebiyatı, özellikle de Fransız edebiyatı örnek seçilmiş, Namık Kemal’den Halid Ziya’ya, Halide Edib’e kadar birçok edebiyatçı Batı edebiyatıyla Türk edebiyatını karşılaştırma yoluna gitmişlerdir. Mukayeseli çalışmalar; ulusal edebiyatları uluslararası boyutlara taşıyarak; gerek kuram ve gerekse uygulama boyutlarında dünya edebiyatlarının bir noktada buluşmasına zemin hazırlar. Bu bağlamda Alman edebiyatı yazarlarından Heinrich Mann’ın Mavi Melek(1905) adlı eseri ile Türk edebiyatı yazarlarından Ferit Edgü’nün O-Hakkâri’de Bir Mevsim(1977) adlı eseri dönemin eğitim eleştirisini yansıtan önemli eserler olarak karşılaştırmaya tabi tutulacaktır. Bu çalışmanın amacı, söz konusu iki eseri dönemin eğitim anlayışı; öğretmen, öğretmen-öğrenci ve öğretmen-toplum eleştirisi açısından karşılaştırmak, iki eser arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları saptamaya çalışmaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aytaç, G. (1997). Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi. Ankara: Gündoğan Yayınları.
  2. Balık, M. (2011). Ferit Edgü’nün Kaçkınlar’ına Psikanalitik Bir Yaklaşım. II. Uluslararası Edebiyat ve Bilim –I Sempozyumu Bildirileri (s. 201-221). Ankara: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

11 Kasım 2021

Kabul Tarihi

26 Kasım 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bıçak, S. (2021). HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ. Çeşm-i Cihan: Tarih - Kültür ve Sanat Araştırmaları E-Dergisi, 8(2), 241-253. https://doi.org/10.30804/cesmicihan.1022298
AMA
1.Bıçak S. HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ. Çeşm-i Cihan: Tarih - Kültür ve Sanat Araştırmaları E-Dergisi. 2021;8(2):241-253. doi:10.30804/cesmicihan.1022298
Chicago
Bıçak, Seher. 2021. “HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ”. Çeşm-i Cihan: Tarih - Kültür ve Sanat Araştırmaları E-Dergisi 8 (2): 241-53. https://doi.org/10.30804/cesmicihan.1022298.
EndNote
Bıçak S (01 Aralık 2021) HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ. Çeşm-i Cihan: Tarih - Kültür ve Sanat Araştırmaları E-Dergisi 8 2 241–253.
IEEE
[1]S. Bıçak, “HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ”, Çeşm-i Cihan: Tarih - Kültür ve Sanat Araştırmaları E-Dergisi, c. 8, sy 2, ss. 241–253, Ara. 2021, doi: 10.30804/cesmicihan.1022298.
ISNAD
Bıçak, Seher. “HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ”. Çeşm-i Cihan: Tarih - Kültür ve Sanat Araştırmaları E-Dergisi 8/2 (01 Aralık 2021): 241-253. https://doi.org/10.30804/cesmicihan.1022298.
JAMA
1.Bıçak S. HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ. Çeşm-i Cihan: Tarih - Kültür ve Sanat Araştırmaları E-Dergisi. 2021;8:241–253.
MLA
Bıçak, Seher. “HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ”. Çeşm-i Cihan: Tarih - Kültür ve Sanat Araştırmaları E-Dergisi, c. 8, sy 2, Aralık 2021, ss. 241-53, doi:10.30804/cesmicihan.1022298.
Vancouver
1.Seher Bıçak. HEINRICH MANN’IN MAVİ MELEK(PROFESÖR UNRAT) İLE FERİT EDGÜ’NÜN O-HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ADLI ESERLERİNDE EĞİTİM ELEŞTİRİSİ. Çeşm-i Cihan: Tarih - Kültür ve Sanat Araştırmaları E-Dergisi. 01 Aralık 2021;8(2):241-53. doi:10.30804/cesmicihan.1022298

Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. 

Dergi İletişim: cesmicihandergi@bartin.edu.tr