ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ

Cilt: 2 Sayı: 2 1 Aralık 2015
  • Hasan Hüseyin Güneş
PDF İndir
TR EN

ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ

Öz

Abbasî halifesi Harun Reşid, kendine halef olarak önce Muhammed’i, sonrasında Abdullah ve Kasım’ı veliaht tayin etti. Abbasî hanedanından Zübeyde’nin oğlu Muhammed Emin’in liyakatine inanmadığı halde, hanedanın baskısından çekinerek onu birinci veliaht tayin etmiş olmasına rağmen, Horasanlı bir cariyeden doğma Abdullah Memun’a daha çok güvenmekteydi. Bu nedenle ona Horasan’da özerk bir statü bahşetti. Böylece Harun Reşid, bu şekilde -bilerek veya bilmeyerek- Abdullah Memun’a zafere giden yolu açmış oldu. Ölmeden önce bu kararını hac için gittiği Mekke şehrinde bir protokolle resmileştirdi. Ulema ve halka açık gerçekleştirilen Mekke protokolünün geçerliliği, Harun Reşid öldükten sonra Muhammed Emin tarafından tedricen ihlal edilmeye başlandı. Akabinde, kardeşler arasında -Kasım’ın müdahil olmadığı- bir mücadele başladı. Bu rekabette Abdullah Memun, kardeşi Muhammed Emin’e zamanla üstünlük kurdu ve nihayetinde Muhammed Emin’in ölümüyle neticelenen mücadeleyi kazandı. Zaferinde İranlı unsurun, Muhammed Emin’i destekleyen Arap unsura üstünlüğünün yanı sıra, Fazl bin Sehl, Tahir bin Hüseyin gibi İranlı şahsiyetlerin başarıları rol oynamıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ed‐DİMAŞKÎ, Abdülhay ibni Ahmed el‐Akrî (öl.1089/1678), Şuzurâtu’z‐Zeheb fî‐Ahbâri Men Zeheb, I, Daru’l‐Kutubu’l‐İlmiyye, Beyrut, tarihsiz.
  2. İBNU’L‐CEVZİ, Ebu’l‐Ferec Abdurrahman bin Ali bin Muhammed (öl.597/1201), el‐ Muntazam fî Târihi’l‐Mulûk ve’l‐Umem, IX, Daru’l‐Kutubu’l‐İlmiyye, Beyrut, 1992.
  3. İBNU’L‐ESİR,  İzzeddin Ebu’l‐Hasen (öl.630/1232), el‐Kâmil fi’t‐Târih, V, Dârul Kutubu’l‐ ilmiyye, Beyrut, 1995.
  4. İBNÜ’L‐KESİR,    Ebu’l‐Fida  İsmail (öl. 774/1372), el‐Bidâye ve’n‐Nihâye, X, Mektebetü’l‐ Meârif, Beyrut, tarihsiz.
  5. İBNU’T‐TAĞRİBERDİ, Cemaleddin Ebu’l‐Mehasin Yusuf (öl.874/1469), Müessesetü’l‐ Mısriyye ve’t‐Terceme ve’t‐Tibaa ve’n‐Neşr, Mısır, tarihsiz.
  6. el‐KALKAŞANDÎ, Ahmed bin Abdullah (öl.820/1417), Meâsirü’l‐İnâfe fî‐Me’âlîmi’l‐Hilâfe, I, Matbaatu’l‐Hukumetu’l‐Kuveyt, Kuveyt, 1985.
  7. es‐SUYUTÎ, Celalaeddin Abdurrahman bin Ebi Bekir (öl.911/1595), Târihu’l‐Hulefâ, haz. Muhammed Muhyiddin Abdülhamid, Matbaatu’s‐Seade, Mısır, 1952.
  8. et‐TABERÎ, Muhammed bin Cerir Ebu Cafer(öl.310/922), Târihu’l‐Umem ve’l‐Mülûk, Dâru’l‐ Kutubu’l‐İlmiyye, Beyrut, 1407.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hasan Hüseyin Güneş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Güneş, H. H. (2015). ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ. Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi, 2(2), 8-28. https://izlik.org/JA55JK38AB
AMA
1.Güneş HH. ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ. Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi. 2015;2(2):8-28. https://izlik.org/JA55JK38AB
Chicago
Güneş, Hasan Hüseyin. 2015. “ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ”. Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi 2 (2): 8-28. https://izlik.org/JA55JK38AB.
EndNote
Güneş HH (01 Aralık 2015) ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ. Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi 2 2 8–28.
IEEE
[1]H. H. Güneş, “ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ”, Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi, c. 2, sy 2, ss. 8–28, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55JK38AB
ISNAD
Güneş, Hasan Hüseyin. “ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ”. Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi 2/2 (01 Aralık 2015): 8-28. https://izlik.org/JA55JK38AB.
JAMA
1.Güneş HH. ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ. Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi. 2015;2:8–28.
MLA
Güneş, Hasan Hüseyin. “ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ”. Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2015, ss. 8-28, https://izlik.org/JA55JK38AB.
Vancouver
1.Hasan Hüseyin Güneş. ABDULLAH ME’MUN VE MUHAMMED EMİN’İN HİLAFET MÜCADELESİ. Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2015;2(2):8-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55JK38AB