Research on non-governmental organizations (NGOs) is essential due to their structures that touch all segments of society, their increasing number, and their expanding spheres of influence. In parallel with the increasing importance of sustainability, the importance of environmental NGOs whose focus is on the environment, addressing or contributing to environmental problems is increasing globally. In this direction, based on the need to develop the scientific literature in this field, there is a need to provide an overview of the scientific literature on environmental NGOs and to guide future research. In addition, there is a need to provide perspectives for the joint consideration of both literatures due to their relationship with the disciplines of business and management sciences, especially the management issue in NGOs. This study aims to reveal the current literature on environmental NGOs, identify the dominant journals and authors in the field, and reveal the most discussed topics and trends to guide researchers who want to work there. In addition, it aims to present an evaluation of the literature on environmental NGOs from the perspective of business and management sciences discipline. The study, in which the bibliometric analysis method was preferred, was conducted in Web of Science databases, which bring together the journals with the highest impact value in social sciences. Descriptive analyses, source analyses, author analyses, document analyses, and author keyword analyses, which are bibliometric performance analyses, were used in the study. The originality of this study is that it responds to the need for a study to reveal the state of the scientific literature directly on environmental NGOs in the literature by using bibliometric methods. The increasing activities of NGOs in every field and the need for scientific studies to ensure their continuity, together with the rising importance of sustainability and the growing importance of environmental NGOs, make this study, which aims to guide scientific studies, essential. The contact of environmental NGOs with many fields, such as civil society, politics, economy, and trade, extends the scope of this study.
Environmental NGO environmental sustainability business and management sciences environmental NGO management strategic management
Toplumun her kesimine dokunan yapıları, her geçen gün artan sayıları ve genişleyen etki alanları nedeniyle sivil toplum kuruluşları (STK) üzerine yapılacak araştırmalar önem arz etmektedir. Odak noktası çevre olan, çevre sorunlarını ele alan veya ele alınmasına katkıda bulunan çevreci STK’ların, sürdürülebilirliğin artan önemine de paralel olarak küresel ölçekte önemi artmaktadır. Bu doğrultuda bu alandaki bilimsel literatürün de geliştirilmesi ihtiyacından hareketle, çevreci STK’lara ilişkin bilimsel literatüre yönelik genel bir bakış sunulmasına ve sonraki araştırmalara rehber olacak araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca STK’larda yönetim konusu başta olmak üzere, işletme ve yönetim bilimleri disiplini ile olan ilişkisi nedeniyle her iki literatürün ortak ele alınmasına yönelik bakış açıları sunulmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmada, alanda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara kılavuzluk etmesi adına çevreci STK’lar literatürünün mevcut durumunun ortaya koyulması, alandaki baskın dergiler ve yazarların tespit edilmesi, en çok ele alınan konular ve trendlerin ortaya çıkartılması amaçlanmaktadır. Buna ek olarak çevreci STK’lar literatürüne yönelik işletme ve yönetim bilimleri disiplini perspektifinden bir değerlendirilme sunulması amaçlanmaktadır. Bibliyometrik analiz yönteminin tercih edildiği çalışma, sosyal bilimlerde etki değeri en yüksek dergileri bir araya getiren Web of Science veri tabanlarında yürütülmüştür. Çalışmada bibliyometrik performans analizleri olan tanımlayıcı analizler, dergi analizleri, yazar analizleri, doküman analizleri ve yazar anahtar kelime analizleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın özgünlüğü bibliyometrik yöntemleri kullanarak literatürde doğrudan çevreci STK’lara yönelik bilimsel literatürün durumunu ortaya koymaya yönelik çalışma ihtiyacına cevap vermesidir. STK’ların her alanda artan etkinlikleri ve devamlılıkların sağlanmasına yönelik bilimsel çalışmalara olan ihtiyaç, bununla birlikte sürdürülebilirliğin artan önemi ile birlikte çevreci STK’ların artan önemi, bilimsel çalışmalara kılavuz olmayı amaçlayan bu çalışmayı önemli kılmaktadır. Çevreci STK’ların sivil toplum, politika, ekonomi ve ticaret gibi birçok alan ile olan teması bu çalışmanın etki alanını da genişletmektedir.
Çevreci STK çevresel sürdürülebilirlik işletme ve yönetim bilimleri çevreci STK yönetimi stratejik yönetim
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çevre ve Kültür |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 31 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 6 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 2 |