Araştırma Makalesi

Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo'nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal'in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme

Sayı: TÜÇEVAS Özel Sayısı 28 Mayıs 2025
PDF İndir
TR EN

Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo'nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal'in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme

Öz

Victor Hugo'nun 1827 yılında yazdığı Cromwell başlıklı eseri ile Namık Kemal'in 1897 tarihli Celaleddin Harzemşah eseri iki yazarı bir araya getiren romantik tiyatro türünün en önemli iki temsilcisi ve başyapıtıdır. İki farklı yazarın iki farklı dil ve kültür bağlamında oluşturduğu bu iki eser farklı erek okurlar için kaleme alınmıştır. Hugo’nun doğduğu toprakların sınırlarını aşan sanat anlayışı, birçok yazara esin kaynağı olmuştur. Bu yazarlardan biri de Namık Kemal’dir. Bu çalışmada bu iki eserin çeviribilim alanında önemli bir kavram olan ‘yeniden yazım’ olgusu ile bir araya getirilmesi, söz konusu yazarlar üzerine yapılan araştırmalara farklı bir bakış açısı sunmaktadır. Çalışmada, Namık Kemal’in kaynak eseri yeni bir kültürel ve tarihsel bağlama taşıyarak tamamen yeniden bir eser yaratma sürecine ışık tutmak ve bu süreçte iki eseri ön sözlerinde yer alan temalar özelinde karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yazarların gerek sanat anlayışlarının gerekse tiyatroya yaklaşımlarının derinlemesine ele alınabilmesini sağlayan bu araştırma, eserleri metinlerarası bir ilişki çerçevesinde ele alması ve kültürel etkileşimi ortaya koyması bakımından önem arz etmektedir. Her iki yazar da eserlerinin ön sözünde sanatın, edebiyatın ve romantizmin ilkeleri doğrultusunda önemli temalar ileri sürmüştür. Eserlerde yer alan bu temalar ‘klasik tiyatroya karşı romantik tiyatro’, ‘yaratıcılık/özgürlük’ ve ‘tarih/toplum algısı’ olmak üzere üç genel başlıkta toplanmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde Namık Kemal’in sanat anlayışı özelinde, Victor Hugo’dan esinlendiği ancak tüm esin kaynaklarını Osmanlı Devleti’nde ‘yeni insan inşa etme’ amacına uygun olarak oluşturduğu ve eserini kendi tarihsel, toplumsal ve kültürel değerlerine uygun bir şekilde yeniden yazdığı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Sözkonusu araştırma etik izin gerektiren bir araştırma değildir.

Kaynakça

  1. Aktaş, Ş. (1993). Namık Kemal ve insan. Doğumunun yüzellinci yılında Namık Kemal içinde (ss. 1-12). Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu.
  2. Aktulum, K. (2000). Metinlerarası ilişkiler. Öteki Yayınları.
  3. Aydın, A. (2011). Namık Kemal'i Victor Hugo'ya götüren etkenler. Electronic Turkish Studies, 6(3), 197-204. http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.2242
  4. Aydın, A. (2012). Namık Kemal’in sanat/sanatçı algısında Romantizm ve Victor Hugo etkisi. Journal of Turkish Studies, 7(3), 369-379. http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.3275
  5. Bakhtin, M. (1963). Theory and History of Literature, Vol. 8: Problems of Dostoyevsky's Poetics (W. C. Booth, Çev.). University of Minnesota Press.
  6. Bakhtin, M. (1984). The problems of Dostoyevsky’s poetics (C. Emerso, W. C. Booth, Der. ve Çev.). University of Minnesota Press.
  7. Bauer, M. W. (2003). Classical content analysis: A review. In M. W. Bauer & G. Gaskell (Eds). Qualitative researching with text, image and sound, Sage Publication, 131-151.
  8. Bassnett, S., & Lefevere, A. (Eds.). (1992). Translation, history and culture. Routledge.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çeviri ve Yorum Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Mayıs 2025

Gönderilme Tarihi

12 Ocak 2025

Kabul Tarihi

26 Mayıs 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: TÜÇEVAS Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Genç, A. (2025). Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo’nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal’in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme. Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi, TÜÇEVAS Özel Sayısı, 45-64. https://doi.org/10.37599/ceviri.1618169
AMA
1.Genç A. Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo’nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal’in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme. Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi. 2025;(TÜÇEVAS Özel Sayısı):45-64. doi:10.37599/ceviri.1618169
Chicago
Genç, Aliye. 2025. “Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo’nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal’in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme”. Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi, sy TÜÇEVAS Özel Sayısı: 45-64. https://doi.org/10.37599/ceviri.1618169.
EndNote
Genç A (01 Mayıs 2025) Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo’nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal’in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme. Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi TÜÇEVAS Özel Sayısı 45–64.
IEEE
[1]A. Genç, “Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo’nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal’in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme”, Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi, sy TÜÇEVAS Özel Sayısı, ss. 45–64, May. 2025, doi: 10.37599/ceviri.1618169.
ISNAD
Genç, Aliye. “Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo’nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal’in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme”. Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi. TÜÇEVAS Özel Sayısı (01 Mayıs 2025): 45-64. https://doi.org/10.37599/ceviri.1618169.
JAMA
1.Genç A. Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo’nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal’in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme. Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi. 2025;:45–64.
MLA
Genç, Aliye. “Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo’nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal’in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme”. Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi, sy TÜÇEVAS Özel Sayısı, Mayıs 2025, ss. 45-64, doi:10.37599/ceviri.1618169.
Vancouver
1.Aliye Genç. Romantik Tiyatro Türünde Yeniden Yazım: Victor Hugo’nun Cromwell Adlı Eserine Yazdığı Ön Söz ile Namık Kemal’in Celaleddin Harzemşah Mukaddimesi’nin Temaları Üzerine Metinlerarası Bir İnceleme. Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi. 01 Mayıs 2025;(TÜÇEVAS Özel Sayısı):45-64. doi:10.37599/ceviri.1618169