Araştırma Makalesi

Zeynep Cemali'nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi

Cilt: 4 Sayı: 1 3 Şubat 2020
PDF İndir

Zeynep Cemali'nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi

Öz

Bir ulusun değerleri, yaşam biçimi, dünya görüşü kısacası onun kültürüne yönelik önemli ipuçları sunan söz varlığı, atasözü ve deyimleri de kapsayan geniş bir alandır. Dilin söz varlığı ögeleri incelenerek o toplumun kültür yapısı, geçmişi, başka toplumlarla ilişkisi, dilin kendine özgü özellikleri gibi durumlar saptanabilir. Türkçenin söz varlığında atasözleriyle deyimler çok büyük ve önemli bir yer kapladığı için yazınsal yapıtlarda bu ögelere ne denli ve nasıl yer verildiğini belirlemek gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı da Zeynep Cemali’nin romanlarındaki atasözü ve deyimleri belirlemek; bu ögelerin yazınsal metne sağladığı anlamsal katkıları tartışmaktır. Çalışma, kurgusal yapı üzerinde tarama yönteminin kullanıldığı betimsel bir araştırmadır. Var olan bir durumu, var olduğu biçimiyle betimlemeyi amaçlayan bu yaklaşımda tarama yapılarak romanlarda yer alan atasözü ve deyimler incelenmiştir. Çalışmada, Zeynep Cemali’nin dört romanında (Güzelce’de Bir Kaçak Memo, Patenli Kız, Ballı Çörek Kafeteryası, Ankaralı) bulunan atasözü ve deyimler saptanmış; ayrıca bu ögelerin romanlardaki kullanımları çizelgelere işlenmiştir. Belirlenen 502 ögeden 10’u atasözü, 492’si deyimdir. Bu ögeler yazınsal metne olan anlamsal katkıları yönünden de değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Zeynep Cemali’nin romanlarının atasözü ve deyimler açısından Türkçenin anlatım olanaklarını yansıttığı; bu ögelerle anlatıma incelik, etkileyicilik, akıcılık gibi yönlerden katkı sağlandığı; romanların, çocuk okurun söz evrenini geliştirebilecek nitelikte olduğu söylenebilir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksan, D. (1975). Anadili. Türk Dili, 285, 423-434.Aksan, D. (2000). Türkçenin Sözvarlığı. Ankara: Engin Yayınevi.Aksan, D. (2006). Anadilimizin Söz Denizinde. (2.Baskı). Ankara: Bilgi Yayınevi.Aksan, D. (2009). Her Yönüyle Dil – Ana Çizgileriyle Dilbilim. (5.Baskı). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.Aksoy, Ö.A. (1988). Atasözleri Sözlüğü. İstanbul: İnkılâp Yayınevi.Aksoy, Ö.A. (1988). Deyimler Sözlüğü. İstanbul: İnkılâp Yayınevi.Aslan, C. (2013). Çocuk Edebiyatı Yapıtlarının Temel İşlevi. Eğitimci Öğretmen Dergisi. 17, 6-9.Korkmaz, Z. (2004). Dünya Dili – Bilim Dili ve Türkçemiz Açısından Çözüm Bekleyen Bir Çelişki. Türk Dili, 483-489.Korkmaz, Z. (2007). Gramer Terimleri Sözlüğü. (3.Baskı). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.Lüle Mert, E. (2009). Türkçenin Sözvarlığı Açısından Eflatun Cem Güney’in Derleyip Yazdığı Masallar (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.Özdemir Mete, Ö. (2016). Sevim Ak’ın Çocuk Romanlarının Sözvarlığı Açısından Çözümlenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.Sever, S. ve Karagül, S. (2014). Oğuz Tansel’in Derleyip Yazdığı Masal Kitaplarında Yer Alan Sözvarlığı Öğelerinin İncelenmesi. Folklor / Edebiyat, 20 (77), 173-188.Yazıcı Okuyan, H. (2006). Türkçenin Sözvarlığı Açısından Fakir Baykurt'un Romanları (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Şubat 2020

Gönderilme Tarihi

7 Ekim 2019

Kabul Tarihi

3 Şubat 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özbaşı, S. (2020). Zeynep Cemali’nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR), 4(1), 1-14. https://izlik.org/JA99UJ38PY
AMA
1.Özbaşı S. Zeynep Cemali’nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR). 2020;4(1):1-14. https://izlik.org/JA99UJ38PY
Chicago
Özbaşı, Sevgen. 2020. “Zeynep Cemali’nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi”. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR) 4 (1): 1-14. https://izlik.org/JA99UJ38PY.
EndNote
Özbaşı S (01 Şubat 2020) Zeynep Cemali’nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR) 4 1 1–14.
IEEE
[1]S. Özbaşı, “Zeynep Cemali’nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi”, Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR), c. 4, sy 1, ss. 1–14, Şub. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99UJ38PY
ISNAD
Özbaşı, Sevgen. “Zeynep Cemali’nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi”. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR) 4/1 (01 Şubat 2020): 1-14. https://izlik.org/JA99UJ38PY.
JAMA
1.Özbaşı S. Zeynep Cemali’nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR). 2020;4:1–14.
MLA
Özbaşı, Sevgen. “Zeynep Cemali’nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi”. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR), c. 4, sy 1, Şubat 2020, ss. 1-14, https://izlik.org/JA99UJ38PY.
Vancouver
1.Sevgen Özbaşı. Zeynep Cemali’nin Romanlarındaki Atasözü ve Deyimlerin İncelenmesi. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR) [Internet]. 01 Şubat 2020;4(1):1-14. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99UJ38PY

Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR), 2017 yılında yayın hayatına başlayan hakemli ve bilimsel uluslararası bir dergidir. Yayın dili Türkçe ve İngilizce'dir. Dergiye kabul edilen çalışmalar çevrimiçi olarak yayınlanır. “Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi”, başta çocuk edebiyatı olmak üzere Türkçe eğitimi ve eğitim araştırmaları alanlarında yazılmış ampirik ve özgün araştırma makalelerini yayınlayarak, mevcut durumları ortaya koyarak, sorunlara dikkat çekerek ve çözüm önerileri sunarak katkı sağlamayı amaçlamaktadır.