At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi
Öz
Zoonozların sebep olduğu epidemiyolojilerin karışık olması ve bu nedenle kontrol altına alınmasının güç olması, Halk Sağlığı açısından büyük riskler yaratmaktadır. Etiyolojik olarak zoonozlara neden olan etkenler, viral, bakteriyel, fungal ve protozoaldir. Zoonotik enfeksiyonlarının en önemlilerinden biri de, primer olarak atları etkileyen ve enfekte hayvanla doğrudan temas yoluyla insanlara bulaşan bakteriyel bir enfeksiyon olan Ruamdır.
Ruam’ın, ülkemizde ve dünyanın belirli bölgelerinde, eradikasyon programları uygulanmasına rağmen, halen görülüyor olması ve biyoterörizm tehlike potansiyeli olan bir enfeksiyon olduğunun bilinmesi nedeniyle, hayvan ve insan sağlığı açısından önemli bir enfeksiyondur.
Bu çalışmada, Ruam’ın neden olduğu enfeksiyonun, çalışanların iş sağlığı ve güvenliğine olan etkisi ve bu enfeksiyon için işveren hükümleri, maruziyet seviyesinin(sıklığının) azaltılması, koruma seviyesi ve alınacak önlemlerin incelenmesi amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ağaoğlu, Z. T., & Akgül, Y. (1991). Bir Atta Ruam Olgusu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi,Cilt 2 , Sayı 1-2, 159-163.
- Bank, W. (2010). The socio-ecology of zoonotic.
- Bhatia, R., & Narain, J. (2010). Review paper: The challenge of emerging Zoonoses in Asia pacific. Asia Pac. J. Public Health, 22:.
- Bondi, & Goldberg, S. a. (2008). Strategies toward vaccines against Burkholderia mallei and Burkholderia pseudomallei. . Expert Rev. Vaccines,, 7: 1357-1365.
- Bossi, P., A. T., Baka, A., Loock, F. v., Hendriks, J., & et al. (2004). Bichat guidelines for the clinical management of glanders and melioidosis and bioterrorism-related glanders and melioidosis. http://emedicine.medscape.com/article/830235-overview adresinden alındı
- CDC. (2000). Laboratory-acquired human glanders Maryland, May 2000. Morb. Mortal. Wkly. Rep., . 49: 532-535.
- Çeliközlü, H. (2009, Şubat). Kütahya Bölgesi Zoonozlarının Epidemiyolojik Değerlendirilmesi, Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. Kütahya.
- Çırakoğlu, S., & Goncagül, G. (2019). Atçılık Sektöründe Çalışanların Zoonotik Enfeksiyon Risk Etmenlerinin Değerlendirilmesi. OHS ACADEMY, Cilt 2, Sayı 3,, 77-87.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi
9 Haziran 2021
Kabul Tarihi
17 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 12 Sayı: 2
APA
Çırakoğlu, S., & Goncagül, G. (2021). At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi. Çalışma İlişkileri Dergisi, 12(2), 108-124. https://izlik.org/JA67TG25AZ
AMA
1.Çırakoğlu S, Goncagül G. At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi. CİDER. 2021;12(2):108-124. https://izlik.org/JA67TG25AZ
Chicago
Çırakoğlu, Sevil, ve Gülşen Goncagül. 2021. “At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi”. Çalışma İlişkileri Dergisi 12 (2): 108-24. https://izlik.org/JA67TG25AZ.
EndNote
Çırakoğlu S, Goncagül G (01 Temmuz 2021) At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi. Çalışma İlişkileri Dergisi 12 2 108–124.
IEEE
[1]S. Çırakoğlu ve G. Goncagül, “At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi”, CİDER, c. 12, sy 2, ss. 108–124, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67TG25AZ
ISNAD
Çırakoğlu, Sevil - Goncagül, Gülşen. “At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi”. Çalışma İlişkileri Dergisi 12/2 (01 Temmuz 2021): 108-124. https://izlik.org/JA67TG25AZ.
JAMA
1.Çırakoğlu S, Goncagül G. At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi. CİDER. 2021;12:108–124.
MLA
Çırakoğlu, Sevil, ve Gülşen Goncagül. “At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi”. Çalışma İlişkileri Dergisi, c. 12, sy 2, Temmuz 2021, ss. 108-24, https://izlik.org/JA67TG25AZ.
Vancouver
1.Sevil Çırakoğlu, Gülşen Goncagül. At ve At Benzeri Diğer Hayvan Yetiştiriciliği İşletmelerinde Ruam Enfeksiyonunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi. CİDER [Internet]. 01 Temmuz 2021;12(2):108-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67TG25AZ