Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 3, 11.10.2024

Yıl: 2024

Reviews

Research Articles

Case Reports

Letter to editor

Cerasus Journal Of Medicine, tıbbın alanlarına ilişkin pek çok farklı bilimsel disiplinlerden özgün katkılar yayınlamayı amaçlayan, erişime açık bilimsel bir dergidir. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bilimsel yayın organıdır. Uluslararası danışmanlı olan dergi yılda 3 sayı yayınlar. Derginin yayın dili İngilizcedir.

Cerasus Journal of Medicine, yılda 3 kez elektronik ortamda yayınlanmakta olup, tıbbın tüm alanlarında ve ilgili sağlık bilimlerinde orijinal İngilizce makaleleri kabul etmektedir. Dergi, bulguların önemine ve güncelliğine göre öncelik konusunda orijinal tıbbi bilimsel makaleler yayınlamayı amaçlamaktadır. Ancak derginin okuyucu kitlesi çok çeşitli tıbbi disiplinlerdeki herhangi bir alt uzmanlık alanıyla sınırlı olmadığından, belirli bir tıbbi alt uzmanlığın teknik detaylarına odaklanan makaleler yayınlanmak üzere değerlendirmeye alınmayabilir.

Makale Microsoft Word dosyasında, tek sütun formatında, çift aralıklı, her iki tarafta 2,5 cm kenar boşluğuyla ve 11 punto Times New Roman yazı tipinde yazılmalıdır. Metinde geçen tüm kısaltmalar ilk kullanıldıkları anda tanımlanmalı (hem özette hem de ana metinde) ve kısaltmalar tanımdan sonra parantez içinde gösterilmelidir. Kısaltmalar, AMA Stil El Kitabı'nın güncel baskısında tanımlananlarla sınırlı olmalıdır. Yazarlar başlıkta ve özette kısaltmalardan kaçınmalı ve bunların ana metinde kullanımını sınırlamalıdır.

Bütün makalelerin benzerlik tespiti denetimi, iThenticate yazılımı aracılığıyla yapılmaktadır. Yazının hazırlanmasında Yapay Zeka (YZ), makine öğrenme ya da benzer bir teknolojiden yararlanılmış ise kullanılan aracın adı, versiyonu, ve YZ tarafından oluşturulan içerik yöntem bölümünde açık olarak belirtilmelidir. Ek olarak, yazının sonuna bir “bilgilendirme” bölümü eklenerek, yazının hazırlanmasında YZ araçlarından yararlanıldığı ve YZ tarafından oluşturulan içerik ile ilgili tüm sorumluluğun yazarlara ait olduğu ve hem kullanılan YZ aracının hem de YZ tarafından oluşturulan içeriğin yöntem bölümünde açıklandığı yazılmalıdır.
Yayın Kurulu, dergimize gönderilen çalışmalar hakkındaki intihal, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karşısında COPE kurallarına uygun olarak hareket edecektir.
Yazar olarak listelenen herkesin ICMJE (www.icmje.org) tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılaması gerekmektedir. ICMJE, yazarların aşağıdaki dört kriteri karşılamasını önermektedir:
1. Çalışmanın konseptine/tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmak; VE
2. Yazı taslağını hazırlamış ya da önemli fikirsel içeriğin eleştirel incelemelerini yapmış olmak; VE
3. Yazının yayından önceki son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmak; VE
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün geçerliliği ve doğruluğuna ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmek.
Bir yazar, çalışmada katkı sağladığı kısımların sorumluluğunu almasına ek olarak, diğer yazarların çalışmanın hangi kısımlarından sorumlu olduğunu da teşhis edebilmelidir. Ayrıca, yazarlar birbirlerinin katkılarının bütünlüğüne güven duymalılardır.
Yazar olarak belirtilen her kişi, yazarlığın dört kriterini de karşılamalıdır ve bu dört kriteri karşılayan her kişi yazar olarak tanımlanmalıdır. Dört kriterin hepsini karşılamayan kişilere makalenin başlık sayfasında teşekkür edilmelidir.

Ön Yazı (Cover letter): Tüm yazılarla birlikte bir ön yazı sunulmalıdır. Bu mektup çalışmanın önemini vurgulamak için kullanılabilir. Yazarlar, çalışmayla ilgili mevcut bilgileri ve çalışmalarının mevcut bilgilere yaptığı katkıları kısaca belirtmelidir. Muhabir yazar ayrıca, makalenin gönderimi ve değerlendirilmesi aşamalarında yazarlığın tüm sorumluluğunu üstlendiğini beyan eden bir beyanı da ön yazıya eklemelidir.
Başlık sayfası: Tüm yazılarla birlikte ayrı bir başlık sayfası sunulmalı ve yazının başlığını, yazar(lar)ın isim(ler)ini, bağlı olduğu kurum(lar)ı ve ana dal(lar)ını içermelidir. Sorumlu yazarın adı, adresi, telefonu (cep telefonu numarası dahil) ve faks numaraları ve e-posta adresi açıkça listelenmelidir. Hibe bilgileri ve diğer destek kaynakları da dahil edilmelidir.
Kabul edilen yazı türleri:
1. Özgün araştırma yazıları: Tıpla ilgili alanlarda, ileriye veya geriye dönük olarak yapılmış temel veya klinik araştırmalara ait yazılardır. Yazı her biri 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe ve İngilizce özet içermeli, özet bölümü amaç, gereç ve yöntem, bulgular ve sonuç kısımları şeklinde yapılandırılmalıdır. Anadili Türkçe olmayan yazarlar için Türkçe özetin yazımında dergimiz yardımcı olacaktır. Özetin sonunda 3 ila 6 kelime veya tanımlayıcı kelime grubu, anahtar kelime olarak belirtilmelidir.
Özet: Tüm gönderilere (Editöre Mektuplar hariç) 400 kelimeyle sınırlı bir özet eşlik etmelidir. Yapılandırılmış özet yalnızca orijinal makalelerde gereklidir ve şu alt başlıkları içermelidir: AMAÇ, YÖNTEM, SONUÇLAR, SONUÇ.
Özgün araştırma yazılarının uzunluğu özetler, kaynak ve tablolar hariç 5000 kelimeyi geçmemeli, giriş, gereç ve yöntem, bulgular ve tartışma bölümlerine ayrılmalıdır. Sayısı 50’yi geçmeyecek şekilde kaynak içermelidir. İngilizce introduction, methods, results [findings] and discussion bölümleri yer almalıdır. Yazı içeriğinin daha fazla yapılandırılması için bu bölümler kendi içinde alt başlıklara bölünebilirler.
2. Derleme yazıları: Belirli bir konuda mevcut durumu özetleyen yazılardır. Derleme yazıları, yeni bilgiler veya analizler yapmak değil, daha önceden yapılmış çalışmaları gözden geçirerek özetlemek üzere hazırlanmaktadır. Derleme yazarlarının bu alanda daha önce kendileri tarafından yapılmış araştırma çalışmalarının bulunması gerekmektedir.
Yazı her biri 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe ve İngilizce özet içermelidir, ancak özetin yapılandırılmasına ihtiyaç yoktur. Ana metin, yazının içeriğini yapılandırmak amacıyla uygun bölüm ve konu başlıklarına ayrılmalıdır. Derleme yazılarının metni özetler, kaynak ve tablolar hariç 5000 kelimeyi, kaynak sayısı ise 90’ı geçmemelidir.
3. Olgu sunumları: Daha önceden ortaya konmamış bir hastalık süreci, bilinen bir hastalık sürecine dair önceden bilinmeyen bir belirti veya tedavi yöntemi, tedavi yöntemine dair önceden bildirilmemiş komplikasyonlar yahut yeni olgu ile birlikte daha önceden bildirilmiş olguların gözden geçirilmesi şeklinde olabilmektedir.
Yazı her biri 150 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe ve İngilizce özet içermelidir, ancak özetin yapılandırılmasına ihtiyaç yoktur.
Ana metin, yazının içeriğini yapılandırmak amacıyla uygun bölüm ve konu başlıklarına ayrılmalıdır.
4. Editöryal: Dergi editörü veya yayın kurulu tarafından yazılan özel yazılar olup genellikle özet içermezler.
5. Editöre Mektup: Bu yazılar, daha önce dergide yayınlanan yazılar veya savunulan fikirlere dair okuyucuların farklı görüşleri, tecrübeleri veya sorularını içeren mektuplardır. Bu yazılar kısa ve kesin sonuca ulaştıran gözlemler içermeli, doğrulamak için sonraki bir yazıya ihtiyaç duyan hazırlık niteliğindeki gözlemler olmamalıdır. Editöre mektupların metni 1000 kelimeyi, kaynak sayısı 5’i aşmamalıdır.
6. Resimli Deneme: Bu, figürler ve resimlerdeki öğreti mesajını içeren sürekli bir tıp eğitimi alıştırmasıdır. Metin kısa bir özet içermelidir; 30'a kadar figür parçası olabilir. Yeni bir bilgi yer almıyor. Kağıdın değeri illüstrasyonların kalitesine bağlıdır. Yazarlar, makalenin eğitim amacını daha iyi gösteren dinamik görüntüler (örneğin video dosyaları) gönderebilir veya çevrimiçi sunum için ek görüntü dosyaları ekleyebilirler. Maksimumlar: Metin sayfaları – 4 (1.500 kelime); Referanslar – 20; Şekiller – 15 veya toplam 30 resim; Tablo yok Ana metin 1500 kelime ile sınırlı olmalı ve atıf yapılan kaynak sayısı 15'i geçmemelidir.

Kaynaklar:
Yazarların, orijinal çalışmayı gerçekleştirenlere itibar etmek amacıyla inceleme makaleleri yerine birincil literatürden alıntı yapmaları teşvik edilir. Referans listeleri ICMJE standartlarına uygun olmalı ve yazının sonunda metinde bahsedildiği sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Yayınlara atıf yapılırken en yeni, en güncel yayınlar tercih edilmelidir. Basılı bir yayından alıntı yapılıyorsa DOI numarası verilmelidir. Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Dergi başlıkları Index Medicus/Medline/PubMed'deki dergi kısaltmalarına uygun olarak kısaltılmalıdır (dergi kısaltmaları için NLM tarafından her yıl yayınlanan MEDLINE için indekslenen Dergiler Listesi'ne bakınız). Derginin adı yazılmalı ve sonuna nokta konulmalıdır. Yazar adı 6'dan fazla ise ilk 3 yazar yazılmalı ve ardından "et al." ifadesi eklenmelidir. Sayfa numaraları açıkça yazılmalıdır. Makalenin ana metninde referanslar üst simge olarak rakamlar kullanılarak gösterilmelidir (Örneğin: (kelime1) ). Farklı yayın türleri için referans stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmaktadır:

Özgün Araştırma: Korytina G, Kochetova O, Akhmadishina L, Viktorova E, Victorova T. Polymorphisms of cytochrome P450 genes in three ethnic groups from Russia. Balkan Med J. 2012;29:252-260.
Kitap: Tos M. Cartilage tympanoplasty. 1st ed. Stuttgart-New York: Georg Thieme Verlag; 2009.
Kitap Bölümü: Tos M, Stangerup SE. The relationship between secretory otitis and cholesteatoma. In: Tos M, Thomsen J, Peitersen E, editors. Cholesteatoma and mastoid surgery. Amsterdam: Kugler & Ghedini; 1989:325-330.
Elektronik formatta makale: Morse SS. Factors in the emergence of infectious diseases. Emerg Infect Dis (serial online) 1995 Jan-Mar (cited 1996 June 5): 1(1): (24 screens). Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2626828/pdf/8903148.pdf



Editörlük politikaları ve Hakem Değerlendirme Süreci
Cerasus Journal of Medicine hakemli bir dergidir. Hakem değerlendirme politikasının amacı Derginin objektifliğini, şeffaflığını ve kalitesini en üst düzeyde tutmaktır. Hakem veritabanı (listesi) Derginin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sıklıkla güncellenmektedir.
Çıkar Çatışması, İnsan ve Hayvan Hakları ve Bilgilendirilmiş Onama İlişkin Politikalar
Yazarlardan, gerektiğinde makale aşamalarına ilişkin her türlü belgeyi (çıkar çatışması, insan ve hayvan hakları, aydınlatılmış onam vb.) beyan etmeleri ve imzalamaları beklenmektedir. Hem insan, hem hayvan hem de ilaç araştırmaları üzerinde yapılan tüm çalışmalar için etik kurul onayı alınmalı ve "Etik Kurul Onayı"nın imzalı bir kopyası dergiye gönderilmelidir. Yazılar “etik kurul onayı” kopyası olmadan yayınlanmayacaktır. Yazarlar "Helsinki Bildirgesi", "İyi Tıbbi Uygulama Kılavuzları" ve "İyi Laboratuvar Uygulamaları Kılavuzları"ndaki kurallara uymalıdır.
Yayınlanan materyalin incelenmesi ve onaylanmasında dergi editörlerinin rolü
Teknik Editör öncelikle yazının dergi kurallarına uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığını ve gerekli tüm belgelerin sisteme yüklenip yüklenmediğini kontrol eder (Bunlar: Araştırmalar için Etik Kurul Onayı kopyası, tüm yazarların imzaladığı "Katkı Formu", " Telif Hakkı Devir Formu" tüm yazarlar tarafından imzalanmıştır). Ayrıca makalenin derginin kapsamına uyup uymadığını da kontrol ederiz. Makalenin tüm teknik kurallara uyması durumunda Editörlük Süreci başlar.

Telif Hakkı
Cerasus Journal of Medicine dergisinde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin, Cerasus Journal of Medicine dergisi tarafından Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.

Ücret Politikası
Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz. Cerasus Journal of Medicine dergisinin tüm giderleri Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından karşılanmaktadır.