Konferans Bildirisi

Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi

Cilt: 2 Sayı: 2-Supplement 6 Aralık 2022
  • Ali Sarıkaya
  • Ali Ünsal
  • Gizem Erdem
  • Mustafa Koç
  • Taner Duman
  • Aslıhan Abbasoğlu
PDF İndir
TR EN

Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi

Öz

Amaç: Bilgisayar ve bazı taşınabilir çoklu ortam aygıtları ile, bir ya da birden fazla kişinin genel ağa bağlanarak bilgisayar oyunları oynanması paylaşımına "çevrimiçi oyun" denir. Çevrim içi oyun ya da bilgisayar oyunu oynamanın bağımlılık düzeyine ulaşması sürecinde kişisel memnuniyeti arttırdığı için daha fazla oyun oynama arzusu bağımlılık oluşturmaktadır. Bu çalışmada beden memnuniyetsizliğinin sosyal onay ihtiyacının artmasıyla artabileceğini göstermeyi ve özellikle Covid-19 pandemisiyle daha da artarak eskisinden de büyük bir soruna dönüşen çevrimiçi oyun bağımlılığının sosyal onay ihtiyacı üzerindeki etkilerini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde eğitim gören 294 kişiye Eylül 2021- Mart 2022 tarihleri arasında çevrim içi anketler üzerinden çevrim içi oyun bağımlılığı ölçeği, sosyal onay ihtiyacı ölçeği, beden memnuniyeti ölçeği ve sosyodemografik bilgi formu kullanılarak veriler toplanmıştır. Bulgular: Çevrim içi oyun bağımlılığı ile sosyal onay ihtiyacı ölçekleri arasında (r=,306, p<0,05) biri artarken diğeri de artan %30,6’lık istatistik olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Beden memnuniyeti ile sosyal onay ihtiyacı arasında (r=-,174, p<0,05) biri artarken diğeri azalan %17,4 değerinde istatistiksel olarak önemli bir ilişki bulundu. Sonuç: Çevrim içi oyun bağımlılığının kişilerin sosyal yaşantılarını olumsuz yönde etkilediğini, kişilerin sosyal hayatlarında geri adım atmalarına sebep olduğu görülmektedir. Aynı zamanda beden memnuniyeti yüksek olan insanların, kendi bedenlerine yönelik yatırımlarda bulunduğunu ve bunun sonucunda da kendini değerli hissettiği, bedenini sevdiği için sosyal olarak onaylanmaya ihtiyaç duymadığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Ali Sarıkaya Bu kişi benim
Türkiye

Ali Ünsal Bu kişi benim
Türkiye

Gizem Erdem Bu kişi benim
Türkiye

Mustafa Koç Bu kişi benim
Türkiye

Taner Duman Bu kişi benim
Türkiye

Aslıhan Abbasoğlu Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

6 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

7 Haziran 2022

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2-Supplement

Kaynak Göster

APA
Sarıkaya, A., Ünsal, A., Erdem, G., Koç, M., Duman, T., & Abbasoğlu, A. (2022). Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi, 2(2-Supplement), 3-4. https://izlik.org/JA74KJ45AL
AMA
1.Sarıkaya A, Ünsal A, Erdem G, Koç M, Duman T, Abbasoğlu A. Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi. GÜTAD. 2022;2(2-Supplement):3-4. https://izlik.org/JA74KJ45AL
Chicago
Sarıkaya, Ali, Ali Ünsal, Gizem Erdem, Mustafa Koç, Taner Duman, ve Aslıhan Abbasoğlu. 2022. “Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi”. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi 2 (2-Supplement): 3-4. https://izlik.org/JA74KJ45AL.
EndNote
Sarıkaya A, Ünsal A, Erdem G, Koç M, Duman T, Abbasoğlu A (01 Aralık 2022) Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi 2 2-Supplement 3–4.
IEEE
[1]A. Sarıkaya, A. Ünsal, G. Erdem, M. Koç, T. Duman, ve A. Abbasoğlu, “Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi”, GÜTAD, c. 2, sy 2-Supplement, ss. 3–4, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74KJ45AL
ISNAD
Sarıkaya, Ali - Ünsal, Ali - Erdem, Gizem - Koç, Mustafa - Duman, Taner - Abbasoğlu, Aslıhan. “Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi”. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi 2/2-Supplement (01 Aralık 2022): 3-4. https://izlik.org/JA74KJ45AL.
JAMA
1.Sarıkaya A, Ünsal A, Erdem G, Koç M, Duman T, Abbasoğlu A. Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi. GÜTAD. 2022;2:3–4.
MLA
Sarıkaya, Ali, vd. “Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi”. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 2-Supplement, Aralık 2022, ss. 3-4, https://izlik.org/JA74KJ45AL.
Vancouver
1.Ali Sarıkaya, Ali Ünsal, Gizem Erdem, Mustafa Koç, Taner Duman, Aslıhan Abbasoğlu. Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi. GÜTAD [Internet]. 01 Aralık 2022;2(2-Supplement):3-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74KJ45AL