Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 2-Supplement, 9 - 10, 06.12.2022

Öz

Amaç: Diyabet 21. yy.da dünya çapında majör bir halk sağlığı sorunudur. Diyabetin kontrolünde yaşam şekliyle ilgili düzenlemeler büyük rol oynar. Bu araştırmada diyabetik hastaların diyabetik beslenme konusunda bilinç düzeylerini ölçmek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Hazırlanan anket uzman kişilerden oluşturulan hakemler kurulunda anket sorularının kapsam içeriği açısından geçerliliği değerlendirilerek revize edildi. Takiben yüz yüze pilot uygulamayla test tekrar test yöntemi kullanılarak güvenilirlik analizi yapıldı. Anket yüz yüze İKÇÜ hastanesinde takip edilmekte olan 211 diyabetik hastaya uygulandı.
Bulgular: Araştırma grubunun yaş ortalaması 60± 11,92 yıl olup % 64,5`i kadın %35,5`i erkeklerden oluşmaktaydı. 100 puan üzerinden puanlanan ankette ölçek için kesim puanı 35 olarak belirlendi ve elde edilen veriler ankete 35 puan ve üzeri ve altı alan hastalar olmak üzere iki gruba ayrılarak karşılaştırıldı. Ankette beslenme bilinç düzeyi yüksek bulunan grubun eğitim seviyesinin daha yüksek, diyabet süresi daha uzun, ortalama ağırlık ve HbA1c düzeyi daha düşük bulundu (p<0.05, t- test). Grubun %53 ünü diyabetik ev hanımları oluşturmaktaydı ve bu grubun doğru beslenme bilinç düzeyi çarpıcı derecede düşük bulundu. (p<0.001 t test)
Sonuç: Oluşturulan anket, diyabetik hastalara uygulanabilir ve diyabetik hastaların beslenme bilinç düzeylerini belirleyebilir. Gerekli durumlarda eğitimler düzenlenerek diyabetin daha etkili kontrolü ve diyabetik komplikasyonların azalması sağlanmalıdır. Hem genetik hem de çevresel etkenlerin diyabetin gelişmesinde rol oynadığı düşünüldüğünde ailevi yatkınlık yüksek olup özellikle ailenin beslenme şeklinde rolü büyük olan diyabetik ev hanımları bu eğitimlerin öncelikli hedef kitlesi olmalıdır.

Awareness Level About Healthy Nutrition in Patients with Diabetes Evaluation

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 2-Supplement, 9 - 10, 06.12.2022

Öz

Objective: Diabetes is a major public health problem worldwide in the 21st century. Diabetes lifestyle regulations play a major role in controlling in this study, diabetic It was aimed to measure the awareness levels of patients about diabetic nutrition.
Materials and Methods: The prepared questionnaire is submitted to the referee’s board composed of experts. The validity of the survey questions in terms of content content was evaluated and revised. following Reliability analysis was performed using the test-retest method with face-to-face pilot application. The questionnaire was applied face-to-face to 211 diabetic patients who were being followed up in İKCU hospital.
Results: The mean age of the study group was 60± 11.92 years, and 64.5% were female, 35.5% consisted of men. The cut-off points for the scale in the questionnaire scored out of 100 points is 35. The data obtained were determined as patients who scored 35 and above or below in the questionnaire. were divided into two groups and compared. A high level of nutrition awareness in the survey group had higher education level, longer duration of diabetes, mean weight and HbA1c level was found to be lower (p<0.05, t-test). 53% of the group were diabetic housewives. and the level of proper nutrition awareness of this group was strikingly low. found. (p<0.001 t test)
Conclusion: The created questionnaire can be applied to diabetic patients and their nutritional awareness levels. can determine. More effective control of diabetes and reduction of diabetic complications. Both genetic and environmental factors Considering that it plays a role in the development of diabetes, familial predisposition is high and especially Diabetic housewives, who have a great role in the nutrition of the family, are the priority of these trainings. should be the target audience.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Konferans Bildirisi
Yazarlar

Başak Miçooğulları Bu kişi benim

Bilal Aksoy Bu kişi benim

Mahbuba Guliyeva Bu kişi benim

Ümmügülsüm Taşçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 6 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2-Supplement

Kaynak Göster

APA Miçooğulları, B., Aksoy, B., Guliyeva, M., Taşçı, Ü. (2022). Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi, 2(2-Supplement), 9-10.
AMA Miçooğulları B, Aksoy B, Guliyeva M, Taşçı Ü. Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi. GÜTAD. Aralık 2022;2(2-Supplement):9-10.
Chicago Miçooğulları, Başak, Bilal Aksoy, Mahbuba Guliyeva, ve Ümmügülsüm Taşçı. “Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme Ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi”. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi 2, sy. 2-Supplement (Aralık 2022): 9-10.
EndNote Miçooğulları B, Aksoy B, Guliyeva M, Taşçı Ü (01 Aralık 2022) Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi 2 2-Supplement 9–10.
IEEE B. Miçooğulları, B. Aksoy, M. Guliyeva, ve Ü. Taşçı, “Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi”, GÜTAD, c. 2, sy. 2-Supplement, ss. 9–10, 2022.
ISNAD Miçooğulları, Başak vd. “Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme Ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi”. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi 2/2-Supplement (Aralık 2022), 9-10.
JAMA Miçooğulları B, Aksoy B, Guliyeva M, Taşçı Ü. Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi. GÜTAD. 2022;2:9–10.
MLA Miçooğulları, Başak vd. “Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme Ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi”. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy. 2-Supplement, 2022, ss. 9-10.
Vancouver Miçooğulları B, Aksoy B, Guliyeva M, Taşçı Ü. Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi. GÜTAD. 2022;2(2-Supplement):9-10.