BibTex RIS Kaynak Göster

Public Opinion in Turkey-European Union Relations: The Case of Çankırı

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2 - Sayı: 2 Cilt: 2 Ay:09 Yıl:2012, 1 - 23, 01.09.2012

Öz

Public opinion emerged as a factor taken into account more than ever before in international
relations especially in the post-cold war period. Today, “Turkey – European Union relations” is an
academic research area in Turkey that public opinion surveys are widely used and analyzed. These
data comprise both Turkish public opinion towards the European Union and European Union
public perceptions of Turkey. Same kind of research has also been implemented on the European
Union side. Main objective of this article is to analyze the data gained through a field work in
Çankırı (a province neighboring capital Ankara) where any similar research has not been done
before. Field work comprises questionnaires implemented with 400 people in the centre during
January 2012. According to the results, Çankırı displays similar attitudes towards the European
Union with general Turkish public opinion while cultural cost of Turkish membership to the EU is
widely emphasized as a discerning factor.

Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2 - Sayı: 2 Cilt: 2 Ay:09 Yıl:2012, 1 - 23, 01.09.2012

Öz

Kamuoyu, özellikle Soğuk Savaş sonrası, uluslararası ilişkilerde giderek daha fazla dikkate alınan bir faktör olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye’de kamuoyu tutumunun akademik olarak analiz edildiği bir alan da Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileridir. Bu analizler gerek Türkiye kamuoyunun Avrupa Birliği’ne yaklaşımına, gerekse Avrupa Birliği kamuoyunun Türkiye’ye bakışına yönelik değerlendirmeleri kapsamaktadır. Aynı tür analizler Avrupa Birliği tarafından da gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı daha önce Avrupa Birliği’ne ilişkin bir alan araştırması ve analizin gerçekleştirilmediği Çankırı ili merkezinde Avrupa Birliği algılamasına ilişkin veriler ortaya koymaktır. Çalışma 2012 yılı Ocak ayında Çankırı ile merkezinde 400 kişiye uygulanan alan araştırması sonuçlarına dayanmaktadır. Anket verileri analizine göre, Çankırı ili örnekleminin Avrupa Birliği algılaması, destek eğilimi bakımından Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yönelik kamuoyu tutumu ile genel olarak paralellik göstermekte ancak AB üyeliğinin kültürel maliyeti konusunun büyük oranda ön plana çıkarıldığı görülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA55DK62GK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hatice Yazgan

Altan Aktaş

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 2 - Sayı: 2 Cilt: 2 Ay:09 Yıl:2012

Kaynak Göster

APA Yazgan, H., & Aktaş, A. (2012). Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(2), 1-23.
AMA Yazgan H, Aktaş A. Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Eylül 2012;2(2):1-23.
Chicago Yazgan, Hatice, ve Altan Aktaş. “Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2, sy. 2 (Eylül 2012): 1-23.
EndNote Yazgan H, Aktaş A (01 Eylül 2012) Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2 2 1–23.
IEEE H. Yazgan ve A. Aktaş, “Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 2, ss. 1–23, 2012.
ISNAD Yazgan, Hatice - Aktaş, Altan. “Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2/2 (Eylül 2012), 1-23.
JAMA Yazgan H, Aktaş A. Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2012;2:1–23.
MLA Yazgan, Hatice ve Altan Aktaş. “Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 2, 2012, ss. 1-23.
Vancouver Yazgan H, Aktaş A. Türkiye- Avrupa Birliği İlişkilerinde Kamuoyu Faktörü: Çankırı İli Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2012;2(2):1-23.