BibTex RIS Kaynak Göster

Analysis of University Organizational Culture Perceptions and Demographic Variables as Predictors of Perceived Stress

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 1, 71 - 94, 01.04.2015

Öz

It has been seen that it is inevitable for individuals to be exposed to stress in their student lives as
in their work lives. The aim of this study is to measure perceived stress levels of university
students in the university organizational culture setting. To this end, it is investigated the
relationship between perceived stress levels of university students and university organizational
culture perceptions. By using questionnaire method it is measured that the perceptions of
organizational culture in different stress levels and it is analyzed that the differences in students'
perceived stress levels according to socio-demographic variables. The population of the study is
comprised of randomly chosen 286 students who receive training at Bayburt University Faculty of
Economics and Administrative Sciences. According to the results, it has been found that there is a
significant difference between students' perceived stress and gender. While the students stating
that they experience low level of stress give maximum points to the variable of adaptation to
change, other students expressing that they are exposed high level of stress give minimum score to
the variable of cooperation. Besides, it has been found that different demographic variables by
various combinations have different effects on perceived stress and university organizational
culture.

Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 1, 71 - 94, 01.04.2015

Öz

Çalışma hayatında olduğu gibi öğrencilik hayatında da bireylerin strese maruz kalması kaçınılmaz olarak görülmektedir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin üniversite örgüt kültürü ortamında algıladıkları stres seviyelerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla algılanan stres seviyelerinin üniversite örgüt kültürü algılamaları ile ilişkisi incelenmiştir. Anket yöntemi kullanılarak farklı stres düzeylerindeki örgüt kültürü algılamaları ölçülmüş ve sosyo-demografik değişkenlere göre öğrencilerin algılanan stres seviyelerindeki fark analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde eğitim gören rastgele seçilmiş 286 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda öğrencilerin algıladıkları stres ile cinsiyet arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Düşük seviyede stres yaşadığını söyleyenlerin değişime uyum değişkenine en fazla puanı verdiği görülürken yüksek derecede strese maruz kaldıklarını ifade edenlerin en düşük puanı işbirliği değişkenine verdiği görülmüştür. Ayrıca farklı demografik değişkenlerin çeşitli kombinasyonlar halinde algılanan stres ile üniversite örgüt kültürü üzerinde farklı etkilere sahip olduğu belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA35HF37AR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Kesen Bu kişi benim

Bülent Akyüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kesen, M., & Akyüz, B. (2015). Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(1), 71-94.
AMA Kesen M, Akyüz B. Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Nisan 2015;5(1):71-94.
Chicago Kesen, Mustafa, ve Bülent Akyüz. “Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları Ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5, sy. 1 (Nisan 2015): 71-94.
EndNote Kesen M, Akyüz B (01 Nisan 2015) Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 1 71–94.
IEEE M. Kesen ve B. Akyüz, “Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 1, ss. 71–94, 2015.
ISNAD Kesen, Mustafa - Akyüz, Bülent. “Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları Ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5/1 (Nisan 2015), 71-94.
JAMA Kesen M, Akyüz B. Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5:71–94.
MLA Kesen, Mustafa ve Bülent Akyüz. “Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları Ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 1, 2015, ss. 71-94.
Vancouver Kesen M, Akyüz B. Üniversite Örgüt Kültürü Algılamaları ve Demografik Değişkenlerin Algılanan Stresi Yordayıcı Değişkenler Olarak İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5(1):71-94.