BibTex RIS Kaynak Göster

Study of Some Demographic Properties Influencing the Burnout Levels of Nurses in Public Hospitals by CHAID Analysis

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 479 - 494, 01.09.2015

Öz

In this study, it is aimed to identify the burnout levels of nurses which prevent them from doing
their business more efficiently and to examine the effects of various demographic variables on
burnout. The data necessary for the research have been gathered from 256 nurses working in
public hospitals within borders of central district of Denizli province using “Maslach Burnout
Inventory”. They were analyzed by SPSS and CHAID was used as the analysis method. In
consequence it has been determined that nurses experience low-level emotional exhaustion,
average-level depersonalization and high-level decrease in personal accomplishment. It has also
been concluded that burnout levels are affected by demographic properties such as age, marital
status, tenure of office, daily workload, education and income level.

Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 479 - 494, 01.09.2015

Öz

Bu araştırmada hemşirelerin işlerini daha etkin yapmalarının önünde engel olan tükenmişlik seviyelerinin belirlenmesi ve çeşitli demografik değişkenlerin tükenmişlik üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma için gereken veriler “Maslach Tükenmişlik Ölçeği” kullanılarak Denizli İli Merkez ilçe sınırları içinde yer alan kamu hastanelerinde çalışan 256 hemşireden toplanmıştır. Veriler SPSS programında analiz edilmiş ve analiz yöntemi olarak CHAID Analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda hemşirelerin düşük düzeyde duygusal tükenme, orta düzeyde duyarsızlaşma ve yüksek düzeyde kişisel başarıda azalma yaşadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca tükenmişlik düzeylerinin yaş, medeni durum, meslekte çalışma süresi, günlük iş yükü, eğitim ve gelir düzeyi gibi demografik özelliklerden etkilendiği belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA37DD92HG
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Zübeyir Bağcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bağcı, Z. (2015). Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 479-494.
AMA Bağcı Z. Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Eylül 2015;5(2):479-494.
Chicago Bağcı, Zübeyir. “Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5, sy. 2 (Eylül 2015): 479-94.
EndNote Bağcı Z (01 Eylül 2015) Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 2 479–494.
IEEE Z. Bağcı, “Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, ss. 479–494, 2015.
ISNAD Bağcı, Zübeyir. “Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5/2 (Eylül 2015), 479-494.
JAMA Bağcı Z. Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5:479–494.
MLA Bağcı, Zübeyir. “Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, 2015, ss. 479-94.
Vancouver Bağcı Z. Kamu Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeylerine Etki Eden Bazı Demografik Özelliklerin CHAID Analizi İle İncelenmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5(2):479-94.