BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluating the Relationship between Concentration Indicators and Profitability of Banking Industry in Iran

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 495 - 505, 01.09.2015

Öz

Determining the structure of a market plays an important role for policy makers to adopt efficient
policies to enhance social welfare of their societies. This welfare is happened in a competitive
framework. This study first attempt to measure the concentration level of banking industry and
then examines its relationship with profitability measure according to the calculated values. The
findings estimated indicate that the Herfindhal-Herishman index has a positive and significant
effect on the profitability of the industry. The results also demonstrate that the trend of
concentration indicators, except for year 2006, has not declined considerably during the study
period Such that the concentration ratio for the largest four banks, all the 4 banks are active in the
governmental sector, is near 0.57. Additionally, this reality in the Iranian industry is confirmed
under the Herfindhal- Herishman indicator during the period. Therefore, we can conclude that the
governmental sector is the dominant part of banking system in Iran and private sector does not
play a crucial role

İran'da Bankacılık Sektörünün Karlılığı ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 495 - 505, 01.09.2015

Öz

Toplumlarının refah seviyesini artırmaya yönelik etkin politikalar belirlemek amacıyla piyasa yapısının tespit edilmesi, politika yapıcıları için önemli rol oynamaktadır. Bu refah oldukça rekabetçi bir ortamda meydana gelir. Öncelikli olarak bu çalışma, bankacılık sektöründe yoğunlaşma seviyesinin ölçülmesini, daha sonra ise hesaplanan değerlere göre karlılık ölçümüyle olan ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Tahmin edilen bulgular, Herfindhal-Herishman indeksine göre sektörün karlılığı üzerinde pozitif ve önemli etkiye sahip olduğunu göstermektedir. 2006 yılı hariç olmak üzere analiz edilen tüm yıllardan ortaya çıkan sonuçlar, çalışmayı destekler niteliktedir. Kamu sektöründe faaliyet gösteren en büyük 4 banka üzerinde yapılan çalışmada ortaya çıkan yoğunlaşma seviyesi yaklaşık 0.57'dir. Buna ilaveten bu sonuçlar, İran sektöründe, analiz kapsamındaki dönemler için Herfindhal-Herishman indeksi kullanılarak teyit edilmiştir. Bundan dolayı, sonuç olarak İran’da bankacılık sektörünün baskın bir parçasının devlet olduğu, özel sektörün kritik bir rol oynadığını söylemek mümkün değildir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA93AF58EH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mohammad Nabi SHAHIKI Tash Bu kişi benim

Mosayeb Pahlavanı Bu kişi benim

Kamran Barghandan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tash, M. N. S., Pahlavanı, M., & Barghandan, K. (2015). İran’da Bankacılık Sektörünün Karlılığı ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 495-505.
AMA Tash MNS, Pahlavanı M, Barghandan K. İran’da Bankacılık Sektörünün Karlılığı ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Eylül 2015;5(2):495-505.
Chicago Tash, Mohammad Nabi SHAHIKI, Mosayeb Pahlavanı, ve Kamran Barghandan. “İran’da Bankacılık Sektörünün Karlılığı Ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5, sy. 2 (Eylül 2015): 495-505.
EndNote Tash MNS, Pahlavanı M, Barghandan K (01 Eylül 2015) İran’da Bankacılık Sektörünün Karlılığı ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 2 495–505.
IEEE M. N. S. Tash, M. Pahlavanı, ve K. Barghandan, “İran’da Bankacılık Sektörünün Karlılığı ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, ss. 495–505, 2015.
ISNAD Tash, Mohammad Nabi SHAHIKI vd. “İran’da Bankacılık Sektörünün Karlılığı Ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5/2 (Eylül 2015), 495-505.
JAMA Tash MNS, Pahlavanı M, Barghandan K. İran’da Bankacılık Sektörünün Karlılığı ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5:495–505.
MLA Tash, Mohammad Nabi SHAHIKI vd. “İran’da Bankacılık Sektörünün Karlılığı Ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, 2015, ss. 495-0.
Vancouver Tash MNS, Pahlavanı M, Barghandan K. İran’da Bankacılık Sektörünün Karlılığı ve Yoğunlaşma Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5(2):495-50.