BibTex RIS Kaynak Göster

A Machine Learning Approach for Cash Dividends’ Forecasting: A Research on Manufacturing Sector

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 307 - 333, 01.04.2016

Öz

Dividend payment is a factor that affects investment decisions in capital markets. Although
dividend payments indicate past performance of corporate, they also give some clues about
company’s future performance. In this study, feasibility of Marsh&Merton (M&M) model is tested
in Turkey tried to develop a better model than M&M model by applying machine learning
techniques. For this study payout ratios between 2003 and 2012 from 139 manufacturing
companies which are quoted on ISE are selected. M&M model and five machine learning models
namely Multi-Layer Perception (MLP), Radial Based Function Networks (RBFN), Support Vector
Machines (SVM) and Adaptive Neuro-Fuzzy Inference Systems (ANFIS) are compared with each
other. Generally it is occurred that RBFN models produces similar results with M&M model, MLP
models cannot forecast low paid dividend and SVM model executes worse than M&M model. As
a result ANFIS model is observed the most successful method in forecasting dividends.

Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 307 - 333, 01.04.2016

Öz

Sermaye piyasalarında yapılacak yatırım kararlarını doğrudan etkileyen bir faktör olan temettü dağıtımı, işletmenin geçmiş performansını gösterdiği kadar gelecekteki performansı hakkında da ipuçları vermektedir. Bu çalışmada Türkiye’de halka açık işletmeler tarafından dağıtılan temettülerin tahmininde Marsh&Merton (M&M) modelinin kullanılabilirliğinin test edilmesi ve makine öğrenme tekniklerini uygulayarak, M&M’dan daha iyi bir model geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nakit dağıtılan temettü oranı tahmininde Borsa İstanbul (BİST)’da işlem gören imalat sektöründeki 139 işletmenin 2003-2012 yılları arasındaki verileri kullanılarak M&M modeli ile makine öğrenme tekniğine dayalı Çok Katmanlı Algılayıcı (Bir ve İki Gizli Katmanlı ÇKA), Radyal Tabanlı Fonksiyon Ağları (RTFA), Destek Vektör Makineleri (DVM) ve Adaptif Sinirsel Bulanık Çıkarsama Sistemleri (ASBÇS) şeklinde beş farklı model karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda ASBÇS modelinin belli tolerans değerlerinde temettü tahmininde en başarılı makine öğrenme yöntemi olduğu gözlenmiştir. Genel olarak ASBÇS ve RTFA modellerinin M&M modelinden daha iyi performans gösterdiği, ÇKA modellerinin M&M modeline yakın sonuçlar sergilediği, DVM modelinin ise M&M’dan daha kötü sonuçlar verdiği görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA35KR94BY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Fatih Arsoy Bu kişi benim

Erkam Güreşen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arsoy, M. F., & Güreşen, E. (2016). Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 307-333.
AMA Arsoy MF, Güreşen E. Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Nisan 2016;6(1):307-333.
Chicago Arsoy, Mustafa Fatih, ve Erkam Güreşen. “Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, sy. 1 (Nisan 2016): 307-33.
EndNote Arsoy MF, Güreşen E (01 Nisan 2016) Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 1 307–333.
IEEE M. F. Arsoy ve E. Güreşen, “Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, ss. 307–333, 2016.
ISNAD Arsoy, Mustafa Fatih - Güreşen, Erkam. “Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/1 (Nisan 2016), 307-333.
JAMA Arsoy MF, Güreşen E. Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6:307–333.
MLA Arsoy, Mustafa Fatih ve Erkam Güreşen. “Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, 2016, ss. 307-33.
Vancouver Arsoy MF, Güreşen E. Nakit Temettü Tahmininde Makine Öğrenmesi Yaklaşımı: İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6(1):307-33.