BibTex RIS Kaynak Göster

Anadolu Prehistorik Dinlerin Yapısı – Etnolojik Açıdan Bir Bakış

Yıl 2009, Sayı: 8, 314 - 324, 01.06.2009

Öz

Göbekli Tepe, Nevali Çori, Çatalhöyük ve Köşk Höyük gibi hem erken ve hem de gelişmiş Neolitik yerleşimlerde açığa çıkarılan sanat eserleri, bunları yaratan toplumların dinî inançlarını kısmen de olsa yansıtırlar. Bu konuyla ilgili zaman ve mekân bakımından değişik kültürlere ait etnolojik belgeler bize dinî ayinlerin ve törenlerin düzeni ve tatbiki ile ilgili farklılıklarına rağmen, benzer inançları paylaştıklarını gösterir.

The Nature of Prehistoric Anatolian Religions – An Ethnoarchaeological Perspective

Yıl 2009, Sayı: 8, 314 - 324, 01.06.2009

Öz

The highly symbolic nature of images in the visual prehistoric art of Anatolia suggests that the religious practices of hunter-gatherers and farmers were animistic in character in which the mediation between the visible and spirit worlds required the intervention of shaman-like sacred figures. It is also likely that human, animal and hybrid figures in the prehistoric iconography are mentally perceived images of genetically and cross culturally transmitted enigmatic spiritual notions relating to the power of forces of nature or mythical ancestors, and their role in ensuring the continuity of life for all living beings

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Jak Yakar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 8

Kaynak Göster

EndNote Yakar J (01 Haziran 2009) Anadolu Prehistorik Dinlerin Yapısı – Etnolojik Açıdan Bir Bakış. Colloquium Anatolicum 8 314–324.