In this study; the effect of Quercus ithaburensis subsp. macrolepis fruit extract (QIFE) on blood glucose and oxidant-antioxidant systems in streptozotocin (STZ)-nicotinamide-induced type 2 diabetic rats was investigated. Type 2 diabetes was induced in rats by intraperitoneal injection of STZ (65mg/kg)-Nicotinamide (45 mg/kg). Rats were given 535mg/kg QIFE fruit extract in their drinking water for 21 days. Rats were divided into four groups; Control (C), Control+QIFE (C+QIFE), Diabetes (D), and Diabetes+QIFE (D+QIFE). Plasma and tissue malondialdehyde (MDA) levels were measured by spectrophotometry. Whole blood glutathione peroxidase (GSH-Px), serum superoxide dismutase (SOD) enzyme levels, serum paraoxonase (PON), and arylesterase (ARE) enzyme activities were determined using commercial kits. Serum insulin levels and blood glucose were evaluated using a Rat ELISA Kit and glucometer, respectively. Also, the autoanalyzer was used to assess the lipid profile. While blood sugar and serum total cholesterol (TC) levels showed a statistically significant decrease in the C+ QIFE and D+ QIFE groups (C and D groups, respectively), serum insulin levels showed a statistically significant increase in the D+QIFE group compared to the D group. In the D+QIFE group, a statistically significant increase was observed in PON and ARE enzyme activities compared to the D group, but in the C+QFE group, a significant increase was found in whole blood GSH-Px and serum SOD levels compared to the C group. A statistically significant decrease was detected in plasma, heart, muscle, and liver tissue MDA levels in the D+QIFE group compared to the C group. As a result, it was concluded that Q. ithaburensis fruit extract has anti-hyperglycemic, anti-hyperlipidemic effects, strengthens the antioxidant system, and is a good phytotherapeutic agent that prevents/improves metabolic processes and related complications related to diabetes mellitus.
Phytotherapeutic agents oxidative stress antioxidant lipid peroxidation
All experimental procedures involving animal use adhered to approved ethical policies and procedures. (Bursa Uludag University, Ethics approval number: 2018-04/11).
Bursa Uludag University
This study covers the Master thesis of the first author (2018). (Bursa Uludag University Graduate School of Natural and Applied Science).
Bu çalışmada; Quercus ithaburensis subsp. macrolepis meyve ekstraktının streptozotosin (STZ)-nikotinamid ile oluşturulan tip 2 diyabetli sıçanlarda kan glikozu ve oksidan-antioksidan sistemler üzerindeki etkisi araştırıldı. Sıçanlarda tip 2 diyabet, STZ (65 mg/kg)-nikotinamidin (45 mg/kg) intraperitoneal enjeksiyonuyla oluşturuldu. Sıçanlara 21 gün boyunca içme sularına 535mg/kg Q. ithaburensis meyve ekstraktı verildi. Sıçanlar dört gruba ayrıldı; Kontrol (K), Kontrol+Q. ithaburensis meyve ekstraktı (K+QIFE), Diyabet (D), Diyabet+Q.ithaburensis meyve ekstraktı (D+QIFE). Plazma ve doku malondialdehit (MDA) düzeyleri spektrofotometre ile ölçüldü. Tam kan glutatyon peroksidaz (GSH-Px), serum süperoksit dismutaz (SOD) enzim düzeyleri, serum paraoksonaz (PON) ve arilesteraz (ARE) enzim aktiviteleri ticari kitlerde belirlendi. Serum insülin düzeyleri ve kan glikozu sırasıyla bir Rat ELISA Kiti ve glukometre ile değerlendirildi. Ayrıca, lipid profilini değerlendirmek için otoanalizör kullanıldı. Kan şekeri ve serum total kolesterol (TK) düzeyleri K+QIFE ve D+ QIFE gruplarında (sırasıyla K ve D grupları) istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gösterirken, serum insülin düzeyleri D+QIFE grubunda D grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdi. D+QIFE grubunda PON ve ARE enzim aktivitelerinde D grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi, ancak K+QFE grubunda tam kan GSH-Px ve serum SOD düzeylerinde K grubuna kıyasla anlamlı bir artış bulundu. D+QIFE grubunda K grubuna kıyasla plazma, kalp, kas ve karaciğer doku MDA düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma tespit edildi. Sonuç olarak, Q. ithaburensis meyve ekstraktının antihiperglisemik, antihiperlipidemik etkiye sahip olduğu, antioksidan sistemi güçlendirdiği, diyabete bağlı metabolik süreçleri ve buna bağlı komplikasyonları önleyen/iyileştiren iyi bir fitoterapötik ajan olduğu sonucuna varıldı.
Antioksidan lipid peroksidasyonu fitoterapötik ajan oksidatif stres
Hayvan kullanımını içeren tüm deneysel prosedürler için Bursa Uludağ Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul Komisyonu izni (Etik onay numarası: 2018-04/11) sonrasında gerçekleştirilmiş ve tüm prosedürlere uyulmuştur.
Bursa Uludağ Üniversitesi
Bu çalışma, birinci yazarın yüksek Lisans tezinden (Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) hazırlanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Fizyolojisi - Ekofizyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 18 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 23 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |