Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi

Yıl 2017, , 57 - 59, 29.12.2017
https://doi.org/10.31594/commagene.392143

Öz

Bu çalışmada defne (Larus nobilis) bitkisinin yaprakları ve meyvesinden elde edilen
pres yağ ile çörek otu (Nigella sativa)
bitkisinin tohumunun preslenmiş yağlarının 1/1 oranın karışımları kullanılarak,
Gr (-) Escherichia coli ve Gr (+) Staphylococcus aureus bakterilerine
karşı antibakteriyal aktiviteleri araştırılmıştır.
Yağ
karışımı emdirilmiş boş disklere karşı
S. aureus bakterisinin hassas olduğu, E. coli bakterisinin ise
etkilenmediği gözlenmiştir.

Kaynakça

  • Abdel-Wahhab, M. A., Aly, S. E. 2005: Antioxidant property of Nigella sativa (black cumin) and Syzygium aromaticum (clove) in rats during aflatoxicosis. Journal of Applied Toxicolgy, 25 (3): 218–223.
  • Aksoy, B. 2013: Derinin Doğal Bağışıklık Sistemi. Türkderm, 47: 2-11.
  • Asımgil, A. 1993: Şifalı Bitkiler. Timaş Yayınları, Türkiye.
  • Baytop, T. 1999: Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları (İlaveli İkinci Baskı), Türkiye.
  • Demir, H. N. 2014: Bazı Çörek Otu ve Üzüm Çekirdeği Yağlarının Kalitelerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi. Bitirme Ödevi.
  • Erden, Ü. 2005: Akdeniz Defnesi (Laurus nobilis l.)’nde Mevsimsel Varyabilite ve Optimal Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Essawi, T., Srour M. 2000: Screening of some Palestinian medicinal plants for antibacterial activity. Journal of Ethnopharmacology, 70: 343–349.
  • Evren, M., Tekgüler, B. 2011: Uçucu Yağların Antimikrobiyel Özellikleri. Elektronik Mikrobiyoloji Dergisi, 9 (3): 28-40.
  • Grassmann, J., Elstner, E. F. 2003: Essential Oils/properties and uses.Encyclopaedia of Food Science, Food Technology and Nutrition (Elsevier Science Ltd), 2177-2184.
  • Haşimi, N., Kızıl, S., Tolan, V. 2015: Rezene ve Adaçayı Uçucu Yağlarının Antimikrobiyal Aktivite Üzerine Bir Araştırma. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi; 5 (2): 227-235.
  • Kalaycıoğlu, A., Öner, C. 1994: Bazı Bitki Ekstratlarının Anti Mutajenik Etkilerinin Ames-Salmonella Test Sistemi İle Araştırılması. Turkish Jornual of Botany, 18: 117-122.
  • Karadeniz, T. 2004: Şifalı Meyveler (Meyvelerle Beslenme ve Tedavi Şekilleri). Burcan Ofset Matbaacılık Sanayi, Türkiye.
  • Kizil S., Hasimi N., Tolan V. 2014: Biological Activities of Origanum, Satureja, Thymbra and Thymus Species Grown in Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 17 (3): 460-468.
  • Nakipoğlu, M., Otan, H. 1992: Tıbbi Bitkilerin Flavanoitleri. Anadolu Journal of AARI, 4 (1): 70-93.
  • Nakipoğlu, Y., Gürler, B. 2004: Çeşitli Dezenfektan veAntiseptik Maddelerin Antibakteriyal Etkinliğinin Araştırılması. Ankatem Dergisi. 18 (4): 220-223
  • Nychasg, J. E. 1995: Natural antimicrobials from plants, In: New methods of food preservation, (Eds:G. W. Gould), London: Blackie Academic Professional.
  • Oğuz, D., Akın, M., Saraçoğlu, H. T. 2008: Şırnak-Silopi Yöresinse Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyel Özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi, 31: 59-66
  • Piras, A., Rosa, A., Morongiu, B., Porcedda, S., Falconieri, D., Dessi, M. A., Özçelik, B., Koca, U. 2013: Chemical Composition and in vitro Bioactivity of the Volatile and Fixed Oils of Nigella sativa L. Extracted by Supercritical Carbondioxide Elsevier, 46: 317-323.
  • Rose, J. 1999: 375 Essential Oil and Hydrosols. P: 48-49. Frog Ltd. Berkeley, California.
  • Schnaubelt, K. 1999: Medical Aromateraphy. Healing with Essential Oils. P: 213-214. Frog Ltd. Berkeley, California.
  • Toroğlu, S., Dığrak, M., Çenet, M. 2006: Baharat olarak tüketilen Laurus nobilis Linn ve Zingiber officinale Roscoe bitki uçucu yağlarının antimikrobiyel aktiviteleri ve antibiyotiklere in-vitro etkilerinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Dergisi 9 (1): 20-26.
  • Uçan, F. 2008: DL-Limonenin mayalar üzerinde antifungal etkisi. Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji A.B.D. Yüksek Lisans Tezi.
  • Wyk, B. E., Wink, M. 2004: Medicinal Plants of the World. P: 188. Timber Press. Portland, Oregon.
  • Zeybek, N., Zeybek, U. 1994: Farmasötik Botanik. Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae) Sistematiği ve Önemli Maddeleri. 2. Baskı. Ege Üniversitesi. Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 2, Türkiye.

Antibacterial Effects of Mixtures of Press Oils of Laurel (Laurus nobilis) and Black Seed (Nigella sativa)

Yıl 2017, , 57 - 59, 29.12.2017
https://doi.org/10.31594/commagene.392143

Öz

In this study, antibacterial activities against
the Gr (-) Escherichia coli and Gr
(+) Staphylococcus aureus bacteria
were investigated by using 1/1 ratio of mixed press oils obtained from the
leaves and fruit of the Laurel (Laurus nobilis)
plant and from the seed of the Black Seed (Nigella
sativa
) plant. It was observed that S.
aureus
bacteria were sensitive to the blank disks impregnated with the oil
mixture; whereas, E. coli bacteria
were not affected.

Kaynakça

  • Abdel-Wahhab, M. A., Aly, S. E. 2005: Antioxidant property of Nigella sativa (black cumin) and Syzygium aromaticum (clove) in rats during aflatoxicosis. Journal of Applied Toxicolgy, 25 (3): 218–223.
  • Aksoy, B. 2013: Derinin Doğal Bağışıklık Sistemi. Türkderm, 47: 2-11.
  • Asımgil, A. 1993: Şifalı Bitkiler. Timaş Yayınları, Türkiye.
  • Baytop, T. 1999: Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları (İlaveli İkinci Baskı), Türkiye.
  • Demir, H. N. 2014: Bazı Çörek Otu ve Üzüm Çekirdeği Yağlarının Kalitelerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi. Bitirme Ödevi.
  • Erden, Ü. 2005: Akdeniz Defnesi (Laurus nobilis l.)’nde Mevsimsel Varyabilite ve Optimal Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Essawi, T., Srour M. 2000: Screening of some Palestinian medicinal plants for antibacterial activity. Journal of Ethnopharmacology, 70: 343–349.
  • Evren, M., Tekgüler, B. 2011: Uçucu Yağların Antimikrobiyel Özellikleri. Elektronik Mikrobiyoloji Dergisi, 9 (3): 28-40.
  • Grassmann, J., Elstner, E. F. 2003: Essential Oils/properties and uses.Encyclopaedia of Food Science, Food Technology and Nutrition (Elsevier Science Ltd), 2177-2184.
  • Haşimi, N., Kızıl, S., Tolan, V. 2015: Rezene ve Adaçayı Uçucu Yağlarının Antimikrobiyal Aktivite Üzerine Bir Araştırma. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi; 5 (2): 227-235.
  • Kalaycıoğlu, A., Öner, C. 1994: Bazı Bitki Ekstratlarının Anti Mutajenik Etkilerinin Ames-Salmonella Test Sistemi İle Araştırılması. Turkish Jornual of Botany, 18: 117-122.
  • Karadeniz, T. 2004: Şifalı Meyveler (Meyvelerle Beslenme ve Tedavi Şekilleri). Burcan Ofset Matbaacılık Sanayi, Türkiye.
  • Kizil S., Hasimi N., Tolan V. 2014: Biological Activities of Origanum, Satureja, Thymbra and Thymus Species Grown in Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 17 (3): 460-468.
  • Nakipoğlu, M., Otan, H. 1992: Tıbbi Bitkilerin Flavanoitleri. Anadolu Journal of AARI, 4 (1): 70-93.
  • Nakipoğlu, Y., Gürler, B. 2004: Çeşitli Dezenfektan veAntiseptik Maddelerin Antibakteriyal Etkinliğinin Araştırılması. Ankatem Dergisi. 18 (4): 220-223
  • Nychasg, J. E. 1995: Natural antimicrobials from plants, In: New methods of food preservation, (Eds:G. W. Gould), London: Blackie Academic Professional.
  • Oğuz, D., Akın, M., Saraçoğlu, H. T. 2008: Şırnak-Silopi Yöresinse Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyel Özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi, 31: 59-66
  • Piras, A., Rosa, A., Morongiu, B., Porcedda, S., Falconieri, D., Dessi, M. A., Özçelik, B., Koca, U. 2013: Chemical Composition and in vitro Bioactivity of the Volatile and Fixed Oils of Nigella sativa L. Extracted by Supercritical Carbondioxide Elsevier, 46: 317-323.
  • Rose, J. 1999: 375 Essential Oil and Hydrosols. P: 48-49. Frog Ltd. Berkeley, California.
  • Schnaubelt, K. 1999: Medical Aromateraphy. Healing with Essential Oils. P: 213-214. Frog Ltd. Berkeley, California.
  • Toroğlu, S., Dığrak, M., Çenet, M. 2006: Baharat olarak tüketilen Laurus nobilis Linn ve Zingiber officinale Roscoe bitki uçucu yağlarının antimikrobiyel aktiviteleri ve antibiyotiklere in-vitro etkilerinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Dergisi 9 (1): 20-26.
  • Uçan, F. 2008: DL-Limonenin mayalar üzerinde antifungal etkisi. Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji A.B.D. Yüksek Lisans Tezi.
  • Wyk, B. E., Wink, M. 2004: Medicinal Plants of the World. P: 188. Timber Press. Portland, Oregon.
  • Zeybek, N., Zeybek, U. 1994: Farmasötik Botanik. Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae) Sistematiği ve Önemli Maddeleri. 2. Baskı. Ege Üniversitesi. Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 2, Türkiye.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Burhan Sarıkaya Bu kişi benim

Hatice Hüsna Alperen Bu kişi benim

Sadık Akgün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 8 Şubat 2018
Kabul Tarihi 23 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Sarıkaya, B., Alperen, H. H., & Akgün, S. (2017). Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi. Commagene Journal of Biology, 1(1), 57-59. https://doi.org/10.31594/commagene.392143
Creative Commons Lisansı Bu dergide yayınlanan eserler  Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.