Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin Türkiye Piyasasındaki Durumuna Bir Bakış ve Gıda Güvenliği Düzenlenmelerinin Adli Bilimler Açısından Değerlendirilmesi
Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences

Betül BİTİR SOYLU [1] , Itır ERKAN [2] , Emel Hülya YÜKSELOĞLU [3]


Genetiği değiştirilmiş (GD) bitki üretim ve ekiminin artması, genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) gıda ve yem pazarında yaygın ticareti ve kullanımı gıda güvenliği konusunda tüketiciler tarafından sorgulanmaktadır. GDO’lar halk sağlığı, çevre ve finans alanlarında çeşitli davaların konusu olmuştur. Türkiye, pek çok ülke gibi GDO’lar ve ürünlerine dair hukuki düzenlemelere ve ciddi yaptırımlara sahiptir. Bu sebeple adli bilimler açısından pek çok açıdan önemli bir konu olmaktadır. Bu çalışmanın amacı riskli ürün gruplarında GDO analizleri yaparak şu anki durumu araştırmaktır. Riskli ürün grupları olarak bilinen mısır ve soya içeriği barındıran ürünler İstanbuldaki marketlerden temin edilmiştir. Temmuz-Eylül 2018 tarihleri arasında seçilen 35 adet ürünün, Real-Time PCR yöntemi ile GDO tarama analizi yapılmıştır. İki hayvan yem örneğinde pozitiflik tespit edilmiştir. Bu örneklerde GDO miktarı (35S bölgesinde) %0.1’den düşük olarak tespit edilmiştir. Yasal düzenlemelere göre %0.9’un altında bulunan GDO oranlarının ise önlenemeyecek kontaminasyonlardan kaynaklanabileceği kabul edilmektedir.
Increased Genetically Modified (GM) plant production and the widespread trade and use of Genetically Modified Organisms (GMOs) in the food and animal feed markets are questioned about food safety by consumers. GMOs have been the subject of various cases in the areas of public health, environment, and finance. Turkey has also regulations and serious penalties about GMOs and its product-usage so it is also questioned by forensic sciences. The purpose of this study is to investigate the current situation by making GMO analyses in risky product groups. Products containing corn and soy content, known as risky product groups, were obtained from markets in Istanbul. GMO screening analysis of 35 products selected between July-September 2018 was performed by Real-Time PCR method. Positive results were detected in 2 animal feed samples. In these samples, the amount of GMO (35S region) was determined as below 0.1%. According to the legal regulations, GMO below 0.9% rates may result from contamination that cannot be prevented.
  • Bitir, B., Erkan, I., Yükseloğlu, E . (2020). Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences. Commagene Journal of Biology, 4 (2), 104-109. https://doi.org/10.31594/commagene.789682
Birincil Dil en
Konular Biyoloji
Bölüm Not
Yazarlar

Orcid: 0000-0002-3905-3017
Yazar: Betül BİTİR SOYLU
Kurum: Istanbul University-Cerrahpasa
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-5902-1936
Yazar: Itır ERKAN
Kurum: ISTANBUL YENI YUZYIL UNIVERSITY
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0003-2009-6065
Yazar: Emel Hülya YÜKSELOĞLU (Sorumlu Yazar)
Kurum: Istanbul University-Cerrahpasa
Ülke: Turkey


Destekleyen Kurum Istanbul University-Cerrahpasa Scientific Research Projects Unit
Proje Numarası 29245
Teşekkür We would also like to thank the Scientific Research Projects Unit of Istanbul University-Cerrahpasa for supporting this study. The project number is 29245.
Tarihler

Başvuru Tarihi : 11 Şubat 2021
Kabul Tarihi : 19 Şubat 2021
Yayımlanma Tarihi : 31 Mart 2021

Bibtex @düzeltme { commagene878623, journal = {Commagene Journal of Biology}, issn = {}, eissn = {2602-456X}, address = {Adıyaman Bilimsel Araştırmalar Derneği,}, publisher = {ABADER (Adıyaman Bilimsel Araştırmalar Derneği)}, year = {2021}, volume = {Erken Görünüm}, pages = {1 - 1}, doi = {}, title = {Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences}, key = {cite}, author = {Bitir Soylu, Betül and Erkan, Itır and Yükseloğlu, Emel Hülya} }
APA Bitir Soylu, B , Erkan, I , Yükseloğlu, E . (2021). Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences . Commagene Journal of Biology , Erken Görünüm , 1-1 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/commagene/issue/60100/878623
MLA Bitir Soylu, B , Erkan, I , Yükseloğlu, E . "Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences" . Commagene Journal of Biology Erken Görünüm (2021 ): 1-1 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/commagene/issue/60100/878623>
Chicago Bitir Soylu, B , Erkan, I , Yükseloğlu, E . "Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences". Commagene Journal of Biology Erken Görünüm (2021 ): 1-1
RIS TY - JOUR T1 - Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences AU - Betül Bitir Soylu , Itır Erkan , Emel Hülya Yükseloğlu Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - DO - T2 - Commagene Journal of Biology JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 1 VL - Erken Görünüm IS - SN - -2602-456X M3 - UR - Y2 - 2021 ER -
EndNote %0 Kommagene Biyoloji Dergisi Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences %A Betül Bitir Soylu , Itır Erkan , Emel Hülya Yükseloğlu %T Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences %D 2021 %J Commagene Journal of Biology %P -2602-456X %V Erken Görünüm %N %R %U
ISNAD Bitir Soylu, Betül , Erkan, Itır , Yükseloğlu, Emel Hülya . "Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences". Commagene Journal of Biology Erken Görünüm / (Mart 2021): 1-1 .
AMA Bitir Soylu B , Erkan I , Yükseloğlu E . Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences. Comm. J. Biol.. 2021; Erken Görünüm: 1-1.
Vancouver Bitir Soylu B , Erkan I , Yükseloğlu E . Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences. Commagene Journal of Biology. 2021; Erken Görünüm: 1-1.
IEEE B. Bitir Soylu , I. Erkan ve E. Yükseloğlu , "Searching of the Genetically Modified Organisms and Their Products’ Status and Evaluation of Food Safety and Regulations in Turkey in terms of the Forensic Sciences", Commagene Journal of Biology, c. Erken Görünüm, ss. 1-1, Mar. 2021