‘Crimson Seedless’ grape variety is a late maturity and small berry size. Berry size is one of the most important quality parameters of table grapes. This trial was carried out in the Crimson Seedless (Vitis vinifera L.) grower vineyard in Sarıgöl (dadağlı) locality of Manisa province in the 2022 vegetation period. A randomized complete block design was used with vines as blocks and clusters as the experimental unit’s four treatments and four replications. Vine bunches of Crimson Seedless grape variety, ten years old, were sprayed extensively with a GA3 (Gibberellic Acid) solution (20 mg L-1) on the 25th of April 10th of May, and 10th of June/2022, while girdling (G) was applied from removing 3 mm diameter bark all around from 10 cm below the top of the vine trunk at fruit set stage. Control (C) only water was sprayed. This study aimed to reveal gibberellic acid and cane girdling applications on Crimson Seedless cluster and berry characteristics. Harvest (oBrix 19) was done on the 10th of October/2022 and after that, the cluster weight (g), cluster length (cm), cluster width (cm), berry weight (g), berry length (mm), berry diameter (mm), berry length/berry diameter, total soluble solid, total acidity and maturity index were determined in fresh fruit samples randomly taken from each vine. It was found that all applications generally had statistically (P<0.05) significant effects on grape cluster weight, cluster length, cluster width, berry weight, berry length (BL), berry diameter BD), BL/BD, total soluble solid, total acidity, and maturity index in Crimson Seedless variety.
As a result of this study, general recommendations are made of GA3+G, and G as the most suitable applications for growing the Crimson Seedless table grape variety.
‘Crimson Seedless' üzüm çeşidi, geç olgunlaşan ve küçük taneli bir üzüm çeşididir. Tane iriliği sofralık üzümlerin en önemli kalite parametrelerinden biridir. Bu çalışmanın amacı, Gibberellik Asit (GA3) ve Bilezik Alma (BA) uygulamalarının Crimson Seedless üzüm çeşidinin salkım ve tane özellikleri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu deneme 2022 vejetasyon sezonunda Manisa ili Sarıgöl (dadağlı) mevkiinde Crimson Seedless (Vitis vinifera L.) üretici bağında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları desenine göre 4 uygulama ve 4 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. On yaşındaki Crimson Seedless üzüm çeşidinin somaklarına 25 Nisan, 10 Mayıs ve 10 Haziran/2022 tarihlerinde GA3 (Gibberellik Asit) çözeltisinden (20 mg L-1) yoğun bir şekilde püskürtülmüştür. Gövdenin üst kısmından meyve tutumunda bilezik alma (BA) yapılmıştır. Hasat 10 Ekim 2022 tarihinde yapılmıştır ve a salkım ağırlığı (g), salkım uzunluğu (cm), salkım genişliği (cm), tane ağırlığı (g), tane uzunluğu (mm), tane çapı (mm), tane uzunluğu/tane çapı, toplam çözünebilir kuru madde, toplam asitlik ve olgunluk indeksi rastgele alınan örneklerde belirlenmiştir. Tüm uygulamaların genel olarak Crimson Seedless üzüm çeşidinin salkımı ağırlığı, salkım uzunluğu, salkım genişliği, tane ağırlığı, tane uzunluğu (TU), tane çapı (TÇ), TU/TÇ, toplam çözünebilir kuru madde, toplam asitlik ve olgunlaşma indeksi üzerinde istatistiksel olarak (P<0.05) önemli etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Bu araştırmanın sonuçları olarak sofralık Crimson Seedless üzüm çeşidi yetiştiriciliği için genel olarak en iyi sonuç veren uygulamalar GA3+Bilezik Alma kombinasyonu ve Bilezik Alma şeklinde önerilebilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |