Bu çalışma; 2015-2016 kışlık yetiştirme döneminde
Çanakkale kıraç koşullarına uygun ekmeklik buğday çeşitlerinin belirlenmesi
amacı ile kuru tarım koşullarında yetiştirilen buğdaylardan alınan örneklerle
yürütülmüştür. Araştırmada farklı bölgelerden tedarik edilen 14 buğday çeşidi (Quality, Adelaide, Kaşifbey, Bereket,
Masaccio, Selimiye, Renan, Tigre, Aldane, Saban, Genesi, Natula, Gelibolu,
Anapo) kullanılmıştır.
Araştırmada, hektolitre ağırlığının 72,7-82,7 kg/hl, yaş glüten oranının %32,0-40,4, glüten indeksi değerinin %12-87, sedimantasyon oranlarının
30-60 ml ve protein oranının %13,1-14,7 arasında değiştiği tespit edilmiştir. En yüksek tane verimi Masaccio’dan elde
edilmiş, bunu Adelaide, Anapo ve Bereket çeşitleri izlemiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, kalite
özellikleri de iyi olan Masaccio ve Adelaide çeşitlerinin Çanakkale ekolojik şartlarında
ümitvar olduğu saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |