Bu çalışma marul (Lactuca sativa L.)'da büyüme ve tohum veriminde farklı fosfor düzeylerinin etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. İki farklı marul çeşidi, Grand Rapids ve Romaine sırasıyla 60 kg/ha ve 80 kg/ha olmak üzere iki farklı fosforlu gübre düzeyinde tesadüf blokları (RCBD) deneme deseni kullanarak test edilmiştir. Denemelerin fosfor olmaksızın tohum parametreleri ile duyusal olarak değerlendirmesinin yanı sıra, tohumun gevrekliği ve rengi her 10 günde bir incelenmiştir. Fosforlu gübrenin artışının her iki marul çeşidinin verimi, yer örtüsü ve raf ömrü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, Romaine çeşidine kıyasla Grand Rapids çeşidinin tohum gelişiminde faz geçişi olması için yeterli ölçüde soğuğa maruz kalmamasına rağmen, Grand Rapids’in verim bakımından Romaine’den önemli ölçüde daha üstün bir performans gösterdiği bildirilmiştir. Test edilen iki marul çeşidinin daha iyi bir verim ve tohum gelişimi göstermelerini etkileyecek olan bileşenlerin işlevlerinin çözümlenmesi için, moleküler düzeyde daha fazla araştırma yapılması önerilmektedir
The study was conducted to investigate the effects of different phosphorous levels on the growth and seed yield of the lettuce (Lactuca sativa L.). Two lettuce varieties namely Grand Rapids and Romaine were tested on various phosphorus fertilizer levels i.e. 60 kg and 80 kg per hectare using Randomized Complete Block under factorial Design (RCBD). The treatment without phosphorus was seed parameters as well as sensory evaluation including crispiness and color were examined after interval of each 10 days. We report that the increase in the phosphorus fertilizer has positive effects on yield, ground cover and shelf life of both varieties; however Grand Rapids significantly showed superior performance than that of Romaine. Furthermore, Romaine developed seeds not observed in case of Grand Rapids cultivar seemingly due to insufficient chilling hours required for phase transition. Further investigations are suggested at molecular level to decipher the components involved in better yield and seed development in both varieties tested
Lettuce Seed yield Shelf life Seed production Phosphorus levels
Diğer ID | JA52YP26AY |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1 |