Bu araştırma, sofralık üzüm çeşitlerinde (Vitis vinifera L.) farklı düzeylerdeki koltuk alma uygulamalarının verim ve kalite özellikleri üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla, 2012 ve 2013 yıllarında, „ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi‟ „Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı‟nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada „Yalova İncisi‟, „Cardinal‟, „Yalova Çekirdeksizi‟, „Ata Sarısı‟, „Amasya Beyazı‟ ve „Kozak Beyazı‟ üzüm çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Bütün üzüm çeşitlerinde, YDKA (yüksek düzeyde koltuk alma), NDKA (normal düzeyde koltuk alma) ve YDKB (yüksek düzeyde koltuk bırakma) uygulamaları gerçekleştirilerek, diğer kültürel işlemler standart şekilde yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, omcalar üzerinde bırakılan koltuk sürgünlerinin, bütün üzüm çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerine pozitif yönde etkide bulunduğu belirlenmiştir. YDKB uygulaması genel olarak omcaların potansiyelini yükselterek, özellikle ikinci uygulama yılında (2013) önemli verim artışına neden olmuştur. YDKA uygulaması ise, özellikle araştırmanın ikinci yılında (2013) bütün üzüm çeşitlerinde omcaların potansiyelinde azalmaya yol açarak ortalama üzüm verimini düşürmüştür. Bu nedenle, omcalar üzerindeki bütün koltuk sürgünlerinin en dipten alındığı bu uygulama, hiçbir üzüm çeşidi için tavsiye edilmemiştir. İlaçlama programının iyi düzenlenmesi halinde, YDKB uygulaması bütün üzüm çeşitlerinde yüksek verimli, kaliteli ve daha erkenci üzüm üretimine katkı sağlayabilecektir
Vitis vinifera L. Sofralık üzüm çeşitleri Koltuk alma Yaz budaması Verim Kalite
This research work has been conducted in the „Research Vineyard of Table Grape Varieties‟ area of „COMU Dardanos Campus‟ in the years 2012 and 2013 aimed to determine the effects of different level of axillary shoot removal applications on the yield and quality characteristics of the different varieties of Vitis vinifera L. Grape varieties namely, „Yalova İncisi‟, „Cardinal‟, „Yalova Çekirdeksizi‟, „Ata Sarısı‟, „Amasya Beyazı‟ and „Kozak Beyazı‟ were used as material during this research work. High level axillary shoot removal (YDKA), normal level axillary shoot removal (NDKA) and none axillary shoot removal (YDKB) applications were carried out by performing other cultural practices in a standard manner to all grape varieties. As a result of this research, it was noticed that the axillary shoots left on vine stocks made a positive impact on yield and quality characteristics in all grape varieties. YDKB application has led to a significant increase in vine yield especially in the second year of implementation (2013) by raising the overall potential of vine stocks. As far as the YDKA application is concerned, it reduced the yield of table grape by causing a decrease in the potential of vine stock in all grape varieties especially in the second year of research (2013). Consequently, this application in which all of the axillary shoots are taken from the bottom of vine stock is not recommended for any variety of table grapes. In the case of well–organized spraying program, YDKB method of application will contribute to high yield, good quality and early grape production in all table grape varieties
Vitis vinifera L. Table grape varieties Axillary shoot removal Summer pruning Yield Quality
Diğer ID | JA88GD67SC |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 2 |