BibTex RIS Cite

Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Düzeylerdeki Koltuk Alma Uygulamalarının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri

Year 2014, Volume: 2 Issue: 2, 73 - 82, 01.12.2014

Abstract

Bu araştırma, sofralık üzüm çeşitlerinde (Vitis vinifera L.) farklı düzeylerdeki koltuk alma uygulamalarının verim ve kalite özellikleri üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla, 2012 ve 2013 yıllarında, „ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi‟ „Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı‟nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada „Yalova İncisi‟, „Cardinal‟, „Yalova Çekirdeksizi‟, „Ata Sarısı‟, „Amasya Beyazı‟ ve „Kozak Beyazı‟ üzüm çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Bütün üzüm çeşitlerinde, YDKA (yüksek düzeyde koltuk alma), NDKA (normal düzeyde koltuk alma) ve YDKB (yüksek düzeyde koltuk bırakma) uygulamaları gerçekleştirilerek, diğer kültürel işlemler standart şekilde yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, omcalar üzerinde bırakılan koltuk sürgünlerinin, bütün üzüm çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerine pozitif yönde etkide bulunduğu belirlenmiştir. YDKB uygulaması genel olarak omcaların potansiyelini yükselterek, özellikle ikinci uygulama yılında (2013) önemli verim artışına neden olmuştur. YDKA uygulaması ise, özellikle araştırmanın ikinci yılında (2013) bütün üzüm çeşitlerinde omcaların potansiyelinde azalmaya yol açarak ortalama üzüm verimini düşürmüştür. Bu nedenle, omcalar üzerindeki bütün koltuk sürgünlerinin en dipten alındığı bu uygulama, hiçbir üzüm çeşidi için tavsiye edilmemiştir. İlaçlama programının iyi düzenlenmesi halinde, YDKB uygulaması bütün üzüm çeşitlerinde yüksek verimli, kaliteli ve daha erkenci üzüm üretimine katkı sağlayabilecektir

References

  • Abd El–Wahab, W.A., Mohamed, S.A., El–Gend, R.S., 1997. Effect of summer pruning on bud behavior and bunch characteristics of „Thompson Seedless‟ grapevines. Bull. Fac. Agric. Univ. Cairo. 48: 351–378.
  • Ağaoğlu, Y.S., 1969. Şaraplık üzüm çeşitlerinden Hasandede, Kalecik Karası, Papaz Karası, Öküzgözü ve Furmint‟in tomurcuk yapıları, floral gelişme devrelerinin tetkiki ve bu çeşitlere uygun budama metotlarının tespiti üzerinde mukayeseli araştırmalar (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. 297.
  • Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Biyolojisi). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 1. 205 s. Ankara.
  • Ağaoğlu, Y.S., 2002. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Fizyolojisi). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 5. 445 s. Ankara.
  • Babrikov, D., Radulov, L., Braykov, D., Yonev, S., Pandeliev, S., 1983. Verim tahmini ve bağ budaması (Bulgarca). Plovdiv, 210.
  • Chen–JiFu, Chen–JP, 2000. Effect of Pinching on the growth and fruiting of Kyoho grape variety. South China Fruits. 29 (3): 36–37.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A.Ş. Meslek Kitapları Serisi: 1. 253 s. Ankara.
  • Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji Cilt I), (Genişletilmiş 2. Baskı). Trakya Üniversitesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. 428 s. Tekirdağ.
  • Dardeniz, A., Şeker, M., Killi, D., Gündoğdu, M.A., Sakaldaş, M., Dinç, S., 2012. Sofralık üzüm çeşitlerinin yapraklarındaki klorofil miktarının boğumlar bazındaki dönemsel değişiminin belirlenmesi. Uluslararası Tarım Gıda ve Gastronomi Kongresi. 9–14. Antalya.
  • Fidan, Y., 1966. Sofralık üzüm çeşitlerinden Hafızali, Hamburg Misketi, Çavuş, Balbal ve Razakı‟nın tomurcuk yapıları ile mahsuldardık durumları üzerinde araştırmalar. T.C. Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Yayınları. D. 112, 89. Ankara.
  • Ilgın, C., 2005. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidinde budamada bırakılan koltuklu dalların verimliliği üzerine araştırmalar. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Haber Bülteni. Sayı 17.
  • Jensen, F., Luvisi, D., Leavitt, G., 1976. Effect of problem shoot treatment on yield and fruit characteristics of „Cardinal‟ and „Ribier‟ table grapes. Amer. J. Enol. Vitic. 27: 62–64.
  • Koblet, W., Perret, P., 1971. Dei bedeutung der geitztriebe bei beren obst und weinbau. 107 (15): 462–464.
  • Moser, L., 1980. Weinbau einmal anders, Rohren Dorf bei Krems, an der Donau.
  • Oraman, N.M., 1972. Bağcılık Tekniği II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 470, Ders Kitabı: 162. 402 s. Ankara.
  • Poni, S., Giachino, E., 2000. Growth, photosynthesis and cropping of potted grapevines (V. vinifera L. cv. Cabernet Sauvignon) in relation to shoot trimming. Australian Journal of Grape and Wine Research. 6 (3): 216–226.
  • Portz, D., Riesselman, L., Seeley, C., Beamer, P., Nonnecke, G., 2010. Effects of leaf removal on fruit guality of wine grapes grown in Iowa. Iowa State University. Horticulture Research Station. ISRF10–36. 31–32.
  • Reynolds, A.G., Price, S., Wardle, D.A., Watson, B., 1994. Fruit environment and crop level effects on Pinot Noir. Vine Performance and Fruit Composition in the British Columbia. Amer. J. Enol. Vitic. 45: 452–459.
  • Smart, R.E., Robinson, J.B., Due, G.R., Brien, C.J., 1985. Canopy micro–climate modification for the cultivar Shiraz. II. Effects on Must and Wine Composition. Vitis. 24: 119–128.
  • Todorov, H., 1970. Somakların salkıma dönüşme safhasında çiçek tomurcuklarını silkmesi ve diğer değişimler üzerine araştırmalar. (Bulgarca). Gradnarska i Lazarska Nauka, 1.
  • TÜİK, 2013. Bitkisel Üretim İstatistikleri. (http://www.tuik.gov.tr), (Erişim tarihi: 24 Eylül, 2013).
  • Vargas, G.G., 1984. Effect of summer pruning on fruit set in Alphonse Lavellée and Cardinal grape vines. Agronomua Tropical. 34: 105–113.
  • Vasconcelos, M.C., Castagnoli, S., 2000. Leaf canopy structure and vine performance. Amer. J. Enol. Vitic., 51: 390–396.
  • Wolf, T.K., Pool, R.M., Mattick, L.R., 1986. Responses of young Chardonnay grapevines to shoot topping, Ethephon and basal leaf removal. Amer. J. Enol. Vitic. 37: 263–268.

Effects of Different Level of Axillary Shoot Removal Applications on Yield and Quality Characteristics in Table Grape Varieties

Year 2014, Volume: 2 Issue: 2, 73 - 82, 01.12.2014

Abstract

This research work has been conducted in the „Research Vineyard of Table Grape Varieties‟ area of „COMU Dardanos Campus‟ in the years 2012 and 2013 aimed to determine the effects of different level of axillary shoot removal applications on the yield and quality characteristics of the different varieties of Vitis vinifera L. Grape varieties namely, „Yalova İncisi‟, „Cardinal‟, „Yalova Çekirdeksizi‟, „Ata Sarısı‟, „Amasya Beyazı‟ and „Kozak Beyazı‟ were used as material during this research work. High level axillary shoot removal (YDKA), normal level axillary shoot removal (NDKA) and none axillary shoot removal (YDKB) applications were carried out by performing other cultural practices in a standard manner to all grape varieties. As a result of this research, it was noticed that the axillary shoots left on vine stocks made a positive impact on yield and quality characteristics in all grape varieties. YDKB application has led to a significant increase in vine yield especially in the second year of implementation (2013) by raising the overall potential of vine stocks. As far as the YDKA application is concerned, it reduced the yield of table grape by causing a decrease in the potential of vine stock in all grape varieties especially in the second year of research (2013). Consequently, this application in which all of the axillary shoots are taken from the bottom of vine stock is not recommended for any variety of table grapes. In the case of well–organized spraying program, YDKB method of application will contribute to high yield, good quality and early grape production in all table grape varieties

References

  • Abd El–Wahab, W.A., Mohamed, S.A., El–Gend, R.S., 1997. Effect of summer pruning on bud behavior and bunch characteristics of „Thompson Seedless‟ grapevines. Bull. Fac. Agric. Univ. Cairo. 48: 351–378.
  • Ağaoğlu, Y.S., 1969. Şaraplık üzüm çeşitlerinden Hasandede, Kalecik Karası, Papaz Karası, Öküzgözü ve Furmint‟in tomurcuk yapıları, floral gelişme devrelerinin tetkiki ve bu çeşitlere uygun budama metotlarının tespiti üzerinde mukayeseli araştırmalar (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. 297.
  • Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Biyolojisi). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 1. 205 s. Ankara.
  • Ağaoğlu, Y.S., 2002. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Fizyolojisi). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 5. 445 s. Ankara.
  • Babrikov, D., Radulov, L., Braykov, D., Yonev, S., Pandeliev, S., 1983. Verim tahmini ve bağ budaması (Bulgarca). Plovdiv, 210.
  • Chen–JiFu, Chen–JP, 2000. Effect of Pinching on the growth and fruiting of Kyoho grape variety. South China Fruits. 29 (3): 36–37.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A.Ş. Meslek Kitapları Serisi: 1. 253 s. Ankara.
  • Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji Cilt I), (Genişletilmiş 2. Baskı). Trakya Üniversitesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. 428 s. Tekirdağ.
  • Dardeniz, A., Şeker, M., Killi, D., Gündoğdu, M.A., Sakaldaş, M., Dinç, S., 2012. Sofralık üzüm çeşitlerinin yapraklarındaki klorofil miktarının boğumlar bazındaki dönemsel değişiminin belirlenmesi. Uluslararası Tarım Gıda ve Gastronomi Kongresi. 9–14. Antalya.
  • Fidan, Y., 1966. Sofralık üzüm çeşitlerinden Hafızali, Hamburg Misketi, Çavuş, Balbal ve Razakı‟nın tomurcuk yapıları ile mahsuldardık durumları üzerinde araştırmalar. T.C. Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Yayınları. D. 112, 89. Ankara.
  • Ilgın, C., 2005. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidinde budamada bırakılan koltuklu dalların verimliliği üzerine araştırmalar. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Haber Bülteni. Sayı 17.
  • Jensen, F., Luvisi, D., Leavitt, G., 1976. Effect of problem shoot treatment on yield and fruit characteristics of „Cardinal‟ and „Ribier‟ table grapes. Amer. J. Enol. Vitic. 27: 62–64.
  • Koblet, W., Perret, P., 1971. Dei bedeutung der geitztriebe bei beren obst und weinbau. 107 (15): 462–464.
  • Moser, L., 1980. Weinbau einmal anders, Rohren Dorf bei Krems, an der Donau.
  • Oraman, N.M., 1972. Bağcılık Tekniği II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 470, Ders Kitabı: 162. 402 s. Ankara.
  • Poni, S., Giachino, E., 2000. Growth, photosynthesis and cropping of potted grapevines (V. vinifera L. cv. Cabernet Sauvignon) in relation to shoot trimming. Australian Journal of Grape and Wine Research. 6 (3): 216–226.
  • Portz, D., Riesselman, L., Seeley, C., Beamer, P., Nonnecke, G., 2010. Effects of leaf removal on fruit guality of wine grapes grown in Iowa. Iowa State University. Horticulture Research Station. ISRF10–36. 31–32.
  • Reynolds, A.G., Price, S., Wardle, D.A., Watson, B., 1994. Fruit environment and crop level effects on Pinot Noir. Vine Performance and Fruit Composition in the British Columbia. Amer. J. Enol. Vitic. 45: 452–459.
  • Smart, R.E., Robinson, J.B., Due, G.R., Brien, C.J., 1985. Canopy micro–climate modification for the cultivar Shiraz. II. Effects on Must and Wine Composition. Vitis. 24: 119–128.
  • Todorov, H., 1970. Somakların salkıma dönüşme safhasında çiçek tomurcuklarını silkmesi ve diğer değişimler üzerine araştırmalar. (Bulgarca). Gradnarska i Lazarska Nauka, 1.
  • TÜİK, 2013. Bitkisel Üretim İstatistikleri. (http://www.tuik.gov.tr), (Erişim tarihi: 24 Eylül, 2013).
  • Vargas, G.G., 1984. Effect of summer pruning on fruit set in Alphonse Lavellée and Cardinal grape vines. Agronomua Tropical. 34: 105–113.
  • Vasconcelos, M.C., Castagnoli, S., 2000. Leaf canopy structure and vine performance. Amer. J. Enol. Vitic., 51: 390–396.
  • Wolf, T.K., Pool, R.M., Mattick, L.R., 1986. Responses of young Chardonnay grapevines to shoot topping, Ethephon and basal leaf removal. Amer. J. Enol. Vitic. 37: 263–268.
There are 24 citations in total.

Details

Other ID JA88GD67SC
Journal Section Articles
Authors

Lütfü Türker This is me

Alper Dardeniz This is me

Publication Date December 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Türker, L., & Dardeniz, A. (2014). Effects of Different Level of Axillary Shoot Removal Applications on Yield and Quality Characteristics in Table Grape Varieties. COMU Journal of Agriculture Faculty, 2(2), 73-82.