Bu çalışma 2013 ve 2014 yıllarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi içerisindeki kayısı koleksiyon bahçesinde bulunan Rakowsky ve Kabaaşı kayısı çeşitlerinde yürütülmüştür. Her iki kayısı çeşidinde, tomurcuk dökümleri ile dökülen ve normal tomurcuklardaki besin elementlerinin oranları araştırılmıştır. Tomurcuk dökülmesi, dallar üzerindeki dökülen tomurcuk sayısının, toplam tomurcuk sayısına yüzde oranı şeklinde hesaplanmıştır. Tomurcukların besin maddesi içerikleri içinde analizler yapılmıştır. Her iki kayısı çeşidinin dökülen tomurcuklarında azot eksikliği tespit edilmiştir. Her iki kayısı çeşidinde de tomurcuk dökümleri farklılık göstermektedir. Rakowsky ve Kabaaşı kayısı çeşitlerinde incelemelerin yapıldığı her iki yılda da %50’nin üzerinde tomurcuk dökülmesi saptanmıştır. Kabaaşı kayısı çeşidindeki tomurcuk dökülme oranları %90’nın üzerinde olduğu saptanmıştır
This experiment was carried out in 2013 and 2014 at Rakowsky and Kabaaşı apricot cultivars located at the Horticultural Experimental Farm of University of Çanakkale Onsekiz Mart. Bud drop and concentration of element in drop buds and normal buds in two apricot cultivars were studied. Bud drop was determined as the percentage of bud that dropped in branches. Concentration of element in buds was analyzed. Deficiency of nitrogen in the buds with dropped was determined at two apricot cultivars. Bud drop differed among two apricot cultivars. Rakowsky and Kabaaşı had over 50% bud drop in two years of experiment. In ‘Kabaaşı’ cultivar, the heavy bud drops (more than 90%) was recorded
Diğer ID | JA27ER62JK |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1 |