The field
experiment was carried out at the Dardanos Agricultural Research Station of
Canakkale Onsekiz Mart University in 2015, near Dardanelles straits in
Canakkale province, Turkey. Irrigation
interval (4-day) was fixed for all treatments and evaporation was determined by
Class-A pan. In the full treatment (I1.0), water in the root zone
was refilled up to field capacity. In the deficit treatments, the water applied
was 70 % (I0.7), 30% (I0.3)
and 0% (I0.0) of full irrigation. It is concluded that broccoli (Brassica oleracea L.cv.
Beaumont) gave the highest yield
and quality in terms of that water need (361 mm) was fully met. If there is water scarcity in the field where
broccoli is cultivated, an economical income from broccoli production can be
obtained by saving %30 water or applying water of 253 mm. However, if water
stress exceeds more than 30%, the yield and especially the quality of broccoli
can be significantly losses.
Bu çalışma, 2015 yılında Çanakkale Onsekiz Mart
Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dardanos Araştırma ve Uygulama alanında
yürütülmüştür. Çanakkale
koşullarında yapılan bu çalışmada, tüm sulama konularına 4 günde bir A sınıfı
buharlaşma kabından meydana gelen buharlaşma miktarına göre sulama suyu
uygulanmıştır. Deneme
de 4 farklı sulama düzeyi
oluşturulmuştur. Bunlar sırasıyla; bitkiyi su stresine sokmayacak tam sulama (I1.0), ve
diğer stres konuları da tam sulama konusunda uygulanan suyun %70’i (I0.7, orta
stres) , %30’u ve %0’nın (I0.3
veI0.0 ağır stres) uygulandığı sulama
konularıdır. Deneme
sonucunda, brokoli (Brassica oleracea L.cv. Beaumont )
bitkisi su ihtiyacının
tam karşılandığı sulama konusunda (I1.0
, 361mm) en yüksek verim ve kalite değerlerine ulaştığı görülmüştür.
Brokoli bitkisinin yetiştirildiği alanda su kısıtının olması durumunda, %30’luk
su tasarrufunu yapılarak (I0.7 , 253 mm) ekonomik oranda verim elde
edilebileceği, ancak su stresinin %30’un üzerine çıkması durumunda verim ve özellikle kalitede önemli kayıpların olabileceği belirlenmiştir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 1 |