Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri

Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 1 - 6, 25.12.2018

Öz

Bu çalışmada Balıkesir’de
yazlık ana ürün olarak yetiştirilen turşuluk süs biberin (oval-acılı) (Capsicum annuum var. annuum) kışlık ara ürün olarak yem
bitkileri ekilmek suretiyle verimini artırabilmek amacıyla yürütülmüştür.
Araştırma 2016-2017 yetiştirme döneminde Balıkesir’in Karesi ilçesinde çiftçi
tarlasında yürütülmüştür. Denemede kışlık ara ürün olarak Macar fiğinin (Vicia pannonica Crantz) Tarım Beyazı 98, yem bezelyesinin (Pisum arvense L.) Kosmaj ve yulafın (Avena sativa L.) Faik Bey çeşitleri ile
ana ürün olarak biberin Burbiye çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada ara ve ana
bitkinin verim ve kalite özellikleri (yem bitkilerinde ot verimi, ham protein, ham
kül, NDF, ADF ve ADL oranları ile biberde meyve verimi ve verim unsurları)
incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, ekilen ara bitkiler biberin bitki
boyu, dal sayısı ve meyve verimini önemli oranda artırmıştır. Ara ürün olarak
özellikle baklagillerin ve yem bezelyesinin yetiştirilmesi ile yaklaşık olarak
800-900 kg/da kaliteli kaba yem elde edilirken, biberin veriminde %6-10 arasında
artış kaydedilmiştir. En yüksek artışı yem bezelyesi sağlamıştır. Sonuç olarak,
biber tarımında hem biber veriminin yükseltilmesi hem de kaliteli kaba yem üretilmesi
için, kışlık ara bitkiye yer verilmesi ve bu amaçla baklagillerin, özellikle de
yem bezelyesinin ekilmesi önerilebilir. 

Kaynakça

  • Acar R., 1995. Sulu Şartlarda İkinci Ürün Olarak Bazı Baklagil Yem Bitkileri ve Tahıl Karışımlarının Yetiştirilme İmkanları. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üni. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri ABD, Konya, 68s.Açıkgöz E., 1991. Yem Bitkileri. Uludağ Üni. Basımevi, Bursa.Açıkgöz E., Uzun A., Bilgili U., Sincik M., 2004. Yield and quality performances of forage type pea strains contrasting leaf types. European J. Agronomy, 22: 85-94.Akin D.E., Wilson J.R., Windham W.R., 1983. Site and rate of tissue digestion in leaves of C3, C4 and C3/C4 intermediate Panicum species. Crop Sci., 23: 147-155.Albayrak, S., Ekiz, H. 2005. An Investigation on the estabilishment of artifical pasture under ankara’s ecological conditions. Turk J. Agric For., 29: 69-74.Altın M., Orak A., Tuna, C., 2009. Yembitkilerinin sürdürülebilir tarım açısından önemi. Yembitkileri (Avcıoğlu R., Hatipoğlu R., Karadağ Y.), Yembitkileri, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Cilt 1, 11-24, İzmir.Avcı M.A., Doğrusöz M., 2012. Çim türlerine uygulanan biçim yüksekliğinin bazı bitkisel özellikler üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5(2): 122-125.Ay İ., Mut H., 2017. Yaygın fiğ ile yem bezelyesinin arpa ve yulaf ile karışımlarında uygun karışım oranının belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fak. Dergisi, 5(2): 55–62.Bayraktar K., 1970. Sebze Yetiştirme Kültür Sebzeleri Cilt II. Ege Üni. Ziraat Fak. Yayın No: 1969, İzmir, s.293-306.Beşirli, G., Sürmeli, N., Sönmez, İ., Kasım, M. U., Başay, S., Pezikoğlu, F. Ü, Karık, G., Şarlar Çetin K., Erdoğan, S., Çelikel, F.G., Efe, E., Hantaş, C., Uzunoğulları, N., Cebel, N., Güçdemir, İ.H., Keçeci, M., Güçlü, D., Tuncer, A.N., Aksoy, U., 2003. Domates ve Ispanağın Organik Tarım Koşullarında Yetişebilirliğinin Araştırılması, Sonuç Raporu, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Yayın No: 173, 95 s, Yalova.Carlsson G., Huss-Danell K., 2003. Nitrogen fixation in perennial forage legumes in the field. Plant and Soil, 253: 353–372.Ceylan, Ş., Yoldaş, F., Elmacı, Ö.L., Budak B., 2011. Organik Kabak Yetiştiriciliğinde Yeşil Gübre Kullanımı, E.Ü. 09-ÖMYO-003 nolu proje sonuç raporuDuman İ., Elmacı Ö.L., 2014. Organik Koşullarda Uzun Süreli Ön bitki - Salçalık Biber (Capsicum annum L. cv. Kapya) Kombinasyonu Şeklinde Yapılan Yetiştiriciliğin Verim Meyve ve Toprak Özelliklerine Etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 51 (3):289-296Göçmen N.,Özaslan Parlak, C., 2017. Yem Bezelyesi İle Arpa, Yulaf ve Tritikale Karışım Oranlarının Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fak. Dergisi 5 (1): 119–124Gökkuş A., Baytekin H., Özaslan Parlak A., Alatürk F., 2013. Macar Fiği ve Tahıl Karışımlarında Karışım Oranlarının Bitki Gelişmesi, Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. BAP Projesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.Herridge D.F., Peoples M.B., Boddey R.M., 2008. Global inputs of biological nitrogen fixation in agricultural systems. Plant and Soil, 311(1-2): 1-18.Juknevičius S., Sabienė N., 2007. The content of mineral elements in some grasses and legumes. Ekologija, 53(1): 44–52.Karasu A., Uzun A., Öz M., Başar H., Turgut İ., Göksoy A.T., Açıkgöz E., 2006. Kışlık ara ürün ve azotlu gübre uygulamalarının ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) verim ve önemli tarımsal özellikler üzerine etkileri. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Derg., 20(1): 85-97.Kavut Y.T., Geren H., Soya H., Avcıoğlu R., Kır B., 2014. Karışım oranı ve hasat zamanlarının bazı yıllık baklagil yembitkileri ile İtalyan çimi karışımlarının kışlık ara ürün performansına etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 51(3): 279-288.Marschner H., 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. 2nd ed. Academic PressMcKey D., 1994. Legumes and nitrogen: The evolutionary ecology of a nitrogen-demanding lifestyle. In: Advances in Legume Systematics 5: The Nitrogen Factor (Eds.: Sprent J.I., McKey D.), 211-228, Royal Botanic Gardens, Kew.Merchen N.R., Bourquin L.D., 1994. Processes of Digestion and Factors Influencing Digestion of Forage-Based Diets by Ruminants. In: Forage Quality, Evaluation, and Utilization. American Society of Agron., p: 564-612Müftüoğlu N.M., Demirer T., 1998. Toprakta azot bilançosu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 29(1): 175-185.Peoples M.B., Herridge D.F., Ladha J.K., 1995. Biological nitrogen fixation: An efficient source of nitrogen for sustainable agricultural production? Plant and Soil, 174(1-2): 3-28.Serin Y., Tan M., 2001. Yembitkileri Kültürüne Giriş (İkinci Baskı). Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ders Yay. No: 206, Erzurum, 217s.TUIK 2017. http://www.tuik.gov.tr.Turna Ç., Ertuş M.M., 2017. Bazı fiğ çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının ot verimine etkisi. 3. Uluslararası Tarım ve Çevre Kongresi, Antalya, Bildiriler Kitabı, 132-138.Wilson J.R., 1993. Organization of Forage Plant Tissues. In: Forage Cell Wall Structure and Digestibility, H.G. Jung, D.R. Buxton, R.D. Hatfield, J. Ralph (Eds.). American Society of Agronomy, Inc. Madison, Wisconsin, USA, p: 1–32.Yisehak K., 2008. Effect of Seed Proportions of Rhodes Grass (Chloris gayana) and White Sweet Clover (Melilotus alba) at Sowing on Agronomic Characteristics and Nutritional Quality. Livestock Research for Rural Development, 20(2): 28Zahran H.H., 1999. Rhizobium-legume symbiosis and nitrogen fixation under severe conditions and in an arid climate. Microbiology and Molecular Biology Reviews, 63(4): 968-989.
Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 1 - 6, 25.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Acar R., 1995. Sulu Şartlarda İkinci Ürün Olarak Bazı Baklagil Yem Bitkileri ve Tahıl Karışımlarının Yetiştirilme İmkanları. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üni. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri ABD, Konya, 68s.Açıkgöz E., 1991. Yem Bitkileri. Uludağ Üni. Basımevi, Bursa.Açıkgöz E., Uzun A., Bilgili U., Sincik M., 2004. Yield and quality performances of forage type pea strains contrasting leaf types. European J. Agronomy, 22: 85-94.Akin D.E., Wilson J.R., Windham W.R., 1983. Site and rate of tissue digestion in leaves of C3, C4 and C3/C4 intermediate Panicum species. Crop Sci., 23: 147-155.Albayrak, S., Ekiz, H. 2005. An Investigation on the estabilishment of artifical pasture under ankara’s ecological conditions. Turk J. Agric For., 29: 69-74.Altın M., Orak A., Tuna, C., 2009. Yembitkilerinin sürdürülebilir tarım açısından önemi. Yembitkileri (Avcıoğlu R., Hatipoğlu R., Karadağ Y.), Yembitkileri, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Cilt 1, 11-24, İzmir.Avcı M.A., Doğrusöz M., 2012. Çim türlerine uygulanan biçim yüksekliğinin bazı bitkisel özellikler üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5(2): 122-125.Ay İ., Mut H., 2017. Yaygın fiğ ile yem bezelyesinin arpa ve yulaf ile karışımlarında uygun karışım oranının belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fak. Dergisi, 5(2): 55–62.Bayraktar K., 1970. Sebze Yetiştirme Kültür Sebzeleri Cilt II. Ege Üni. Ziraat Fak. Yayın No: 1969, İzmir, s.293-306.Beşirli, G., Sürmeli, N., Sönmez, İ., Kasım, M. U., Başay, S., Pezikoğlu, F. Ü, Karık, G., Şarlar Çetin K., Erdoğan, S., Çelikel, F.G., Efe, E., Hantaş, C., Uzunoğulları, N., Cebel, N., Güçdemir, İ.H., Keçeci, M., Güçlü, D., Tuncer, A.N., Aksoy, U., 2003. Domates ve Ispanağın Organik Tarım Koşullarında Yetişebilirliğinin Araştırılması, Sonuç Raporu, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Yayın No: 173, 95 s, Yalova.Carlsson G., Huss-Danell K., 2003. Nitrogen fixation in perennial forage legumes in the field. Plant and Soil, 253: 353–372.Ceylan, Ş., Yoldaş, F., Elmacı, Ö.L., Budak B., 2011. Organik Kabak Yetiştiriciliğinde Yeşil Gübre Kullanımı, E.Ü. 09-ÖMYO-003 nolu proje sonuç raporuDuman İ., Elmacı Ö.L., 2014. Organik Koşullarda Uzun Süreli Ön bitki - Salçalık Biber (Capsicum annum L. cv. Kapya) Kombinasyonu Şeklinde Yapılan Yetiştiriciliğin Verim Meyve ve Toprak Özelliklerine Etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 51 (3):289-296Göçmen N.,Özaslan Parlak, C., 2017. Yem Bezelyesi İle Arpa, Yulaf ve Tritikale Karışım Oranlarının Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fak. Dergisi 5 (1): 119–124Gökkuş A., Baytekin H., Özaslan Parlak A., Alatürk F., 2013. Macar Fiği ve Tahıl Karışımlarında Karışım Oranlarının Bitki Gelişmesi, Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. BAP Projesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.Herridge D.F., Peoples M.B., Boddey R.M., 2008. Global inputs of biological nitrogen fixation in agricultural systems. Plant and Soil, 311(1-2): 1-18.Juknevičius S., Sabienė N., 2007. The content of mineral elements in some grasses and legumes. Ekologija, 53(1): 44–52.Karasu A., Uzun A., Öz M., Başar H., Turgut İ., Göksoy A.T., Açıkgöz E., 2006. Kışlık ara ürün ve azotlu gübre uygulamalarının ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) verim ve önemli tarımsal özellikler üzerine etkileri. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Derg., 20(1): 85-97.Kavut Y.T., Geren H., Soya H., Avcıoğlu R., Kır B., 2014. Karışım oranı ve hasat zamanlarının bazı yıllık baklagil yembitkileri ile İtalyan çimi karışımlarının kışlık ara ürün performansına etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 51(3): 279-288.Marschner H., 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. 2nd ed. Academic PressMcKey D., 1994. Legumes and nitrogen: The evolutionary ecology of a nitrogen-demanding lifestyle. In: Advances in Legume Systematics 5: The Nitrogen Factor (Eds.: Sprent J.I., McKey D.), 211-228, Royal Botanic Gardens, Kew.Merchen N.R., Bourquin L.D., 1994. Processes of Digestion and Factors Influencing Digestion of Forage-Based Diets by Ruminants. In: Forage Quality, Evaluation, and Utilization. American Society of Agron., p: 564-612Müftüoğlu N.M., Demirer T., 1998. Toprakta azot bilançosu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 29(1): 175-185.Peoples M.B., Herridge D.F., Ladha J.K., 1995. Biological nitrogen fixation: An efficient source of nitrogen for sustainable agricultural production? Plant and Soil, 174(1-2): 3-28.Serin Y., Tan M., 2001. Yembitkileri Kültürüne Giriş (İkinci Baskı). Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ders Yay. No: 206, Erzurum, 217s.TUIK 2017. http://www.tuik.gov.tr.Turna Ç., Ertuş M.M., 2017. Bazı fiğ çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının ot verimine etkisi. 3. Uluslararası Tarım ve Çevre Kongresi, Antalya, Bildiriler Kitabı, 132-138.Wilson J.R., 1993. Organization of Forage Plant Tissues. In: Forage Cell Wall Structure and Digestibility, H.G. Jung, D.R. Buxton, R.D. Hatfield, J. Ralph (Eds.). American Society of Agronomy, Inc. Madison, Wisconsin, USA, p: 1–32.Yisehak K., 2008. Effect of Seed Proportions of Rhodes Grass (Chloris gayana) and White Sweet Clover (Melilotus alba) at Sowing on Agronomic Characteristics and Nutritional Quality. Livestock Research for Rural Development, 20(2): 28Zahran H.H., 1999. Rhizobium-legume symbiosis and nitrogen fixation under severe conditions and in an arid climate. Microbiology and Molecular Biology Reviews, 63(4): 968-989.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Gökkuş

OKTAY Kaplan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gökkuş, A., & Kaplan, O. (2018). Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2), 1-6.