Bu çalışmada Balıkesir’de
yazlık ana ürün olarak yetiştirilen turşuluk süs biberin (oval-acılı) (Capsicum annuum var. annuum) kışlık ara ürün olarak yem
bitkileri ekilmek suretiyle verimini artırabilmek amacıyla yürütülmüştür.
Araştırma 2016-2017 yetiştirme döneminde Balıkesir’in Karesi ilçesinde çiftçi
tarlasında yürütülmüştür. Denemede kışlık ara ürün olarak Macar fiğinin (Vicia pannonica Crantz) Tarım Beyazı 98, yem bezelyesinin (Pisum arvense L.) Kosmaj ve yulafın (Avena sativa L.) Faik Bey çeşitleri ile
ana ürün olarak biberin Burbiye çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada ara ve ana
bitkinin verim ve kalite özellikleri (yem bitkilerinde ot verimi, ham protein, ham
kül, NDF, ADF ve ADL oranları ile biberde meyve verimi ve verim unsurları)
incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, ekilen ara bitkiler biberin bitki
boyu, dal sayısı ve meyve verimini önemli oranda artırmıştır. Ara ürün olarak
özellikle baklagillerin ve yem bezelyesinin yetiştirilmesi ile yaklaşık olarak
800-900 kg/da kaliteli kaba yem elde edilirken, biberin veriminde %6-10 arasında
artış kaydedilmiştir. En yüksek artışı yem bezelyesi sağlamıştır. Sonuç olarak,
biber tarımında hem biber veriminin yükseltilmesi hem de kaliteli kaba yem üretilmesi
için, kışlık ara bitkiye yer verilmesi ve bu amaçla baklagillerin, özellikle de
yem bezelyesinin ekilmesi önerilebilir.
Turşuluk süs biberi Capsicum annuum var. annuum Yulaf Yem bezelyesi Macar fiği Meyve verimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 |