Araştırmada, tane üretimi amacıyla buğday
yetiştiriciliğinde ot üretiminin de mümkün olabilirliği ve böylece daha kârlı
bir üretim sisteminin ortaya konması amaçlanmıştır. Deneme 2016-2017 yetiştirme
döneminde ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dardanos Yerleşkesi deneme alanında tesadüf
blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. İki faktörlü
olarak kurulan denemede bitkiler farklı yüksekliklere ulaştıklarında (20, 30 ve
40 cm) değişik sayılarda (0 (kontrol), 1, 2, 3 ve 4 kez biçim) biçilmiştir.
Biçimde 5 cm anız bırakılmıştır. Çalışmada buğdayın ot ve tohum verimleri, otun
ham protein, NDF ve ADF oranları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre
biçim sayısı arttıkça yeşil ve kuru ot verimlerinde artışlar olmuştur. Dört kez
biçilen parsellerin bir kez biçilene göre yeşil ot veriminde %155,0, kuru ot
veriminde ise %187,0 oranında artış kaydedilmiştir. Bunun yanında biçim sayısı
ve biçim olgunluk yüksekliğinin artışına bağlı olarak tohum verimi düşmüştür.
Biçim sayısında kontrol parseli ile 4 kez biçim yapılan parsellerin tohum
verimleri arasında %65,4 azalma kaydedilmiş, 20 cm biçim olgunluğu ile 40 cm
arasındaki fark ise %18,6 olmuştur. Uygulanan faktörlere bağlı olarak otun
besin maddesi içeriklerinde (ham protein, NDF ve ADF) önemli değişim
olmamıştır. Yapılan ekonomik değerlendirme sonucunda ikili üretim (ot+tohum)
uygulamalarının tekli üretime (tohum) göre daha ekonomik olduğu ve özellikle ot
için iki biçim yaptıktan sonra tohum üretimine yönelmenin daha ekonomik olacağı
sonucuna varılmıştır.
Buğday biçim sayısı biçim yüksekliği ot verimi ham protein oranı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 |